A koronavírus miatti esetleges karanténhelyzet miatt mennyit költöttetek eddig és mit vásároltatok?
Utolsó, az olaszok pl. hiába akarnának úgy élni, ahogy eddig, lásd például ezt:
Az egész országot lezárták. Nézd meg Iránt. Máshol is ez lesz, ha sokan úgy állnak hozzá, mint te. Van, aki hiába erősíti az immunrendszerét, mert olyan problémái vannak, amin ez nem segít. Hidd el, én sem azzal akarok foglalkozni, hogy kaját halmozzak fel, vagy hogy mindent fertőtlenítsek és naponta ötezerszer mossak kezet. Mégis megteszem most - nem akarom magamat vagy másokat, akik számára ez veszélyesebb rossz helyzetbe hozni.
Persze, az immunredszer erősítése fontos, de itt ez most nem lesz elég. Nem azért, mert fiatal, egészséges emberek fognak meghalni, mások viszont igen, ha túlterhelik a kórházakat (ez már több helyen megtörtént). Nézz már egy kicsit utána, ez nem vicc.
Én általában 1 hétre vásárolok előre mindig, most kettőre akartam. Hát nem jött össze, mert ki volt fosztva minden. :D (2 fős háztartás+kutya)
Pedig csak 1.5 kg csirkemellet, 1 kg darált húst, 1 kg sertéscombot, tojást, sajtot, valami előre csomagolt felvágottat, zsírszegény túrót és joghurtot, 3-4 doboz tejet, 2 karton vizet, 2-3 kg rizst, 1-2 csomag tésztát, egy kis krumplit, és néhány zöldséget, gyümölcsöt szerettem volna.
Ebből csak a sajtot, joghurtot, tésztát, vizet, és 1 kg almát tudtam megvenni. A többi amit felsoroltam teljesen ki volt fosztva az aldiban. Komolyan, még krumplit, fejeskáposztát, répát vagy paprikát, paradicsomot sem tudtam venni. Vicc...
Holnap még mászhatok valami kisebb boltba megvenni, mert azért főznék valami ebédet a hétvégén...
Egyébként ha nagyon beszaratják itt a népet, akkor úgy gondolom 2-3 hétre érdemes fejben összeállítani a menüt, és az alapján vásárolni. Összeget nem írok, mert hát ez azért tényleg egyéni, hogy ki mit eszik.
A testvérem Észak-Olaszországban, Emília-Romagna tartományban, MassaLombardában él, a járványtól függetlenül napi kapcsolatban állunk.
Tényleg nem értem ezeket a Magyarországon terjedő híreket az olasz helyzetről!
Természetesen tiltva vannak a gyülekezések, piacok, misék, különböző rendezvények, de nincsenek lefosztva a boltok, zajlik a napi élet, mindenki teszi a dolgát az adott lehetőségeken belül. Nem halmoznak élelmet, üzemanyagot ilyen őrült módon, ahogy mi tesszük.
Ehhez kell az a bizonyos sajátságos magyar mentalitás, ahogy egy hétvégére, vagy kétnapos ünnepre betárazunk, mert a legnagyobb félelmünk az éhhalál.
És ha egy nép mégis éhen fog halni, azok mi leszünk, mert a lefosztott boltok mellett a napi szükségletek beszerzése is lehetetlenné válik.
Általánosságban igazad van, abban az esetben, ha valaki naponta járkál boltba, mert 2 napra elegendő élelmiszere vagy tisztálkodószere nincs otthon.
Sajnos a pár hétre betárazás nem elegendő, mert pont akkor fognak lefogyni a készleteid, amikor legjobban fog tombolni a járvány (ha esetleg ez tényleg bekövetkezik) és hónapokra - különösen család, kutya-macska esetén - nem lehet bebiztosítani magunkat. Sokaknak ez sem anyagilag, sem helyileg, tárolásilag sem megoldható, de ők sem halhatnak éhen.
Normál esetben egy háztartásban bevásárolnak az adott hónapra a tartós fogyasztási cikkekből, ezt ki tudják fizetni, el tudják otthon pakolni.
De ez az agymenés az 50 kg lisztről, a 30 kg cukorról, a 20 üveg olajról, a 200 guriga vécépapírról, a 10 karton vízről, konzervhegyekről, több marmonkanna benzinről képtelenség.
És az ilyenek miatt nem tudsz venni 1 kg lisztet, vagy egy zacskó száraztésztát és ezek miatt kell (majd?) szándékod ellenére a boltokat járni.
Most olvasom, hogy akik házi karanténba kényszerülnek és nem megoldott a családon belüli ellátásuk, azoknak a szükségleteikről az önkormányzatok kötelesek gondoskodni.
Nekem inkább olyan problémám van, hogy aki nem fertőző beteg, az hogy jut hozzá az ellátáshoz, vagy a gyógyszereihez?
Hétfőn kell mennem egy több hónapja előjegyzett vizsgálat miatt laborba, a vizsgálatra meg szerdán, egy vidéki város szakorvosi rendelőjébe. Utána a leletet be kell vinnem a háziorvosnak, majd a gyógyszerekért a patikába.
Elvileg nem vagyok fertőzött, de gyakorlatilag be kell mennem azokra a helyekre, ami beteg emberek gyűjtőhelye.
És ezt havi szinten kell eljátszanom, lehet ezért nem tudom kellő intenzitással beleélni magam a "fenyegető éhhalálba".
29
Igen, egyébként pont ezt próbálom elmagyarázni egy csomó embernek, hogy nem (csak) az lesz baj, ha sok koronavírusos lesz, hanem hogy miattuk másokat sem fognak tudni normálisan ellátni. Ha esetleg van rá lehetőséged, akkor gyógyszerekből tényleg érdemes nagyobb mennyiséget venned, hogy ne kelljen rizikósabb helyekre járkálnod. Persze tudom, hogy ez nem mindig megoldható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!