Hogyan lehet sűríteni egy hígra sikeredett pörköltön?
Feltettem főni, és kicsivel több vizet tettem bele (azt hittem több ideig tart egy tennivalóm a ház körül), és nem párolódott el azóta sem
Főzzem addig amíg elpárolog róla a víz, vagy lehet tenni valamit hozzá ami sűrít a szafton?
Keményítőt kerestem, de nincs itthon épp a kamrában: ha egy krumplit belefőzök, az el tud benne tűnni?
A krumpli biztos, hogy nem fog csak úgy eltűnni benne.
Ha a hús még bírja a főzés, szétfövés nélkül, akkor mindenképpen az elpárologtatás lenne a kompromisszum mentesebb verzió.
Esetleg ha van otthon paradicsompüré, ez a duplán sűrített aranyfácános, azt tehetsz bele egy kicsit, ha ízben elbírja.
Ez 2 dolog miatt jó, egyrészt elég sűrű, tehát magán az ételen is sűrít valamennyi, másrészt nagyban lelassítja a hús további felpuhulását, így nyersz még pár percet, hogy szétfőzés mellőzésével tudd tovább párologtatni belőle a vizet.
Ha semmi nem segít, akkor marad a menzás megoldás, visszaidézve a '70-es évek csillebérci konyháját, lisztszórás.
Mondanám, hogy csinálj egy minimális lisztes kötést, tehát liszt hideg vízzel elkeverve, és úgy add a pörihez, de már így is sok benne a víz.
Úgyhogy inkább húzd félre, várd meg hogy a zsiradék feljöjjön a tetejére, és óvatosan szórd meg liszttel. Szép lassan, ahogy szívja fel a zsír, úgy szórd rá. Különben összecsomósodik.
Utána összeforralod, és kész.
De ha van otthon tejföl, akkor inkább abba keverj lisztet, és habard be az egészet, kapsz egy jó paprikást, bő szafttal, lehet hozzá főzni galuskát, vagy sima főtt tésztát, az jó sok szafttal a király!
Megoldottam egy netes tippel: volt itthon egy régebbi kifli, azt ledaráltam egy maréknyi natúr zabpehellyel és beleszórtam a morzsáit 😄
Pont jó lett az állaga tőle
Akkor azt bizony gyorsan meg kell enni! A kifli szépen kovászolódásnak indul, meg megromlik tőle a pörkölt.
Remek tipp! Rendesen csapkodja a biztosítékot a szakértelem...
Öszintén szólva kiflit (vagy zsömlemorzsát) tenn a pörköltbe igencsak beteges ötlet, emellett így nagyon hamar meg is savanyodik.
AMi sokkal jobb lett volna, ha a levét leöntöd másik edénybe (mármint ha a hús már elég puha), és azt forralod be, amíg megfelelö állagú és utána öntöd vissza a húsra.
Na, akkor még az a szerencse hogy kis adaggal történt: illett volna odaírnia annak aki ezt a Wiki-s cikket készítette
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!