Budapesten sok hajléktalan "MOHU-zik", ami tök jó. Nekik pénz, a környezet tisztul, pörög az újrahasznosítás. Hogy tudnám én is csinálni? Hol találják ezeket?
"ma melóval simán meg keresel 25 ezret per nap nem éri meg"
Hol és milyen melóval? Balesetveszélyes, egészségre káros és fizikailag ERŐSEN megterhelő építőipari segédmunkával? Vagy szintén fizikailag ERŐSEN megterhelő költöztetéssel, rakodással, ahol ha meghúzod magad életre nyomorék maradhatsz meg akár hónapokra kiesel a munkából? (bejelentés, táppénz ilyeneknél nem szokott lenni, nem mintha az sokat segítene ha pl. albérletet tartasz fenn)
Általában ezek a munkák nem a SZAKmunkák (ahol szintén a jéghegy csúcsa keres olyan jól, amikkel szeretnek példálózni, egy burkolói/villanyszerelői/asztalosi/klímaszerelői papírral pl. elmehetsz segédnek, alulfizetett inasnak, nem csak te kapod a kevesebbet, de tied a rosszabb, veszélyesebb és egészségre károsabb része, vagy DIY hirdeted magad (sok sikert a Google-ben előre sorolódni), gyűjtöd a referenciákat (könyörögsz az anyagköltséges melókért, hogy ajánljanak páran, sok ismerőssel vagy széles kapcsolati hálóval rendelkező emberek, ja, meg persze eleve több százezer, kocsival együtt milliók állnak benne munkaeszközökben, ketyeg a KATA (akkor is, ha nincs munkád) és egy csomó mindenért felelősséggel tartozol, pl. mikor belefúrsz olyanba, ahol zárlatot vagy csőtörést csinálsz pedig nem a te hibád, mert ott nem kellene annak lenni, de mégis az van. Vagy beomlik a fal, mert szét van alatta rohadva a tégla és joggal közli a nénike, hogy "nem tetszik gondolni, hogy egy ekkora lyuk lesz a falban így késő ősszel" te meg próbálsz MgGuyverként alkotni valamit.
A kamukról nem beszélve, amik rabolják az időpontjaidat és a napjaidat, mert kimész címre, aztán nem nyit ajtót senki, telefonon meg kicsöng, aztán letilt, mert még arra sincs pofája, hogy közölje, hogy "Elfelejtettem vagy nincs rá pénz és sorry." vagy legalább 24 órával előtte lemondja.
Vagy mikor megcsinálod a munkát, aztán nem fizetnek ki, sok sikert behajtani bizonyos emberektől. Vagy előre kéred a pénzt, de akkor meg jóval kevesebb lesz a munkád, mert azokat a jóhiszemű embereket meg trükkös melósok verték át, akik nem teljesítették végül vagy nagyon kókler munkát végeztek. Itt is ugye minél nagyobb referenciád van és ismertebb vagy, - tehát ezáltal több, jobban fizető meló, amiből még válogathatsz is, így kevésbé vagy rászorulva 1-1 ügyfélre - annál jobban megteheted, hogy előre kéred.
Nem minden arany, ami kívülről fénylik.
De a diplomás oldalról is hosszasan mesélhetnék, hogy biológusként, vegyészként, kutatóként, tanárként (bár őket most eléggé megemelték) vagy szociális munkásként sokszor annyit nem keresel, mint egy Aldi pénztáros, ezért is mennek sokan diplomások is oda.
Úgyhogy nem reális, amit írsz, almát almával, körtét körtével hasonlítunk össze.
Ahol sok a külföldi több van, de ott mást nem látni mint hajléktalanok + "átlag" emberek kukázzák össze úgyhogy ha nem jó ütemben mész alig találsz valamit szerintem. Nálunk voltak 10 napig barátaink Dániából és vittük őket erre-arra például a hidak közötti részen sétálva ( Erzsébet - Szabadság ) bicajjal hátizsákkal meg hatalmas zsákkal oldalán gyalog totál normális öltözetű emberek gyűjtögették flakonokat szemetesekből. Fővám téren a csarnok bejáratoknál, ahol Aldi van este 20-21 óra felé a csövik ülnek és amit kidobnak már szedik is ki nekünk kezünkből kérték el konkrétan.
Mentünk tovább Váci utcán ott is végig szedték ki, vissza mögötte utcán sétáltunk vacsi után na ott konkrétan 3-4 ember egymástól függetlenül kis elemlámpával tök profin "dolgozott". Szóval szerintem lehet jobban jársz máshol lehet nincs annyi kidobva, de ennyien nem is "foglalták le" területet.
Kérdező: ez jó élménybeszámoló volt hasonlót tapasztalok talán írtam is máshol már.
Annyit írnék a jövőre nézve ( bár ha jól értettem nem lesz több köröd, de hátha mégis), hogy vannak az egyutasok és többutasok. Írtad mit nem vett vissza a gép nos az pont többutas, ahogy pl a Piroska szörp üvege is ezeket csak ott váltják vissza, ahol forgalmazzák is. Egyutas esetén, mint pl az ásványvíz vagy energiaital, sörös stb. bárhova viheted.
Csak segítségnek. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!