Miért mondják hogy egészségtelen a hamburger meg a gyros mikor tele van zöldséggel?
Attól még nem lesz egészséges valami, mert van benne zöldség.
A gyorséttermi ételek esetén pedig az egészségtelenség oka jellemzően a kevés tápanyag, melette viszont sok zsír, só és cukor.
Ennek legfőbb oka a a két étel magasnak tartott zsír- és sótartalma. A hamburgernél – sok más élelmiszerhez hasonlóan – nagyon fontos az elkészítési mód. Jó minőségű, alacsony zsírtartalmú húsból, kevés sóval készítve, vaslapon sütve és főként mértékkel fogyasztva nem jelent különösebb egészségi kockázatot. Sok tekintetben a mellé rutinszerűen fogyasztott, olajban sütött, erősen sózott hasábburgonya, az utána szintén általánosan fogyasztott cukros üdítők, valamint a mértéktelen fogyasztás felelősek a hamburger rossz híréért.
Pl. egy házilag elkészített hamburger (minőségi marha és/vagy sertéshúsból készült pogácsával, saját készítésű bucival, olívaolaj használatával) önmagában egyáltalán nem mondható egészségtelennek. (Legfeljebb csak rendkívül kalóriadúsnak.)
Most jöhetnék azzal, hogy a boltban árult zöldségek is gén- és vegyszerekkel kezeltek, ugyanúgy egészségtelen a bolti ketchup és mustár stb. és a hamburger emiatt is lehet egészségtelen. (Ennyi erőből az összes vegánnak is saját konyhakertet kéne organizálnia.)
De, ha valaki ilyen szinten lelkiismeretes és egészséges életmódot folytatni akaró egyén, az alapból elkerüli a hamburgert és a gyrost (még a házi változatot is).
Ugyanez igaz a gyrosra (ami a hamburger török/görög változata). Ha mondjuk házilag készítjük el mindkét ételt és azt vesszük alapul, hogy a rendkívül magas zsír, fehérje és szénhidrát mennyiség az, ami megfelelő mozgás hiányában ténylegesen károsan hathat a szervezetre (pl. elhízás veszélye), akkor valóban egészségtelennek minősíthető a hamburger és a gyros.
Viszont én mindkettőt szeretem és pont nem érdekel hogy egészségtelen-e vagy nem, ha úgyis egyszer élünk, miért ne élvezzük az életet? 🙂
Én nem gondolom, hogy az általunk ismert átlag gyros rossz kaja lenne alapvetően, bár nekem elég fura kaja. Egy indokolatlanul nagy fehérjebomba, mivel, ugye, nagy része borjú-, vagy csirkehús, vékony pitába tekerve, ez lenne a szénhidrát rész. Ez alapvetően fehérliszt, és én inkább melegített vizes lisztnek nevezném, mint valami sült akárminek, vagy bármi egyébnek, de ez mellékes, érdekesebb, hogy; kevés! "Zsömlés" változatban sem több, és nem túl értékes, magas glikémiás indexű fehérliszt. Nyilván erre van kitalálva a "fizess kétszer annyit, és vegyél gyros tálat" verzió, ami annyi, hogy köret (szénhidrát) is van hozzá.
Egyébként a sok zöldség alapvetően tök jó benne, és külön kiemelném a nyers hagymát, ami szuperegészséges, és ha jól tudom, a magyar konyhának nem igazán része (kivéve pl. zsíros kenyér).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!