Miért kerülik sokan a szénhidrátokat, amikor a hiányuk csak csúfít?
40 éves nő vagyok, vannak barátnőim, ismerőseim korombeliek. El kezdett terjedni ez a dili a körükben, hogy nem esznek szénhidrátot, semmi kenyér, semmi cukor, semmi liszt stb. Állítólag ettől jobban érzik magukat, ez azonban nem nagyon látszik. Sőt. Egyre inkább hasonlítanak boszorkányokra, öreg nyanyákra.
Egyik csajszi 174 cm mellé 52 kilóra fogyott így, az arca aszott, a kezei szintén, mint egy öreg boszorkánynak, csontosak, aszottak. Bementem egy étterembe, kerestem. A pincér csaj engem lesziázott, majd mondta, hogy kint ül a teraszon a "néni" egy kávéval. Pár hónap van köztünk, de vagy tíz évnek tűnik.
Egy másik barátnőm is rákapott erre a hülyeségre. 174 cm egyre kevesebb kiló, már 55 alatt lehet. Az arcáról fogy a hús, a kulcscsontja kilóg, a bordái kezdenek látszani, nem éppen szívderítő. Ő is állítja, hogy jobban érzi magát így.
Én amúgy eszem mindent, kenyeret, édességet is, így is karcsú vagyok (168 cm és 52 kiló).
Mi ennek az oka, hogy ennyire divat lett a szénhidrátkerülés? Valóban egészséges-e, ha közben néhány hónap alatt több évet öregít egy nőn? Ha nem az, hogyan lehetne meggyőzni őket, hogy hagyják már abban ezt a hülyeséget?
Az összeaszottság inkább a túlzott fogyás miatt van...
Én aztán sokkal jobban nézek ki, mint pár éve, 80 kilósan alacsony termetemhez, az arcom lefogyott és még fiatalabbnak nézek ki, mint akkor, pedig mindig jóval fiatalabbnak néztek a koromnál már akkor is :)
Hedonista vagyok, jókat eszem és nem is keveset ;)
Csak mert vannak cukor mellett karcsúk, az én utam más, ráadásul engem érdekel az egészségem, közérzetem s igenis nem akarok kövér maradni egész életemben.
De nem kerülöm a szénhidrátot, bár tudom, hogy nem esszenciális tápanyag (ez tény, nem tehetek róla). Szeretem a zöldségeket, sőt, még a gyümölcsöket és az olajos magvakat is.
Miért ragaszkodnék pont a cukorhoz és a gabonához? Nekem az nem jó, szükségem pedig egyáltalán nincs rájuk.
Ja és vannak azok az emberek, akik egyszerre minimalizálják a szénhidrátot és a zsírt. Na, az tényleg koplalás, valamiből azért energiát is kell nyerni, a normális mennyiségű fehérje nem elég...
Előző voltam.
Talán nem voltam egyértelmű, pontosítok. Nem állítom, hogy jelentős mennyiségű cukor (pl. sok gyümölcs) vagy keményítő mellett nem lehet egészséges, energikus, jó közérzettel bíró valaki, az rám vonatkozott. Nekem a kevés szénhidrát esik jól, így vagyok összerakva, elég soká jöttem rá, de most már engem 6 ökörrel sem tudnak visszavontatni a régi étrendemhez. Rosszul is lennék már, hamar megszoktam a nekem jót.
(Azért azt a legtöbben sejtik, hogy ha cukron és kenyéren él az ember, az nem az egészség útja, ahogy a bolti cuccok nassolgatása sem a legjobb... Márpedig sok ember erősen túlzásba viszi ezeket, miközben sokak szerint kicsit sem kéne.)
Nem gondolnám, hogy cukron és kenyéren kellene élni. Én sem élek úgy, de azért nem is kerülöm minden áron ezeket az ételeket.
Ma beszéltem az egyik ilyen barátnőmmel. Kiderült, hogy délelőtt dinnyét evett, de elkezdte olvasni a telefonján, mennyi cukor van a dinnyében. Erre kétségbe esett, hogy most mi lesz. Hát, remélem, nem fog belehalni a dinnyeevésbe. Most ez tényleg normális?
Azt írod: "egyáltalán nem esznek semmit, amiben szénhidrát van"
Ez nagy hülyeség, mert nem csak a liszt meg a cukor vannak szénhidrátból. Ha csak zöldségeket eszel, abból is beviszel szénhidrátot. Az említett ismerőseid egyszerűen csak kerülik a gyorsan felszívódó, finomított szénhidrátokat, ami nagyon helyes dolog.
Az meg, hogy összeaszalódtak, nem a szénhidrát nélkülözése miatt van, hanem egyszerűen, túl gyorsan fogytak le. Ha másféle fogyókúrát választanak, pl. zsírmegvonásosat, vagy léböjtkúrát vagy akármilyen egyéb divatdiétát, azzal is ugyanúgy sz*rul néznek ki majd.
Nem tudom, mi az az étrend, amit követnek, így nem tudom, lehet-e hízni mellette, bár szinte mind mellett lehet, csak eleget egyenek (a sok evés némely étrendben necces).
Ha kerülik a szénhidrátot és a zsírt is, akkor eléggé valószínű, hogy csak koplalni tudnak (ha nem, akkor pedig egészségtelenül sok fehérjét esznek)... Ha bátran esznek zsírt, akkor tudnak hízni, bármennyire is támogatja a zsír a fogyást (laktat és nincs inzulinválasza), a termodinamika törvényei elég erősek :)
Ha nem kerülik a szénhidrátot, hanem esznek egy csomó zöldséget és valamennyi gyümölcsöt, az megint más, mert az azért segíteni tud a kalóriabevitelen (főleg a szénhidrátdús zöldségek), bár ha a zsírbevitel alacsony, akkor így is nehéz, főleg ha a gyümölcsben levő cukorral már óvatosak. S ha már aszottá fogytak, gondolom, nem azok a fajták, akik betolnak egy kiló borsófőzeléket ebédre, ami egyébként elég sok szénhidrátot jelent, de lehet, hogy erről nem tudnak vagy azt nem kerülik.
A dinnyés esetet sem tartom vészesnek, mármint azt a részt, hogy nem akar ennyi cukrot enni. Én sem akarok, legalábbis életem legtöbb napján, egyesek pedig soha. De kétségbeesni már túlzás, szezon van, szereti a dinnyét, most miért ne egyen? Én is fogok. De ha nagyon elszokott a szénhidráttól, főleg a cukortól, akkor óvatosan kell bánni a mennyiséggel, hogy ne legyen rosszul.
Sajna sokan nagyon szívbajosan állnak ezekhez a dolgokhoz és mindenfélétől bűntudatuk van s azt hiszik, hogy néha egy falat bármi nagy károkat okoz. Ennyire azért nem kéne aggódni, főleg utólag.
Küldtem sok zöld kezet. Köszönöm mindenkinek. Tehát a szénhidrátot kerülni üdvös, de 50 kilónak lenni 175 cm mellett az nem igazán. A gond, hogy ez a kettő náluk összefügg.
A másik: én nem kerülöm, ha valamit megkívánok, megeszem. Annyira nem vagyok vékony, mint ők, de XS-S méretekbe beleférek. Pár hónapja voltam utoljára vérvételen, úgy alakult, hogy 11-re mentem dokihoz, előtte ettem két süteményt, ilyen mákos-lekváros dolgokat reggelire kb. 10 körül. Mondtam is, hogy a vércukrom lehet, hogy nem lesz jó, de aez mindegy volt, mert vasat, tormbocitát meg hemoglobint néztek csak nálam egy autoimmum betegség miatt. Hát tökéletesen jó volt a vércukrom is, így is, hogy előtte egy órával sütiztem és capuccinóztam.
Ha valakinek tökéletesen jó a vércukra, a vérnyomása, nem hízott el, akkor nem értem, miért kellene a szénhidrátot nélkülözni? Azt leszámítva, hogy a hiány elég durva és csúnya fogyáshoz vezet.
Az alacsony szénhidrátbevitel még nem vezet fogyáshoz (bár sokaknak rengeteget segít), ahhoz kalóriadeficit is kell, ami korántsem mindenkinél automatikus... Van, akinek nagyon keményen kell küzdenie, hogy fogyjon, hiába van miből. S még ha napi 5g alá is megy valaki, akkor is simán tud súlyt tartani, csak elég zsírt kell ennie (ami persze nem mindenkinek megy, de elég sokaknak igen). Az, hogy a koplaló barátnők valószínűleg azt sem esznek eleget, az egy más téma.
Sok embertől olvastam már, aki lefogyott, hogy fázós. Gondolom, aki vészesen lefogyott, annál fokozottabban ez lehet a helyzet. S nyilván emberfüggő, nem minden karcsú ember fázós.
Még a durván szénhidrátszegény életmód elszánt hívei is azt mondják, amennyiben értelmesek, hogy kinek ez való, kinek az. Nem kell mindenkinek szénhidrátszegényen étkezni (a szénhidrátkerülés még durvább, ahhoz már növényt sem szabad enni), semmi gond nincs egy, az adott ember számára egészséges és élvezetes szénhidrátosabb étrenddel. Sőt, ha eszik olyan ételeket, amik nem a legjobbak, még nem biztos, hogy beteg lesz s hogy jobban jár, ha letiltja magát a kedvenceiről. Ha meg tudja tenni, hogy egy igazán egészséges étrendre vált (bár hogy az mi, arról megoszlanak a vélemények), az remek, de ha az sanyargatás számára, akkor könnyen lehet, hogy többet veszt, mint nyer. Több tényező van, a lelki is sokat számít ám. Az én étrendem elég szigorúnak tűnhet mások számára - viszont nekem ez jólesik, fizikailag és lelkileg is. S ha épp több gyümölcsre vágyom, többet eszem. Ez így OK, de valakire rákényszeríteni azt, ami neki nem való, az borzalmas lehet. Akkor is, ha valaki önmagára kényszeríti rá azt. A fogyózók rengeteg példát mutatnak erre, ijesztő, egyesek mire képesek, akkor is, ha szenvednek tőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!