Mivel váltsam fel otthon a cukrot?
Mi ezzel úgy vagyunk, hogy amikor cukrot kell tenni valamibe házilag, akkor igyekszünk teljesen mellőzni a "hagyományos" cukrot. Helyette nyírfacukrot használunk. Rengeteget olvastam ez ügyben és utánajártam a témának. Nem írom, hogy ezt meg azt nem szabad, vagy ez meg az nem jó, mindenki maga döntse el.
SZERINTEM fontos a nyírfacukornál, hogy olyat vásárolj, ami valóban fa alapanyagú. Vannak ilyen termékek, főleg Finnországból. Nem finomítottak, nem tartalmaznak semmilyen adalékot (csomósodásgátló, stb.). Azt is meg kell nézni a csomagoláson, hogy valóban nyírfacukor, vagy nyírfacukor alapú, esetleg E alapanyagú, azaz mesterséges, nem természetes fa alapanyag.
Mindazonáltal mi sem tudjuk teljes egészében kizárni az életünkből a hagyományos cukrot és nem is akarjuk. De csökkenteni lehet. Például kenyérsütéshez nem jó a nyírfacukor, nem fut fel az élesztő.
Cukorbetegség. Hatalmas tévedések vannak ez ügyben. Csak röviden:
I-es típusú, esetén egy autoimmun betegségről beszélünk, gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulin termelő sejtjei. Köze sincs az egésznek a táplálkozáshoz.
II-es típusú, esetén már a táplálkozásunk a fő ok. Az előző hozzászóló véleménye nem helyes. Itt valóban arról van szó, hogy az elfogyasztott élelmiszerek (szénhidrátok) glikémiás indexe nagyon magas. Minél magasabb a GI annál gyorsabban szívódik fel és jut a vérkeringésbe. Ez hatalmas inzulintermelést vált ki, ráadásul gyorsan és rendszeresen, nagy mennyiségben. Ha ez az állapot huzamosabb ideig fennáll (sok évig), akkor kialakulhat az inzulinrezisztencia. A rezisztencia mellett az agy továbbra is érzékeli a szervezetben lévő cukrot és tovább serkenti a hasnyálmirigy működését (inzulin termelését) a sejtek pedig egyre jobban ellenállnak. És ezután következik be az, hogy a hasnyálmirigy már nem tud további inzulint termelni, cukorbeteg lett az illető.
Hát éppen ezért jó, ha csak egy részét is, de megpróbáljuk helyettesíteni a hagyományos cukornak. Azt pedig mindenki maga dönti el, hogy mennyi pénzt szán erre és hogyan csinálja, vagy egyáltalán akarja-e csinálni.
Csak elrettentés gyanánt a hagyományos cukor GI-je: 68, fehér kenyér: 70, szőlőcukor: 100, míg a nyírfacukornak: 7, a rozskenyérnek: 41.
A lényeg a mértékletesség, mint minden esetben, de azzal is sokat tettél, ha csak egy picit változtatsz az étrendeden. Jó ötlet.
teljesen vezesd ki az étkezésekből a finomított répacukrot, az emberi szervezetnek NINCS rá szüksége, hosszú távon minden baj okozója, vagy legalábbis az egyik
vannak természetes édesítők amik nem cukorként viselkednek a szervezetben, pl. agave
xilit meg szacharoz és társait is kerüld el, egérkisérletekben jelentősen nőtt a daganatos elváltozások száma ezeknél
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!