Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Ki hogy készíti a csilis babot?

Ki hogy készíti a csilis babot?

Figyelt kérdés
Saját recept, praktika vagy különlegesség ha van érdekelne. :)
2020. szept. 26. 21:44
 1/7 anonim ***** válasza:
73%

Egy amerikai recept szerint készítem, de nem igazán hasonlít a MO-on megszokott "levesre".

Kevés olajon hagymát párolok (NEM pirítom), hozzáteszem a darált marhahúst (más hús nem való bele), só, bors, fokhagyma, oregano, római kömény kerül bele füszernek. Ha van friss chili, akkor abból darabolok bele egy-négy darabot, aszerint, mennyire erös a chili meg mennyire erösen szeretik, akik eszik, kicsit összeforrósítom, teszek bele kb 200 g sürített paradicsomot, 2 dl barna sört, meg egy evökanál sötét (nem édesített) kakaóport, vagy egy kocka (50g) sötét étcsokit, és ezt lassú tüzön fözöm egy-másfél órán át, figyelni kell, hogy ne égjen le. Ez a végén egész sürü mártás lesz, nem folyékony.

A húsos masszához lehet még csípös füstölt kolbászt is tenni (vagy még jobb a chorizo), és kicsit összepárolni, de nem fontos.

Közben megfözöm a vörös vagy fekete babot puhára (vagy esetleg konzervet lehet használni, ha kevés az idö).

Egy másik edényben megpárolok 4-5 fej nagyobb kockára vágott vöröshagymát, ha puha, beleteszem a leszürt babot és összeforrósítom. (Aki akar, tehet bele a hagymával egyszerre 200-300g kockakára vágott bacont is).

Tálaláskor kerül csak össze a bab meg a chilis hús, a bab mennyiségével lehet szabályozni, kimennyire erösen akarja enni.

Hozzá frissen sütött baguettet adok.

Az eredeti (?) amerikai változatban nincs kukorica, ez magyar "találmány" bele, máshol nem megszokott, ahogy a levesszerü állag sem ismert.

2020. szept. 26. 22:04
 2/7 anonim válasza:
86%

Én úgy csinálom hogy darált húst használok amit fehéredésig sütök majd a bab a kukorica hagyma erős paprika só bors és ha a hús végleg megsült készen vagy. 0.5kg húshoz egy kisebb doboz bab kukorica 0.5 fej hagyma de a hagyma ízlés kérdése mert anyám pl 1 egésszel játszik és paprika só bors ízlés szerint.

10-15 perc alatt kész is lehet de előnyösebb kis lángot használni ahol +5 perccel kell számolni.

2020. szept. 26. 22:50
 3/7 anonim ***** válasza:
86%
Én teszek bele pici fahéjat😁
2020. szept. 27. 03:45
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

A chili az olyan mint a pizza, vannak irányzatok, egyes helyeken így csinálják, máshol úgy. Texasban inkább chiliről beszélhetünk, nem chilis babról.

Egyébként én is az 1# recepjét preferálom, csak sör nélkül.

2020. szept. 27. 03:50
 5/7 qkker1 ***** válasza:
100%

3-as

Jó látni, hogy nem csak én vagyok ilyen "elvetemült" !

2020. szept. 27. 09:06
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Felkockázott marhahúst (lábszár, comb) lesózom ill kicsi bors rá, 10 percet hagyom állni, majd elkezdem megsütni kis olajon.

Amikor jó barna kívül, akkir kiveszem és félreteszem. Az olajra rádobok némi hagymát, apróra vágott angol zellert és reszelt sárgarépát, ezeket megpárolom, majd visszateszem a húst és ráöntök némi darabos paradicsomkonzervet ill egy sűrített paradicsomot és vizet. Só és bors megy rá ill chipotle és valami friss erőspaprika. Puhára főzöm. Bele a vörösbab babkonzerv vagy, ha nem vagyok lusta, akkor bab, amit főztem. Kis kakaópor.

Összemelegítem. Tálaláskor megy rá friss koriander és petrezselyem, chedar sajt és pirított hagyma.

2020. szept. 27. 09:55
 7/7 qkker1 ***** válasza:
82%

Én egy "kissé" eltérek az eredeti változattól, inkább csilis bab jellegű , amit főzök:

Bacont kipirítom, kiszedem;

visszamaradt zsíron hagymát üvegesítek /bőven, mi úgy szeretjük/;

felöntöm vízzel, és szétfőzöm a hagymát, nagylángon, hagy párologjon el a leve;

megy bele a darált hűs /sertés-marha vegyesen/,

felöntöm paradicsomlével, sózom, fűszerezem /bors, majoránna, fahéj, bazsalikom, csipet szegfűszeg,piros arany, fokhagymapor,/;

megfőtt akkor megy bele a leszűrt vörösbab-konzerv, és a kukorica;

Mivel a gyomrom nem bírja az erőset, a család többi tagja pedig nem szereti, így a csili kimarad.

2020. szept. 27. 10:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!