Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Mi a különbség vaj és vaj között?

Mi a különbség vaj és vaj között?

Figyelt kérdés

Jó harminc évig éltem Magyarországon, óvodás korom óta fogyasztok vajat, szeretem a különböző teavajak, márkázott vajak zsíros állagát, jellegzetes, markáns ízét.

Évek óta élek Németországban, és akármelyik vajat próbálom, mind ugyanaz a margarin-szerű, ízetlen, unalmas valami. Legyen szó akár valamelyik áruház saját márkás vajáról, a környék legjobb tejüzemének legdrágább vajáról vagy a legdrágább ír (vagy annak hazudott?) vajról.

Az állag is más, egy magyar teavajat ha hűtőbe rakok, az olyan kemény hogy - kis túlzással - a gyémántot is karcolja, míg az itteni vajak többsége hűtőben is többé-kevésbé kenhető marad.

Miért?

Miben rejlik a különbség?

Mennyire vaj a teavaj, a márkázott vaj vagy a Németországban Butter néven futó vaj? (Mert például ugye a Magyarországon ismert darabos túró és a németek által túrónak csúfolt valami is teljesen más...)

Bármi javaslat, hogy mire figyeljek a csomagoláson, ha a megszokott magyar ízvilágra vágyom?

2024. febr. 15. 06:02
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
A Lidlben kapható olyan vaj, amire emlékszel. Betonkemény és alig lehet kenni. Ha az sem jó, akkor tényleg csak a gyermekkori emlékek szépültek meg.
2024. febr. 15. 11:31
 12/16 anonim ***** válasza:
92%
10-es: a német vaj 82 % zsírt tartalmaz, a teavaj 80-82 %.
2024. febr. 15. 15:18
 13/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat.

#3: Egészen biztos hogy van benne némi igazság, de mivel rendszeresen járok Magyarországon, van friss emlék is - és még mindig egészen más íze és állaga van a magyar vajnak.

#10: Egyértelműen más, ráadásul magyar ízlés számára kimondottan rossz irányban más. Ízetlen, unalmas, egyhangú. Igazából nem tudom, mitől tea vaj a tea vaj, hiába barátom a gugli, nem lettem vele előrébb. De mikor Magyarországon járok, nem is szoktam nézni a márkát, csak hogy az legyen ráírva, tea vaj - és biztosan valami finomat kapok.

#11: Ritkán járok Lidlben, de majd körülnézek ott is vajfronton. Igazából nem a keménység érdekel, hanem az íz. Magyarországon még egy sima vajas kenyér is jól esik (bár ebben nyilván a kenyér is szerepet játszik), míg itt olyan ízetlen minden vaj, mintha direkt kivonnák belőle az ízt. És nem, nem a sózás, vagy annak mértéke.

#12: Megnéztem amit mostanában veszek, ez is 82% zsírtartalmú. És az apróbetűs rész szerint a zsiradékon kívül minimális mennyiségű cukrot, sót és tojásfehérjét tartalmaz, nyoma sincs növényi összetevőknek.

2024. febr. 15. 16:57
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
A kemény vajnál annak is szerepe van az íznek, hogy azt csak vastagon lehet rákenni a kenyérre. Ha megmikrózod és olvadtan kened rá vékonyan, akkor annak sem lesz nagyon íze, mert a kenyér fog dominálni. Meg vannak sózott vajak is, annak eleve jobban kijön az íze.
2024. febr. 15. 17:02
 15/16 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként az ír és alpesi vajak nagyon finomak, a magyar vajak tényleg semmilyenek.
2024. febr. 18. 18:51
 16/16 anonim ***** válasza:

A vegyes vajkészítmény érdekes újítás, ugyanúgy vajkrém kategóriában van a margarinnal és bizonyos értelemben mégis a margarin fordítottja. A margarin esetében növényi olaj lehet dúsítva teavajjal, a vajkészítmény esetén eredeti vaj van dúsítva növényi olajjal. :D Kétszer ettem, de amúgy katyvasz. Inkább maradok teavajnál és legtöbbször margarinnál.

Egyébként a teavaj kifejezés a margarinok miatt jött létre.

2024. ápr. 24. 12:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!