Az állati zsírokat és a kókuszzsírt le lehet fagyasztani?
Le, de mi értelme? Sima hűtőben is eltartható hónapokig....
Régen nagyanyáméknál a bödönben volt a zsír a kamrában, téltől a következő disznóölésig...
Igen, le lehet.
1-es: nem mindegy, hogy hol tárolod, egy régi tipusú házkamrájában 10-15 foknál soha nem volt melegebb, egy emeleti laasban meg ilyenkor 25 fok alá nem megy a hömérséklet.
A zsiradékok meg 15-20 fok fölött már könnyen avasodnak, szóval jogos a fagyasztás, mint ötlet.
(Meg régen "nagyanyádék idejében" a zsír végefelé már eléggé avas volt, csak "nem lehet kidobni", ezért megették avasan)
A fagyasztott termékek is lejárnak egy idő után.
De igen, zsiradék is megfagy, csak lassabban mint a víz.
"(Meg régen "nagyanyádék idejében" a zsír végé fele már eléggé avas volt, csak "nem lehet kidobni", ezért megették avasan)"
Az a "nagyanyámék idejében készült zsír sem feltétlenül a helytelen tárolás miatt avasodott meg. Ugyanis voltak akik már a kisütésre sem fordítottak kellő figyelmet.
"Azon túl, hogy nyers húslé kerül bele, vagy megég, mi lehet még a probléma ami avasodást okoz?"
Igen, pontosan ezekkel a lépésekkel lehet elrontani az egész évi zsírkészletet.
Olyan nincs, hogy a zsírsütésnél ne kerüljön bele nyers húslé, a víz benne van az rostokban, és a sütés első fázisában az a nem kevés víz kezd elpárolódni, a sülés folyamata csak azt követően indul be, miután a víztartalom lecsökkent.
Ebben semmi csoda nincs a pörköltnek felkészített húst is csak azt követően lehet odapörkölni, miután a vizet kipárologtatták a rostokból.
A tepertőt, pörcöt lehet elrontani inkább a sütés során, az lehet omlós, vagy nyúlós, rágós, de persze le lehet égetni, rosszul átszűrni a zsírt, de még az sincs összefüggésben az avasodással.
Az avasodás egy teljesen természetes, oxidációs folyamat, ami a hőmérséklet csökkentésével lassítható, de nem állítható meg, a mélyhűtött termékeknek is azért van szavatossági idejük, mert azok minősége fagyott állapotban is romlik, hónapok múltán ugyan, de lefagyasztva is tönkre megy, megavasodik.
A kerekedésekben kapható állati eredetű zsíroknál az is kérdés, hogy az egyáltalán sült zsír-e, vagy préselt.
Nem vidám a körülöttünk formálódó világ, de annak nem nagyobb az esélye, hogy a fagyasztóban lévő zsírok, olajok jelenthetik a túlélő készletet, oda azért értékesebb élelmiszereket jobb eltenni, hacsak nem végtelen a hely.
Abba meg bele se gondoljon senki, hogy áram nem lesz.
"Az avasodás egy teljesen természetes, oxidációs folyamat, ami a hőmérséklet csökkentésével lassítható, de nem állítható meg,"
Ez számomra is teljesen világos, viszont továbbra is túlzásnak tartom, hogy az őseink hamar avasodó élelmiszereket fogyasztottak volna. Ezt róluk is csak akkor tudnám elképzelni ha szakszerűtlenül tárolták. Mondjuk egy nagyvárosi bérházban, ahol nemigen volt száraz hűvös hely.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!