Mi az igazság a szójával kapcsolatban?
A szoja növényi táplálék alapanyag. "ez a legfontosabb olajnövény. A világ mezőgazdasági termelőterületének 6%-át vetik be vele, amelyen 2010-ben 265 millió tonna[2] termett........."
Mi a sz-rra vagy kiváncsi? Nem tudnád értelmesebben kérdezni?
Az, hogy az Európában vagy az Ázsiában kapható szója egy nagyon egészséges, fehérjedús étel, ami a kutatások szerint segít pl. a mellrák és a prosztatarák megelőzésében a benne található fitátoknak köszönhetően.
Népszerű tévhitek:
- nyersen mérgező: - igen, mint minden babféle. Úgyhogy azoknak, akik hetente bablevest esznek ez szerintem nem lehet gond.
- csak kezelve ehető: - igen, főzve, vagy erjesztve, mint minden más babféle
- növényi hormonok vannak benne: - igen, fitoösztrogéneket tartalmaz, melyeknek számtalan jótékony hatása van.
De emellett ne felejtsük el megemlíteni, hogy MINDEN növény tartalmaz fitoösztrogéneket, így ha nem is eszünk szóját is elfogyasztunk belőle naponta egy tisztes mennyiséget.
Egyrészt nem okoz terméketlenséget (nézd csak meg a Kínaiak népszaporulatát, ahol napi 300g szója a fejadag a statisztikák szerint:), másrészt sok babféle és olajos mag jóval többet tartalmaz belőle (lenmag, szezámmag, pisztácia, fekete bab, stb.).
- génmanipulált: nem, az EU-ban nem lehet GMO szóját árusítani, csak Amerikában
Nem is tudom mi van még, de ezek a legáltalánosabb félremagyarázások, amik szembe szoktak jönni velem.
A szóját elsősorban állatok takarmányozására termesztik.
Másodlagos főfogyasztó a húsipar, virslik, párizsik egyik fő összetevője.
Harmadlagosan, szójaital, tofu, szójás készítményeket készítenek belőle.
Nézd meg a japánokat, akik ek a napi étrendjükben szerepel, aztán vezetik az átlag életkor statisztikákat...
Egyébként szójáról az az igazság, ami a sárgarépáról, vagy az almáról... ha hébe hóba eszel egy kicsit, a változatos étrended részeként, akkor semmi bajod nem lesz tőle... ha arra alapozod az étrendedet és tömöd ipari mennyiségben, akkor pedig szinte biztosan lesz rád valamilyen negatív hatással.
Azt azért tegyük hozzá, hogy a japánok fermentált szóját fogyasztanak, amit sokkal könnyebb emészteni. Az európai boltokban kapható szójakészítmények csak kisebb része fermentált.
Egyébként pedig sajnos takarmánynövény elsősorban, így egy mindenevő akarva akaratlanul implicit módon fogyaszt belőle.
7. Ez nem igaz.
A natto, miso (fermentált szója) a japán ételek töredékét teszi ki.
A tofu, szójababból készült egyéb termékek, szójatej stb nem fermentált és ez teszi ki a fogyasztás nagyrészét!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!