Egyik barátom mondta, hogy olvasota, hogy valamelyik édességbe van valami bogárnak a páncélja vagy már nem tudom micsodája. utána olvastam es találtam pár posztot, hogy az emberek fujongnak, hogy ne egyen belőle senki meg mittudomén. (?)
Csak simán undorodnak tőle.
Valószínűleg a kárminra gondolsz.
Két ilyen - egyébként régóta igen elterjedt - adalék van: kármin(E120) ez a bíbortetűből előállított piros étel színezek, de pl rúzsok is ezzel vannak színezve kb az ókor óta. A másik a sellakk(E904) mely pajzstetvekből van előállítva, és bevonóanyagként felületfényesítésre van használva.
Előbbi megtalálható rengeteg pirosas árnyalatú édességben(m&m, dunakavics, franciadrazsé, stb) és egyéb termékben(pl parizer). De utóbbi is elég elterjedt, csokikon, cukorkákon, viaszolt gyümölcsökön, stb.
Simán van bármibe.
Dolgoztam egy palacsintázóba ahol a tésztában úszkált egy csótány. Szóltam a főnökasszonynak, akkor egy kanállal kiszedte és mondta süssem tovább.
Nincs ezeknek semmi káros hatása, csak az EU engedélyezte két ÚJ rovar emberi fogyasztásra történő forgalmazását. Amire ment a nagy hiszti, hogy rovarburgert fognak innentől etetni velünk stb.
Illetve egy-két ember felkapta a fejét, "Hogy értik azt, hogy két ÚJ rovar? Eddig is volt olyan, ami engedélyezve volt?" És a válasz az, hogy igen, ahogy fentebb is írták, csak eddig senkit nem zavart.
Ahogy a #2-es írta E120 és E904 is élősködő undorító férgek amiket már több évtizede meg etetnek a világgal, a kármin tetvet(E120) már több mint száz éve is szerintem. A #2-válaszát még annyival kiegészíteném, hogy van a kárminnál(E120) és shellaknál(E904) egy az élemiszerek, édességek és italok szélesebb 95%-lékában használt undorító adalék, ez pedig a hódzsír vagyis az úgynevezett kasztoreum. Ezt a váladékot az elpusztult(nem leőlt) hód nemi mirigyeiből vonják ki az állat végbélnyílásán keresztül. Az élelmiszer és édesség meg italok csomagolásán feltüntetett összetevök között ezt így jelenítik meg, hogy : természetes aroma!
És ez az undormány benne van az élelmiszerek, édességek és italok kb 95%-lékában.
E904 néven engedélyezett élelmiszeripari adalékanyag.
Nézd meg pl a kinder schoko bons összetevőit (akár online akár boltban a csomagoláson), de láttam már viaszolt citruson is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!