Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Mivel kenik be a zöldségesek...

Mivel kenik be a zöldségesek az almát? Mitől lesz olyan ragacsos?

Figyelt kérdés

Ma vásárolt alma felületén valami iszonyú ragacsos szer van, nem is tudtam lemosni. Ez 100%, hogy nem az alma saját viaszos bevonata a héjon. A kezemről is alig bírom ledörgölni. Ráadásul az alma nem is túl friss.

Mi lehet ez a ragacs?



2022. márc. 16. 20:40
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Nem jött le meleg vízzel, sőt, a kezemről is csak erős szappannal való súrolás után.
2022. márc. 16. 21:37
 12/22 anonim ***** válasza:
63%
#10 Nem jön le.
2022. márc. 16. 21:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/22 anonim ***** válasza:
54%

Én is így jártam.


Olyan ragacs hogy a kezemről kifejezett erős mosószeres súrolással is alig jött le.


Víz nem oldja. Mesterségesen kenik rá, viaszos cucc, undorító

2022. márc. 16. 22:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/22 anonim ***** válasza:
67%

Miért ragadós az alma?


Az alma héja azért ragadós, mert vékony viaszréteg van rajtuk, természetes vagy szintetikus. Minden alma egy bizonyos mennyiségű viaszt termel a külső héjában, egyesek többet, mások pedig kevesebbet. Ez védi meg a gyümölcsöt elsősorban attól, hogy a nedvesség a gyümölcshúsba jutva annak romlását idézze elő. Ettől eltekintve az almát gyakran szintetikus, étkezési viasszal vonják be, mielőtt eladják.


A végeredmény ugyanaz: az alma nem veszít nedvességből, sokkal jobban bírja a szállítást, és fényesnek tűnik. A fényes almák sokkal jobban fogynak, mint a nem fényes almák.


Itt egy témába vágó cikk - bár a cikk írója tudatlan és buta mint a tök: [link]


Ugyanis a cikk írója nem tudja, hogy hogyan is is reagál a méhviasz forró víz hatására. Ráadásul a gyümölcsből a természetes viaszréteg kopásával apró (szabad szemmel nem látható) sérülések keletkeznek a héj szövetén, amelyen keresztül óhatatlanul is a héj felszínéle kerül a gyümölcs húsából a fruktóz, azaz a gyümölcscukor, ami az almában megtalálható ugyanúgy, mint a legtöbb gyümölcsben.

A bolti almák héja lehet ragadós (vagy ragacsos) emiatt is.

2022. márc. 16. 22:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm a cikket, el is olvasom. Annyira nem szoktam megriadni, ha élelmiszeradalékokkal találkozom, még ha szintetikusak is, mert majdnem mindenben van, bár igyekszem elkerülni.

Most viszont a legelső gondolatom az volt, hogy ez tuti, valami brutál növényvédőszer, ami ki tudja mit okoz.

Ezért is kértem tanácsot, a pánikot elkerülendő, meg hogy picit tisztábban lássak.

Annyi mindent megeszünk, nem is tudunk róla. Ijesztő ez, akárhogy is. :(

2022. márc. 16. 22:22
 16/22 anonim ***** válasza:
0%

Miért pontozták le a 4-es válaszom?

Arról nem én tehetek hogy viaszozzák az almákat...

2022. márc. 16. 22:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/22 A kérdező kommentje:

Nem tudom, ki pontozza le. Én kérdetőként a hasznos válaszokat pozitívan értékelem minden esetben.

Az első válaszolót csupán figyelmen kívül hagytam.

2022. márc. 16. 22:50
 18/22 A kérdező kommentje:
Mindazonáltal nagyon köszönöm a kedves válaszokat és a fáradtságot, hogy időt szakítottatok rám illetve a kérdésre.
2022. márc. 16. 22:54
 19/22 anonim ***** válasza:
89%

Szia!


Bocsáss meg, picit hosszabban válaszolok neked.


Régi tartósítási eljárás vidéken, hogy a télire eltett, szép hibátlan almákat méh-viszba mártották bele.


(Kis kitérő: a méz egy csodálatos dolog, a fő alkotórészét képező cukron kívül nagyon sok egyéb hasznos alkotóelem is megtalálható benne, köztük nagyon erős gomba és baktérium ölő anyagok. Ezért az igazi, nem hamisított méz soha nem romlik meg, sőt tartósítani lehet vele a romlandó dolgokat.)


A méh viaszban is megtalálhatók ezek a védő anyagok, tehát ezzel a viaszolással megakadályozták az almák rothadását, illetve kiszáradását, és így akár egészen tavaszig is elálltak az almák, fénytől, kártevőktől, fagytól védett, hűvös helyen, nem halmozva, hanem egyesével, puha ruhán tárolva.


Ebből az eljárásból napjainkra sajnos csak annyi maradt meg, hogy szintetikus, étkezési viasszal lefújják az almákat, ami valamennyire bevonja, és jól-rosszul megvédi. Persze halmozva vannak fújáskor is és tároláskor is, tehát a felső almák ragacsosak lesznek a sok visztól, míg az alsók esetleg nem is kapnak belőle.


A fő baj ezzel a szintetikus viasszal, hogy csak a kiszáradás ellen véd.

Ráadásul, mivel glicerin-észter alapú, magát a viaszt is megtámadják a penész gombák, tehát pont ellentétes hatást érhetnek el a tartósítással szemben.


Ezt a viaszt le lehet törülni étkezés előtt, és akár ki is lehet fényesíteni vele szépen az almákat, ugyan úgy mint egy autó fényzését, amit szintén különböző viasz tartalmú szerekkel tesznek ragyogóvá.


Ami mennyiség ilyenkor az almán marad, az nyugodtan megehető, semmi bajt nem csinál, de ha ez is zavar, akkor langyos vízzel és mosogogató szerrel tökéletesen eltávolítható. Persze elég szomorú és macárás, ha már az almákat is el kell mosogatni. Viszon ilyenkor nagyon alapos öblítés szükséges, hogy a mosogató szer maradványokat tökéletesen eltávolítsuk.


Azonban ilyenkor az alma saját viaszos védőrétegét is eltávolítottuk, tehát azonnal el kell fogyasztani, mert akár már másnapra elkezdődik az alma romlása.

2022. márc. 17. 00:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/22 anonim ***** válasza:
51%
19 # 👋 Szép volt! 👍🙂
2022. márc. 17. 00:05
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!