Nagyon egészségtelen napi 2x ilyen zacskóslevest enni?
félek hogy nagyon egészségtelen, de egyszerűen imádom az ilyen tésztás leveseket, az összes többi zacskós leves meg rossz, ami nem tésztás.
érdemes lenne róla inkább lemondani?
mert nekem nagyon fontos az egészségem, szóval ha nagyon kártékony akkor inkább elhagyom.
23/L
Szilvi
Összetevők:
Tészta (91,3%): búzaliszt, pálmaolaj, víz, só, béta-karotin
Levesalap (6,5%): só, cukor, ízfokozók (E621, E631, E627), marhahús aroma, szárított fokhagymapor (0,16%), őrölt paprika, szárított paradicsompor (0,08%), szárított vöröshagyma (0,08%), őrölt fekete bors (0,07%), szárított petrezselyem (0,07%), őrölt gyömbér, kurkuma por, őrölt szerecsendió, őrölt fahéj, őrölt bazsalikom, őrölt szegfűszeg
Fűszerolaj (2,2%): finomított napraforgó olaj, antioxidáns: természetes tokoferolok keverék, "fűszerek keveréke" aroma
A gond csak az ízfokozók miatt lehet. Vagy ha hízásra hajlamos vagy, akkor a tészta sem hasznos.
Mondjuk én ismerek olyan asszonyt, ma már nagymamát, aki mióta megjelentek nálunk az ételízesítőporok (vagy 60 éve), só helyett csak azokat használja és senkinek semmi baja a családban, pedig tele vannak nyomva ízfokozóval.
Szóval, én nem tudok a kérdésedre válaszolni.:(
Azt, hogy egyszerűen imádod, azért van, mert tele van ízfokozóval. Aminek pont ez a célja, hogy a silány alapanyagot is ízletessé tegye, már-már függőséget okozva.
A gyorsétterem láncoknak is főleg ez a titka.
Maga az ízfokozó, mint adalékanyag feltalálását a szükség hozta, ha nem tévedek, Ázsiában használták legkorábban élelmiszerhiányos időkben.
Nem is magával az anyaggal van gond, hanem azzal, hogy eltompítja a valódi ízérzésünket, és csak azt fogjuk "szeretni" megenni, amiben ez az anyag van. Függetlenül attól, hogy mennyi a valódi, értékes tápanyag az adott ételben.
# 5/ Bizony így van! Komoly függőséget okoznak.
Sajnos nem találom azt a cikket, ahol Molnár B. Tamás kiválóan ír erről a témáról! Aromapróféták volt a címe.
Egy apró részletet találtam belőle egy fórumon:
"
Az emlősnek létfenntartó ösztöne az ízlelés: így tudja megkülönböztetni a táplálékot a nem-tápláléktól. Az alig- vagy nem-táplálékkal folyamatosan „dezinformált” emberi szervezet viszont elveszti az iránytűt: nem tudja többé, mi az igazi és mi a hamis. Megszokja az értéktelent, sőt, megszereti, ragaszkodni kezd hozzá, hagyományként kezdi ápolni, s ezzel, mint a nehézdrog-fogyasztó, lassú de biztos önpusztításba kezd. Ez a gasztronómiai Stockholm-szindróma. "
folytatom a #8-t, még találtam egy részletet az NLC fórumon:
"
Civilizált világunk hemzseg a drogfüggő állatoktól, akiket senki sem gyógyít. A dílereket sem körözik. Kutyák és macskák tömegei csak a legmárkásabb tápokat hajlandók magukhoz venni, haszonállatok tömegei élnek műaroma-mámorban. A nagyipari tápkeverékek kellemetlen alapízét ugyanis száz meg száz aromatrükkel fedik el a gyártók, máskülönben az állat hovatovább nem venné észre, hogy táplálékkal áll szemben.
Az aromaipar „friss, fűszernövényes szénára” emlékeztető ízt ajánl például a marháknak (HerbaromL), „harmonikus, vaníliás-tejes ízvilágot” a sertéseknek (NectaromP). A csont- és halliszt mellékízének kasírozására állítólag a MastaromP egészen kiváló.
Jószághízlaláshoz gyakran használnak mesterséges édesítőszert, mert ez – más szubsztanciapótlókhoz hasonlóan – azt üzeni az emésztőrendszernek, hogy készüljön fel dús szénhidrátok, zsírok, miegyebek emésztésére. Amikor a szervezet az ígértnél szegényesebb tápot kap, vagyis becsapták, a fölöslegesen megtermelt nedvek kielégületlenséget, savasodást, pszeudoéhséget okoznak.
Az emlős még több tápot kér, hisztérikus éhsége támad, elégedetlenség vesz rajta erőt. Így lesz szenvedélybeteg a hízósertés: egyre több műtápot kér, függővé válik, természetellenesen felpumpálódik.
Hasonló folyamatok mennek végbe akkor, amikor egy főemlős „lájtos” termékeket, aluljáró-pogácsát, gyümölcsjoghurtot, zacskós levest fogyaszt, esetleg McDonaldsba jár. Epres joghurtjába fűrészporból készül a növényi eredetű aroma (alkohol, víz és más adalékok hozzáadásával). A világ egyik legdrágább fűszere, a vaníliarúd képével díszített fagylaltos dobozból vanilines fagylaltot kap, mely aromát a papírgyártás melléktermékéből állítják elő.
A négyadagos zacskós leves két gramm dehitratált húsgranulátumot („száraztyúkot”) tartalmaz, ami hét gramm tyúkhúsnak („nedves tyúknak”) felel meg. Mivel ennyi húsból senki sem főzhet négy emberre tyúklevest, számos adalékra van szükség. A vegyészek nem is levesnek, hanem „hasonló oldatnak” nevezik."
Ahigy az előzők írták, az ízfokozók a legveszélyesebbek. És a sok só.
Mikor annak idején koleszba költöztem, az aktuális vérvizsgálatom magas koleszterint mutatott, pedig vékony is voltam és nem kajáltam zsirosan. A dokim világosított fel, hogy bizony ezektől van, mert egy csomó üveges mártást meg porlevest ettem akkoriban. Ahogy visszavettem a fogyasztásukat, meg is szűnt a probléma.
Azóta nem mondom hogy egészségesen kajálok, de igyekszem minél kevesebb feldolgozott élelmiszert venni, meg mindenki panaszkodik hogy sótlanul főzök, de én remekül megszoktam a szimplább ízeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!