Mi a különbség a vaj és a margarin között?
Figyelt kérdés
Az ízén és a nevén kívül, sose tudom pontosan, de érdekel, felhasználási területben van eltérés?2008. okt. 16. 13:56
1/28 anonim válasza:
A margarin növényi eredetű zsíradék, a vaj pedig állati, tejből készült. Nincs eltérés a felhasználási területben. Sütéshez pl kiváló, ha fele olaj, fele vaj arányban sütöd benne a húsokat, kellemes ízt kölcsönöz.
2/28 A kérdező kommentje:
Na, így még nem próbáltam, ki fogom próbálni. Árban van különbség? Vagy hogy melyik áll el általánosságban tovább? Ezt nem figyeltem még.
2008. okt. 16. 14:04
3/28 anonim válasza:
Az eredetében alapvető különbség van! A vaj állati eredetű, tejből tejszín, tejszínből köpüléssel vaj készül, amely cca.90% zsírtartalommal bír (minimum 80), és természetes módon található benne több zsírban oldódó vitamin, valamint ásványi anyag. Ezzel szemben a margarint növényi zsírokból (olajok) készítik hidrogénezéssel, (ami egy kémiai eljárás ugye, és a telítettlen zsírsavak telítésével éri el a zsíradék a szilárd halmazállapotot) a boltokban kapható "margarin készítmények" zsírtartalmát a felhasználási igényeknek megfelelően állítják be. Például a kenyérkenéshez alacsonybb zsírtartalmúra (ld. csészés margarinok 20-40%zsír), vagy sütéshez (kocka alakban csomagolva 70-80%). A magas zsírtartalmú margarinokat jellemzően a vaj helyettesítésére használják sütésnél, főzésnél (amugy arra is lett kitalálva anno). Izlés dolga, hogy kinek melyik ízvilág jön be inkább, én sokkal jobban szeretem a természetes vajízt. A margarin előnyére szolgál viszont, hogy koleszterint nem tartalmaz (a vaj igen), viszont a benne lévő vitaminokat is úgy kell utólag beletenni, hogy legyen benne(legalábbis valamelyikbe tesznek, ezt fel is tüntetik rajta).
4/28 anonim válasza:
(mire leírtam, már érkezett is válasz:) A 2. válaszoló)
5/28 anonim válasza:
A vaj drágább általában, és jelentősen kevesebb ideig áll el.
6/28 A kérdező kommentje:
Szuperek vagytok mindketten, köszi! :-) Inkább margarint szoktunk venni, vajat ritkán, de én is jobban szeretem, nem is tudom, miért vesznek azt ritkábban a szüleim. Majd megkérdezem tőlük :-)
2008. okt. 16. 14:16
7/28 anonim válasza:
Azért , mert a vaj drágább, pedig sokkal egészségesebb mint az ipari növényi margarin.(A finimított étolaj meg maga a halál!!( Ezt egy olyan dietetikus barátnőm mondja, aki végzett élelmiszeripari mérnök is )
8/28 anonim válasza:
Úgy hallottam, h nem sok különbség van a margarin és a kőolaj molekulái közt.Azóta csak vajat veszek!Sztem a margarin és az étolaj méreg.De legalább lassan ölő....Addig is sok fogy.
9/28 anonim válasza:
Viszont a vaj kaloriatartalma sokkal magasabb mint a margarine,erre viszont vigyazni kell!En jo minosegu margarint vasarolok,a gyereknek is azt adok inkabb mint vajat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!