Miért nincs az üzletek húspultjában tisztított, szeletelt, filézett hal is a sok sertés-, csirke- és marhahús mellett?
Ma aki friss magyar halat szeretne venni, szinte csak egészben tud halat vásárolni, ami szerintem hatalmas visszatartó erő.
Én nagyon szeretem a halat, de mirelit halrudat, pangasius-t és társait nem eszem meg, élő halat viszont ritkán veszek, mert csak szenvedek a tisztítással, fél napom rámegy ahogy a csúszós hallal birkózom, , közben az egész konyha úszik a véres lében és mindenhol pikkelyek vannak. Kb. 2-3 havonta szánom rá magam erre a mutatványra, viszont ha árulnának "patkóban" vagy tisztítva és belezve, akkor hetente egyszer biztos vennék.
Miért nem ösztönzik az üzleteket, hogy konyhakészen áruljanak halat, miközben mindig arról beszélnek, hogy több halat kellene fogyasztanunk? Szerintem simán megduplázódna a halfogyasztás, ha bárhol vehetnénk pár szeletet magyar halat, és nem az ázsiai pöcegödrökben tenyésztett mirelit halakat árulnák.
Nyugaton ez teljesen megszokott dolog, ugyan külön pultban van, de a húsos pult mellett.
MO-on azért nem terjedt el, mert nincs rá igazán kereslet, az az egy-ket ember miatt, aki venné, nem kifizetödö. A hal esetében ugyanis másnap már nem eladható, ezért igen nagy eséllyel rengeteget kellene kidöbni.
Én még a mirelittel is kiegyeznék. Arra biztos lenne lehetőség, hogy a fagyasztókat magyar halszeletekkel töltsék fel.
Egy halgazdaságot ismerek, ahol élő halat árulnak, de felárért megtisztítják, zsigerelik, filézik és akár fel is szeletelik. Régen ott vettem, akkor alkalmanként 8-10 kilót, és én is nagy részét lefagyasztottam, így 1-2 hónapra megoldódott ez a problémám, de már úgy felemelték a hal árát, hogy nem éri meg 100 km-t autózni miatta.
Pest egyik külső kerületében lakom. A piacunkon van kettő halas is. Van bontott, szeletelt, mindenféle hal , meg halalkatrész.
Nálatok nincs ilyen?
#5. Lidl 25 km-re van, majd átnézek.
#6. Itt csak Coop van, szomszéd városban pedig Spár és Penny. Hetente egyszer jön a halas, teherautó platóján van tartály, és csak élő halat lehet venni. Nagyobb városokban, megyeszékhelyeken biztos vannak olyan helyek, de itt a semmi közepén...
Ponty patkót sok helyen lehet kapni mirelit formában, csak hát nem olyan szép mint ha te csinálnád otthon. Gondolom géppel vágják el. Meg a farok részt is belevágják. Nem nagyon szeretem.
Amúgy jó kérdés, igazi kereskedelmi dilemma szerintem.
Mert ugye valószínűleg azért nincs ilyen a halas pultnál, mert olyan kevés hal fogy, hogy nem éri meg így árulni, nyilván felszeletelve jóval hamarabb megromlik, mint élve... Napi szinten dobálnák ki a halakat.
Hogy megduplázódna a halfogyasztás? Hát lehet. De ehhez be kéne vállalni azt az időszakot veszteségnek, amíg beáll egy állandó kereslet, amíg híre megy a dolognak, és szerintem ezt a kockázatot nem vállalják.
Egyébként szerintem megoldható lenne, csak szervezés kérdése. Pláne úgy, hogy a nagyobb boltoknak olyan technikája van, hogy az esetleges megmaradt szeleteket, amik még teljesen jók, de másnapra nem éri meg megtartani, azt bármikor ipari módon tudják sokkolóban gyorsfagyasztani, és zacskózni. És mondjuk saját márkásként árulni...
Hát dobd fel az ötletedet 1-2 nagyobb boltban a részleg menedzsernek, hátha lesz belőle valami! :)
Egyébként:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!