Tévhit lehet az, hogy a párizsi, virsli egészségtelen, mert minden szemetet bele darálnak?
Általánosságban nem egészségtelenebb, mint más hasonló hús és zsírtartalmú felvágottak, mint pl kolbászok, szalámik. Minőségben meg sokféle van, van amelyik már másnap vizes, nyálkás állagú, megint másik egy hét múlva is teljesen tartja magát, semmi baja.
Egyébként ha egészségesség szempontjából nézzük, akkor az sem feltétlen rossz, ha tele nyomják szójával, az sok vizet vesz fel, ergo kevesebb kalória, és még "zöldebb" is, mintha 100% hús, szalonna lenne, persze ez nem növeli a minőségét és az élvezeti értékét.
A tartósítószereknél pedig tényleg gyakori tévhit, hogy a nagy cégek telenyomják velük a termékeiket, pedig a valóság, hogy minél kisebb a gyár, átlagban annál több a tartósítószer, mert míg a nagy cég 10 tonna húshoz patika mérlegen fogja kimérni a szükséges tartósítószert, addig a kis kézműves üzem beleteszi a 5-10 szeresét is a szükségesnek. Egész egyszerűen, mert 100 kilóhoz senki nem fogja kiméregetni azt a késhegynyi kis tartósító szert egy sima konyhamérlegen.
Az attól függ, hogy melyik gyártó melyik termékét nézzük. Pl. a "Tesco gazdaságos" de még a "Sága" és a hasonló "nagyipari" termékek is biztosan tartalmazhatnak mesterséges anyagokat és húsipari hulladékot.
Viszont amit mondtál:
"Nem olyan rég voltam egy húsüzemben egy nagy cégnél es5a végignéztem a párizsi és a virsli gyártását abszolút és húsból csinálták semmi olyan gusztustalan dolgot nem tettek bele amiről a legenda szól, sőt nagyon tartósítószert sem tettek bele amivel egészségtelen lenne"
Én annyival tudnám ezt alátámasztani, hogy ettem már igazi marha párizsit és igazi, roppanós bécsi virslit, mindkettőt házi, maszek hentestől, és egyáltalán nem érződött rajtuk ez a "gyári szójás-tartósítószeres-műhús íz".
Tehát ha a rendes "házi" elkészítési módot vesszük alapul, akkor egyáltalán nem egészségtelen, sőt egyik ismerősöm ezeket tolja inkább fehérje porok helyett edzés mellé csak 'a la nature', mivel tele van állati fehérjével.
Ha viszont a "gyárit", akkor kb. egyenértékű a Mekis kajával, legalábbis egészségi szempontból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!