Lekvárfőzésnél a "sűrítés" alatt mi történik?
Gyakorlatilag a nedvességet párologtatják el az órákig való főzéssel.
Én viszont 40 évvel ezelőtt úgy tanultam anyámtól a lekvár/dzsem készítését, hogy a feldarabolt gyümölcsöt becukrozom, kicsit megtöröm krumplinyomóval és egy éjszakát állni hagyom.
Reggel a gyümölcs levét - amit más a levegőbe párologtat - leszűröm gyümölcslének, a gyümölcshúst felfőzöm, míg el nem engedi a habját és így teszem üvegekbe.
Ez most nagyon általános leírás volt, mert nyilván vannak részletek, hogy lekvárnak akarom e, akkor darálom, vagy dzsemnek, akkor darabosan hagyom. Részletkérdés az is, hogy leszedem e a héját a sárgabaracknak vagy sem.
A lényeg, hogy nem főzöm rommá a gyümölcsöt az órákig rotyogtatással és még tetemes mennyiségű gyümölcslevem is van.
Sajnos erre nem tudok válaszolni, mert nincs hozzá szakképesítésem, sem tapasztalatom.
Talán - de ez csak tipp - inkább az ivólé, mint pálinka, mivel a pálinka nem friss gyümölcsből készül, hanem cefréből főzik.
(3-as voltam)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!