Az állati zsírokat és a kókuszzsírt le lehet fagyasztani?
Elmúltam 50 éves, egy qlföldi mezővárosban nőttem fel, vissza tudok emlékezni a '70-es évek, ma sokszor emlegetett "milyen jó volt" világra.
Az Alföld jelentős részén nem voltak pincék a házaknál, nyáron, ha rövid ideig hűtve akartak tartani valamit, azt beletették a vödörbe, és leengedték a kútba a víz fölé - ott volt a leghűvösebb..
Ahol a talajvíz engedte, ott az udvaron építettek vermet, ahol a zöldségeket, gyümölcsöket tárolták, de húst soha.
Nagyon sok helyen verem sem volt, olyan magasan voltak a talajvizek, amit ma már a "csak 30 évesek" sem tudhatnak.
A házak építőanyaga legtöbbször a vályog volt, ami valóban hűvösebb klímát biztosított nyáron, télen jobban tartotta a hőt, mint a pont abban az időben elterjedő tégla, majd szilikát.
Ennek a két építőanyagnak a rohamos terjedésében nagyon komoly szerepe volt a '70-es évek nagy árvizeinek, amelyekben nagyon sok falu szó szerint megsemmisült, a vályog jobb hőszigetelő képessége mellett a víz ellen védtelen, hisz az egyszerű, szalma törekkel kevert, döngölt agyag..
Az udvarokról bekerült a WC a házakba, mert a vízvezeték hálózat is kb akkor indult fejlődésbek, de a szennyvizek többnyire vissza folytak az udvaron ásott emésztő, szikkasztó gödrökbe, szennyvíz elvezetés nem volt kiépítve, nyílt arkokban folyt az esővízhez keveredett szennyvíz is, de ez a időszak az "új korszak"kezdete, néhány éven belül elérhető lesz a tömegek számára a hűtőgép, később a fagyasztó láda.
Ami viszont a lényeg, hogy őseinknél bizony megavasodott a szalonna, a zsír, de még a füstölt húsok is, amit ők el is fogadtak, mert az volt a világ rendje.
Valamikor a télen levágtak egy termetes, +200 kilogramm tömegű hízót, feldolgozták, és azt beosztották kb 1 évre, a következő disznóvágásig, nem ettek mindennap húst.
Egy év hosszú idő, annyi idő alatt még fagyasztva is beindulhat az avasodás.
A sózott, füstölt húsokat jellemzően nem is az éléskamrában tartották, mert ott nem volt hely sem, a spájz egy kis kuckó volt, ahol a befőttek, lekvárok sorakoztak, ott voltak a zsíros bödönök is, de a szalonna, húsok többsége fent lógott a padláson.
A szalonna "fél oldal" kiszerelésben, az avasodás ugyanis q külső felületen indul be, tehát arra törekedtek, minél kisebb legyen az a felület.
Nem napi szinten jártak a padlásra q szalonnáert, de a fél oldalból hasítottak ki több napra elegendő darabokat, ették azt kenyérrel, hagymával, használták főzéshez, sütéshez.
Akkoriban teljesen megszokott volt, hogy avas a szalonna, a felületén indult sárgulás idővel egyre mélyebbre hatolt, de rendszerint megették az avas részt is.
Gyerekeknek adták úgy, hogy a sárga, avas részét levágták, mert a gyerekeket nem etették erőspaprikácal sem, és az avas ízbek van egy torok kaparó hatása, ami a gyereknek erős lehet.
A régi receptekben nem véletlenül vannak olyanok, hogy avas szalonna van feltüntetve hozzávalóként..
Dombos, hegyes vidékeken voltak pincék, ahol hűvösebben lehetett tárolni az élelmiszert, de az avasodás ott is beindult, csak lassabban.
Az ellen igazándiból egyetlen megoldás létezik, elfogyasztani, mielőtt érezhetővé válik.
Ebben van hatalmas különbség a régi világ, és a mostani trend között, de aki elfelejtkezik a fagyasztóba eltett húsról, hosszú idő után találja azt meg, fagyott állapotban is megavasodhat.
Jártam én is így többször a lefagyasztott hallal, ami a fagyóban is megavasodik néhány hónap után, és azon is szemmel látható lesz a "sárgaság"
"Az Alföld jelentős részén nem voltak pincék a házaknál, nyáron, ha rövid ideig hűtve akartak tartani valamit, azt beletették a vödörbe, és leengedték a kútba a víz fölé - ott volt a leghűvösebb.."
Oké ott valószínűleg régen is rosszabb volt élni, mint a Dunántúlon, de mint ahogy írod is, még így is túlzás hogy minden szalonna idő elött avasodott volna meg
Mi ez a folyamatos "a" helyetti q betűzés? Komolyan már kezd egyre zavaróbb lenni.
A telefon átka, nagyon sokszor kijavítom, de nem veszem észre mindig, és még a helyesírás ellenőrzés sem megoldás rá.
A q az a alatt van a billentyűzeten, és valamiért, ha nem az a gomb legalját érintem meg, q-t ír.
(Ebben a szövegben is volt, próbálom javítani, de nem mindig figyelek)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!