Cukor nelkuli kenyer letezik? Ha igen mi a neve? Sutogetni nem igazan szeretnek gyerekek mellett.
Nem kell foglalkozni ezekkel az emberekkel, tökéletes tükre a gyk az általános magyar mentalitásnak.
Miért ne lehetne a pékáruban cukor? A felvágottak is tele vannak vele, bár én sem gondolom,hogy az a mennyiség bármiféle gondot okozhatna ami egy kenyérben van.
Viszont ha fontos az egészséged kérdező valóban célszerű lenne hanyagolni a kenyeret amennyire tudod (nem a cukor miatt) vagy rávenni magad az otthoni készítésre egészségesebb hozzávalókból.
Alapvetően a kenyérbe liszten, vízen és són kívül nem kell semmi. Csak az ilyen kenyér rendkívül időigényes.
Az erjedés a levegőben lévő élesztőgombáktól indul be, a bedagasztás után a kelesztési idő sok-sok óra.
Gyorsabb módszer az élesztő hozzáadása, de azt cukorral kell etetni. Cserében viszont gyorsabban növekszik a tészta.
Nem tudom, mi az a betegség, ami miatt kerülnöd kell a cukrot, de úgy vélem, nem csak azt, hanem a fehér lisztet is.
Keress megbízható péket, s ott kovászos kenyeret, legjobb ha teljes kiőrlésű lisztből készül.
Cukrot teljesen elhagyni nem lehet, mert szüksége van a szervezetnek rá. Csak a milyensége és mennyisége lehet korlátozott.
Ha cukorbetegség előszobájában vagy, akkor NE HALOGASD a diétát, mert nagy baj lesz később.
Viszont ez a diéta nem megerőltető, nem jár lemondással! Főleg nem ebben a szakaszban.
Azt eheted és úgy, amit ma általában is korszerű és egészséges táplálkozásnak tartanak.
Ha lehet napi öt alkalommal egyél keveset. Ha lehetetlen megoldani, akkor is legyen meg a három főétkezés.
Sok zöldség és gyümölcs legyen az étlapodon. Húsokból a soványak. Ha szereted a halat és baromfit - a kifejezetten zsírosakat nem számítva - azt korlátlanul eheted.
Ha súlyfelesleged van, attól próbálj megszabadulni, de NE FOGYÓKÚRÁVAL.
Nagyon fontos a rendszeres testmozgás. Minimum fél óra séta minden nap, de inkább sportolj, járj konditerembe, uszodába, vagy bármi, ami megmozgat, jó.
A kenyér sütőbe amit sütök én is teszek egy kevés cukrot. Jobban meg kel, szebb a szine, mindenben jobb mint cukor nélkül.
De azt se kell teljesen elhinni hogy ennyire ártalmas a cukor mint ahogy mostanában kitalálták, csak valahogy manipulálják az embert mindig.
Mindig azt reklámozzák amiben valakinek érdeke húzódik.
Azért az is érdekes hogy amióta ennyire tudatosan , jól ! esznek az emberek , azóta iszonyúan elhizott az emberiség több mint a fele.
Hogy van ez akkor ?
Amennyiben cukorbetegség miatt kell diétát tartanod, egyáltalán ne egyél kenyeret, mert nem azzal a pár gramm cukorral van gond ami az élesztőt aktivizálja, hanem azzal, hogy magas szénhidrát tartalmú
Az étkezés utáni vércukorszint alakulása elsősorban a táplálék szénhidrátmennyiségétől függ, valamint attól, hogy milyen gyorsan emésztődik és szívódik fel a szénhidrát a véráramba. A szénhidrátok emésztése és felszívódása viszont nagymértékben függ a táplálékkal együtt fogyasztott fehérjék, zsírok és élelmi rostok mennyiségétől. Ezek lassítják a szénhidrát felszívódását, azaz ilyenkor az étkezést kisebb vércukor-emelkedés és laposabb vércukorgörbe követi, mintha ugyanennyi szénhidrátot fogyasztanánk a fent említett anyagok nélkül.
A leggyorsabb és legnagyobb vércukorszint-emelkedést a szőlőcukor, a glükóz váltja ki. A keményítőben gazdag élelmiszerek – a kenyér, a burgonya, stb. – a cukoréhoz hasonló vércukorgörbét eredményeznek.
Szénhidrátforrások:
• Rizs: értékes élelmi anyag, de szénhidráttartalma nagy, heti egy köret (kb. 40 gramm) fogyasztása javasolt.
• Liszt: jelentős fehérje, vitamin- és ásványisó-tartalommal, szénhidráttartalma nagy. Sűrítéshez, rántáshoz nem javasolt a használata.
• Száraztészták: szénhidráttartalmuk nagy (75/100 g). Köretként 60 grammot célszerű fogyasztani (a megszokott 80-100 gramm helyett.)
• Kenyér, péksütemények: (50/100 g), Fehérje, vitaminok, ásványi anyagok találhatók bennük; teljes kiőrlésű lisztből élelmi rostban is gazdagok. A zsemle szénhidráttartalma 30 g/db, a diabetikus búzatöretes kenyéré 23.
• Hüvelyes főzelékek: ha nem püréformában fogyasztjuk őket, lassan felszívódó szénhidrátként viselkednek.
• Burgonya: (20/100 g) kisebb mennyiségből készült köret, ill. a hagyományosból készült leves hetente többször is ajánlható.
• Zöldség- és főzelékfélék: szénhidráttartalmuk kicsi, de vitaminokban, ásványi sókban, élelmi rostokban gazdagok és változatosan elkészíthetők. A levesek, főzelékek készítésénél mondjunk le a rántásról!
• Gyümölcsök: lásd zöldségek, néhány kivétellel. Naponta többször fogyaszthatók, nincs bennük sok cukor, és az élelmi rostoknak köszönhetően lassan bomlik.
• Tej, tejtermékek: fél liter tejben 25 g tejcukor található. A tej kalcium- valamint A- és D -vitamintartalma jelentős. A sajtok szénhidráttartalma kicsi. Az elfogyasztott tejtermékek mennyisége a zsírtartalomtól függ.
• Húsok, belsőségek: szénhidráttartalmuk elhanyagolható; a májé 3g/100g, viszont nagy a koleszterintartalma!
Fehérjék
A fehérjebevitel csak akkor korlátozandó, ha a cukorbetegséghez a veseműködés zavara is társul. Ezen kívül több tényezőtől függ: életkor, terhesség, szoptatás, idült, súlyos leromlással járó betegség, lábadozás. A zsírszegény fehérjeforrások a legideálisabbak, állati és növényi eredetűek egyforma arányban legyenek jelen.
Zsírok
Nagyon fontos, hogy a cukorbetegek hajlamosak az érelmeszesedés különféle formái iránt, az érelmeszesedés pedig szoros összefüggésben van a zsírbevitellel. Az egészséges táplálkozás során a bevitt táplálék 30%-a származhat zsírokból, ennél azonban többnyire többet fogyasztunk. A cukorbetegeknek a fenti összefüggések miatt különösen törekedniük kell a zsírszegény étrend összeállítására. Előtérbe kell helyezni a zsírszegény tej, tejtermékek, húsok fogyasztását, a zsír nélküli ételkészítést. Részesítsük előnyben a telítetlen zsírsavakat, fogyasszunk heti kétszer-háromszor tengeri halat. Ha szükséges, orvos határozza meg a zsírbevitelt.
Élelmi rostok
Jelenlétükben a szénhidrátok lassabban, a zsírok kisebb mértékben szívódnak fel. Nagyon fontos a megfelelő rostbevitel szempontjából a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás.
Kávé, tea, alkohol
Kávé, tea: A koffein gyakorlatilag nem emeli a vércukorszintet, fogyaszthatók, ha egyéb betegség miatt nem ellenjavallt.
Alkoholos italok: a nagy mennyiségben cukrot tartalmazók mindenképpen kerülendők. Európai diétás ajánlások szerint napi 1-2 dl vörösbor elfogyasztása cukorbetegek esetében hozzájárulhat az érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni az alkohol magas energiaértékéről sem: fokozott mértékben történő fogyasztásuk a testtömeg nemkívánatos gyarapodását is eredményezheti!
A kenyérsütés nem sok munka pedig, de azért megértem, hogy nem akarsz most kísérletezni vele, eh :( nekem sok-sok év után már pár munka perc az egész, a zöme csak várakozás. Azért hátha valamikor rá tudod szánni magad (vagy valaki segít az egyéb munkáidban), én akkor is szeretem a sütést, ha a főzéstől már herótom van.
De a cukrot az élesztőgombák eszik meg jó esetben, nem? S tuti, hogy annyira számít, hogy van-e egy pici egyszerű cukor, amikor a kenyér eleve tele van összetett cukorral, ami könnyedén szétesik egyszerűre...?
Egy kevés cukrot mindenkinek a szervezete tud kezelni.
Szóval nem tűnik logikusnak, hogy még ezt is feltétlenül kerülnöd kelljen.
Az élesztőnek tuti nem kell hozzáadott cukor, mert tizensok éve cukor nélkül sütöm a kenyeret, akárcsak nagyanyáim és ha elég fehér a liszt s nincs hideg, félóra alatt gyönyörűen megkel.
Cukor kell a szervezetnek, de az élelmi szénhidrátigényünk nulla. Szóval bevitel nélkül sem lesz gond e téren, az agy akkor is megkapja a maga glükózát. Aki tartott már 1-2 napos böjtöt, az tapasztalhatta, hogy hiába fogyott el a bevitt cukor, nem lett agyhalott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!