Miért kell manapság mindenbe egy talicska cukrot rakni?
Szeretem nézni az olyan műsorokat, ahol bemutatják, mi hogy készül, de egyszerűen elképedek.
A legegyszerűbb süteményt is telepakolják cukorral meg "corn syrup"-pal (nem tudom, hogy mi a pontos magyar neve).
De a kenyérbe, meg minden alapvető élelmiszerbe raknak cukrot.
https://www.youtube.com/watch?v=qwJ1CgSV1qM
Ez az egyszerű sütemény is tele van cukorral meg corn syrup-pal.
De minek ennyi bele? Szerintem egyáltalán nem "tragédia" ha nem olyan túlságosan édes valami, hanem esetleg természetes íze van. Bár én nem ettem ilyet még, de én szívesebben megvenném, ha tudnám, h természetes íze van, és nem egy cukor/szirup tömbbe harapok bele.
Miért kell manapság szinte mindent telepakolni cukorral vagy ilyen szirupokkal? Mi haszna van?
Szerintem sem cukrozták őseink agyon a tésztákat, süteményeket, nem is volt honnét-miből... ezt csak az elmúlt 50 évben kezdték el, mert akkor már viszonylag olcsón lehetett hozzájutni a porcukorhoz.
De ez még nem jelenti azt, hogy kizárólag az a finom!
Ráadásul nem is egészséges az agyoncukrozott kaja!!
Ízlés kérdése, ezért most sem értem, hogy miért kell szinte nullára lepontozni azt, aki kevésbé édesen szereti a tésztákat, sütiket!!!!
Az amerikai helyzetről én is hallottam már... S amikor a párom Kínában dolgozott egy ideig, akkor ő is elképedve tapasztalta, hogy a pékségben kizárólag cukros dolgok vannak. Valahogy felkutattak egy francia pékséget, ahol volt cukortalan péksüti...
A húsok agyonsózását is tapasztaltam. Termelői piac, ahol ugyanolyan ízetlenek a húsok (gyerekkoromban megtapasztaltam, milyen az igazán kiváló, a zöldségek is ízesek, így magasan van a léc, amit kevés hús visz át), de ezt nehéz volt megérezni, mert merő só és füst volt az egész cucc, elnyomták a nem létező húsízt.
Megértem a kérdezőt, de egyetértek azzal, aki azt írta, hogy a régi receptekben is mázsaszám használták a cukrot...
Én már a cukros korszakomban is durvának tartottam, hogy egy sütiben egy kiló cukor legyen, manapság pedig főleg eltávolodtam attól a világtól.
Már a kenyérsütéshez remekül értő paraszt őseim se tettek cukrot a kenyérbe, én se tettem, remekül megkel anélkül (de persze attól úgysem lesz édes, mert az élesztőgombák felfalják).
Igenis rossz, ha a gyümölcs ízét elnyomja a cukor, nekem a szokásosnál feleannyi cukorral készített házi lekvárokkal is az a bajom, hogy a gyümölcsből még nincs elég, de a cukor már sokkolóan sok. A befőttek is finomabbak, ha nincsenek felvizezve és cukrozva... Némelyikbe kell valami édesítés, a barack hiába édes frissen, megfőzve savas, de azért vannak határok.
Sajna az emberek elszoktak a természetes édes ízektől, csak a szirupos cukoríz az édes sokaknak. Nemrég olvastam, hogy gyümölcsös zabkásába is képesek egy csomó cukrot tenni, amikor abban minden eleve édes vagy édeskés.
De hát az emberek képesek a friss gyümölcsöt is "jól" megcukrozni... A teát, a limonádét, a kávét (ezt még megértem, bár én nem teszem, de ehhez kellett pár év és trükkök, mert nem bírom a keserűt)...
Én még azt sem értem, miért kellene egy sütinek vagy egy édességnek különösebben édesnek lennie :D De ez már a másik véglet felé halad.
Bizonyos receptekbe viszont tényleg sok cukor kell, még nekem is. Olyanokat nem szoktam csinálni. Van választási lehetőség.
Cukrászdában pedig már rég nem eszem.
A savanyúságokban nekem felesleges a cukor (tudom, hogy ízfokozó, de nekem kicsit sem jobb vele, sőt), de főleg az édesítőszer. Már feladtam, magam készítem a (nem savanyított, csak ecetes) savanyúságaimat, így is édesek, főleg a cékla, a jófajta nagyon-nagyon cukros, utána is néztem, hogyan kell belőle lekvárt főzni, mert az íze alapján igen alkalmas rá. De még a régi mesekönyvemben is cukrozta Mazsola a céklát... Igaz, a párom is balzsamecettel eszi, ami cukros. Itt már én vagyok a helikopter, de nem baj, így is túl sok cukoralkoholt eszem.
Olyanokból indulnak ki mint én. :D
A nesquik kakaóba is teszek 2 ek cukrot
Egyszer megnéztem hogy készítik a habrolót. Végigröhögtem az egészet amit a szakács bűvészkedett a tésztával és magával a krémmel. Fogott egy tál cukrot, 2/3át forrásban lévő vízhez adagolta, 1/3át meg a habbá vert tojásfehérjéhez engedte, majd a 2/3ad vizes cukorból sűrű szirupot kapott amit a cukros fehérjéhez öntött és elkeverte, így megkapva a krémet. Majd a cukros alapú tésztát megsütötte és a cukros krémet beletöltötte a közepébe, végül hogy finom édes legyen és szép, egy adag porcukrot szórt a tetejére.
Erről hirtelen az ovis éveim jutottak eszembe mikor mindent homokból csináltam az udvaron, homokvár, homokház, homokfal, homoküreg, homoktorta, megszórva egy kis homokkal. Csak itt minden cukor :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!