Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Mi a baj a szójával?

Mi a baj a szójával?

Figyelt kérdés

Azt mondják, egészségtelen. De miért lenne az? Én használok szójagranulátumot fasírtokba. Pörköltbe szójakockát és nagyon szeretem, mert jó állaga van és finom, ad egy plusz ízt az ételnek, sokat dob rajta.

Mégis sokszor olvastam már, hogy egészségtelen, mi a baj vele?

2022. júl. 29. 17:38
 1/10 anonim ***** válasza:
20%
Szar az ìze,csupán ennyi nálam.
2022. júl. 29. 18:03
 2/10 anonim ***** válasza:
51%
Én szerintem finom ízt ad az ételeknek a belőle készűlt szósz. Azért lehet hallani, hogy egészségtelen mert állitólag savakkal tisztítják, hogy ehető legyen.
2022. júl. 29. 18:12
 3/10 anonim ***** válasza:
78%
Alapesetben semmi. Az az eg3szsegtelen,ami genmodositott, de Magyarországon azt nem forgalmazzák
2022. júl. 29. 18:29
 4/10 anonim ***** válasza:
24%

Genetikusan manipulált szinte mind. Az is, amit nálunk forgalmaznak. Főleg amikor kivonatként, feldolgozottan kerül élelmiszerbe.

Szerintem egyébként ez a GMO dolog túl van fújva, hülyeség.

Nagyobb baj, hogy a szója egyébként allergiát okozHAT.

2022. júl. 29. 18:32
 5/10 anonim ***** válasza:
91%
Semmi. A szójánál nem tudok savas tisztításról, csak a kesudiónál.
2022. júl. 29. 18:34
 6/10 anonim ***** válasza:
88%
2022. júl. 29. 18:48
 7/10 anonim ***** válasza:
21%

"A szójafogyasztás árnyoldalai

A szójában található fitoösztrogének a szervezetben könnyen konkurálhatnak a természetes hormonjainkkal, különösen, ha a szükségesnél nagyobb mennyiségben visszük be őket a szervezetbe. Ennek a veszélye nem elhanyagolható, különösen csecsemők és kisgyermekek esetében, akiknek a hormonháztartása még kialakulatlan. Mint mindenre, így a szójára is igaz: mértékletesen kell fogyasztani ahhoz, hogy az egészségünk őre lehessen. E fontos táplálék azonban mindenképpen érdemes étrendünkbe beépíteni."

2022. júl. 29. 18:49
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Általában csak rasszisták (igen tudom ti is azok vagytok, lehet lepontozni, köszönjük 🤡)

A génmódosításról annyit, hogy az ember a földművelés kezdetétől babrál az állatok és a növények genetikájával.

Tudjátok hogy nézett ki pl a sárgarépa nemesítés előtt? Mint a pitypang gyökere.

Azt gondolom minden állatokkal foglalkozó tudja, hogy a nyíratlan birkát ellepi a gyapjú, a szőr növekedése nem áll meg. Szerintetek a természetben ki nyírta a birkákat? Senki. Mi tenyésztettük őket addig, amíg ilyenek lettek.

Tudjátok, hogy nézett ki a búza mielőtt a ember hozzányúlt? A görögdinnye? A tyúkok mekkorák voltak? A kutyafajták,

hogy néztek ki 100-110 éve? Tudod mi az a tritikálé? És hogy miért oltják egymásba a gyümölcsfákat?

Ez a nagy gmo ellenesség a városi, hozzá nem értő ember fejében teljesen ki lett tekerve.

Ami baj, az a biodiverzitás csökkenése (azaz csak egyfajta növényt vetnek egy fajból, kvázi klónokat). Ha ezt elkapja valami betegség, akkor az egész faj kihalhat, lásd a banán-pestis.

Illetve amikor a nagy verőmag cégek (lásd Monsato) monopóliumot akarnak kialakítani. Steril magokat árulnak, amik kiszorítanak minden mást, aztán felverik a magok árát amikor a helyiek màr rájuk vannak utalva.

De visszakanyarodva a szójához, Ázsia nagy része ezernyi formában eszi, issza, mártogatja, évszázadok óta.

Ez kobakszámra leosztva az emberiség egy elég nagy szegmense, ráadásul pont ezek a populációk azok, akik 100 év feletti élettartamúak. (Nyilván ennyire nem leegyszerűsíthető, de azért valami csak van benne.)

Szóval ja, semmi baj nincs vele, igyad/egyed nyugodtan, édesen, sósan, csípősen, ahogy jólesik.

2022. júl. 30. 11:22
 9/10 anonim ***** válasza:
73%

8: a lényeget megkerülöd!!!!

A sárgarépa, vagy más zöldség nemesítése során csak növényi géneket kevernek. A jobb fajtákkal kereszteznek...

A génmanipuláláskor viszont állati gének is bekerülnek... Lsd. a fagyálló krumpliba északi-tengeri halak génjeit, stb. stb.

2022. júl. 30. 11:25
 10/10 anonim ***** válasza:

9, Dehogynem. Mondom, a Monsatoéknak a kuŕvą anyját, etikátlanok, és be kéne őket zárni mind.

De ők viszonylag későn, a 90es években kezdtek trükközni az amerikai szójababbal.

Ettől még a japánok nattót ettek reggelire évszázadokon át.

Volt szójaszósz, volt tempeh, edamame, szójatej, több féle tofu, babcsíra, amit akarsz.

Ezeknek a nay része idősebb mint maga Amerika.

2022. júl. 30. 11:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!