Miket szoktatok venni annak érdekében hogy hónap végén is legyen kaja?
amikor szűk a keret, akkor
rizs
száraz hüvelyesek: bab, sárgaborsó, lencse
akciós hús (zárás előtt vagy hétvége előtt elég sok van leárazva pl lidlben, aldiban, tescoban bedobod a mélyhűtőbe kiporciózva)
idényzöldség v. mirelit zöldségkeverék (ez általában gazdaságosabb)
répa
hagyma
tojás
olaj
multivitamin
ezekből lehet fedezni a megfelelő nyomelemeket, vitaminokat, esszenciális fehérjéket, és elegendő a kalória is (nem mellesleg nem egészségtelen)
főzni pedig egytálételeket főzök (kevés hús kell bele) vagy főzeléket kevés feltéttel
pl.
rizs, párolt zöldség, tojás
rizses hús répasalátával
zöldséges rizs pörkölttel
babfőzelék sült tojással
sárgaborsó krémleves
zöldséges rizskrokett lencsefőzelékkel
lencsefőzelék
rakott lencse (darált hús, főtt lencse, rizs)
omlett/zöldséges rántotta
rizs, hagymasaláta, natúr hússzelet
babos-hagymás rizs
hagymás bab
babpörkölt rizzsel
párolt zöldség rizskrokettal
párolt zöldség tükörtojással
finomfőzelék
babfőzelék párolt hagymával és főtt tojással
sárgaborsó főzelék sült hússal
sült répa rizzsel és tojással
a titok, hogy rá kell jönni, hogy mennyi egy adag (a magyarok többsége szükségtelenül sokat eszik, főleg húsból
nyers színhúsból egy adag az 15 dkg
egy kisebb csirkecomb is egy adag
rizs babpüré sült hús
emellett kell a köret (rizs) mellé valamilyen zöldség is: hagymában sok a C-vitamin
a hüvelyesekben jól felszívódó fehérjék vannak
répa mindig olcsó
a fenti pár jól használható alapanyagból elég változatosan lehet főzni
emellé reggelire zabkása víz+zabpehely
Hű, én is már sokat szívtam ilyen miatt régebben.
Én azt szoktam, hogy ha nagyobb adagot készítek, akkor fagyasztok le 1-2-X adagot belőle (nem minden kész étel marad finom fagyasztás után)
A másik, hogy még nyers ételekből vásárlásonként teszek el egy darabot a mélyhűtőbe.
Fél kg ilyen hús, vagy 1 kg olyan hús, stb.
Ha mirelit cuccot veszek, akkor abból is teszek félre.
Ezen felül ami épp akciós (konzerv, száraz cucc), akkor mindig veszek 1-2 darabot tartalékba.
Egy csomag lencse, egy csomag száraztészta, egy konzerv kukorica, vagy borsó vagy akármi.
Ugyanazokat főzöm belőle, mint más napokon.
Soha nem volt olyan, hogy ne lett volna pénzünk hó végén vagy hó elején, pedig már rég élünk egy minimálbérből ketten, a megtakarítást pedig elvitte a ház...
De árérzékenyek vagyunk (s hedonisták és egészségtudatosak s édesszájúak), így tudok mondani ezt-azt.
A rizs és a hüvelyesek (főleg a sárgaborsó) durván olcsók, de a tojás és a szezonális zöldség is nagyon megéri.
Most már kialakult egy hozzávetőleges heti rend, bár az nem a pénz miatt. 3-4 napig sárgaborsó van (fél kiló összesen), napi 20-30 dkg rizs, tojás- és zöldségételek, rengeteg süti, édesség (rizsből vagy olajos magból és tojásból). Ez utóbbiak sem drágák, de nem olyan olcsók, mint a normál ételek, azt hiszem. Ritkán számolok utána, bár előfordul.
A sárgaborsót a kb. nulla munkaigény miatt szeretem s én nem szoktam enni belőle. Viszont azért nem sima sárgaborsófőzelék van tojással és rizzsel! Az csak az első nap. Másnap dahl készül belőle, sült hagyma, befőtt paradicsom, curry fűszer és sárgaborsófőzelék felhasználával, ez is gyors, egyszerű étel, nagyon szeretjük. Régen sok zöldségfasírtot és -tócsnit is készítettem, ma már több okból nem. Sárgaborsófasírt még előfordul, ha épp nem a dahl uralkodik 3 napig :D
Ehhez persze kell az, hogy az ember a legfinomabb ételeknek tartja a fentieket, nálunk ebben nincs hiba. A sárgaborsót alapból unom (dahlnak nem), de én úgyis inkűább tojást eszem, aminél jobb ételt nem tudok elképzelni, pedig pl. van a fagyasztóban lazac, ami régi kedvencem volt (s igen olcsón kapható néha, ezért is van).
Nem szeretem elbonyolítani a dolgokat, egyszerű ételeket készítek, bár rengeteget kísérletezek, ma és tegnap pl. lepényfélékkel. Olcsó, kalóriaszegényebb, fehérjedús és finom lepény kellett, extrém szénhidrátszegényen... Úgy tűnik, meg van oldva :) Sütikkel is sokat játszom.
Most érik a kertben többféle gyümölcs, pl. rengeteg eper, ijesztő, mennyi s mekkorák... Így most eperszörp, eperlekvár, epres zabkása, epres rizs és effélék uralkodnak. Az utóbbiak igen olcsók és finomak, ilyenek mellett alig napi 1-2 egyéb édesség készül...
Én termelek a kertben, amit tudok.
Jó kiadós leveseket főzök - abból az 1 éves kislányomnak is tudok változatosan enni adni. (Pl. két marok borsó, 1 nagy krumpli, 2 szál sárgarépa, 2-3 db csirkeszárny).
Sok csirkeszárnyat eszünk, azt mindenki szereti és elég olcsó is.
A legolcsóbban még mindig valamilyen tésztával lehet jóllakni - csak tejföllel is szeretjük. (Finom leves után elég is.)
De tejet is sokat fogyasztunk - vacsorára, reggelire szívesen esznek a gyerekek olcsó gabonapelyhet tejjel. Néha sütök tejes zsömlét - az is finom akkor is, ha csak margarin van rajta, vagy tejbegríz a vacsora.
A hideg kaján nagyon sokat lehet spórolni! A felvágott sokat el tud vinni - ezért nem is veszek, csak amennyit tízóraira csomagolok a gyerekeknek.
Illetve a Penny saját márkés virslijét veszem - az olcsó és finom is. Akár ebédre is lehet készíteni: sült virsli rizs, saláta a kertből.
Nem hiszek az adagokban. Az emberek kalóriaigénye, étkezéseinek száma és mérete eltér. Nem vagyok hajlandó éhezni egy adag étel után, annyit eszem, hogy jó legyen. 1000 kcal fölötti ebédekkel fogytam 20 kilót, az étkezések számától (2-5) függetlenül. Nekem akkor sok kell, de ez miért lenne baj?
Nyilván a napi összbevitel ne legyen túl sok s az ételek összetétele sem mellékes. De nem várhatunk el mindenkitől picike adagokat. Nem működik.
Nagyon jókat írtátok!!!wow!!!
A sok finomsaghoz vannak receptjeitek esetleg linkek?
Eszternek igaza lehet a hideg cuccok áraival, bár van 1-2 jóféle és olcsóbb is, még egészségtudatosaknak is (180 ft egy szuper, jó összetételű harcsapástétom, a párom elviszi egy kis rizzsel és egy hatalmas étkezése le van tudva olcsón). Ezt az előzőt leszámítva mi sosem eszünk hideg ételt, bár ez inkább az egészség és ízlés miatt van.
Remek szósz? Kis grillszósz, van egy nagyon ízes tescós, iszonyat tömény, s nem ízfokozós. Na azt bekeverem egy csomó paradicsompürével (finom és olcsó) s vegyes zöldfűszerrel, s ezt tesszük fasírtra, rántottára, mikor mire.
Receptem kevés van, néha egy beváltat felírok, de úgyis mindig más lesz :) Szeretünk kísérletezni, de pl. zöldségételt nem is tudom, hogyan lehetne elrontani. Bedobálunk egy csomót a bográcsba vagy lábosba, főzzük, sütjük, ízesítjük, rossz sosem lesz. Mondjuk mindketten ösztönösen érezzük, mi mihez megy, a fűszerekkel kicsit bajban vagyok, de egy csomó zöldség még fűszer nélkül is ízes. Azért gyakran szórok bele valamit, most épp curry korszakom van, amióta találtam egy finom keveréket, amiben nem dominál a római kömény :D Az nekem nem jön be.
De alapesetben só, bors, néha kurkuma, az mesés tud lenni s a leves színének is jót tesz.
Nálam a zöldségételek hátránya, hogy kalóriaszegények, de ez az étrendemből s ízlésemből fakad. Nem azzal lakunk jól, s általában egy napon belül elfogy, sajna, de az adja a legnagyobb élményt. A hüvelyesek persze más lapra tartoznak. A krumpli pedig középen helyezkedik el, lightos, de mégse egy karfiol vagy egy spenót. Viszont tápanyagok terén elég jól áll némely szénhidrátszegény zöldség... Jóllakni pedig mással is lehet, nem gond megsütni pár tojást vagy zsíros szószt önteni valamire vagy enni egy édességet.
A mirelitek csodásak, frissek (már hogy be van fagyasztva az állapotuk a kezdeti, igen friss állapotukba), gyakran finomak (zöldbabnál kellett keresgélnem sokat, de összejött), olcsók s nincs velük különösebb munka (fel nem merülne bennem, hogy zöldségesnél vegyek drága, fonnyadtabb borsót vagy spenótot). A fagyasztónkba sajna nem sok fér a gyümölcsöktől, amiket lelkesen bedobozolok, amikor érnek (a nyers gyümölcs mégiscsak jobb), de azért mindig van ott párféle.
Bizonyos zöldségeket megéri termelni, ha van rá lehetőség, itt inkább a gyümölcs jön be, bár az igazán csodás zsenge borsóleveshez egyszerűen frissen szedett és fosztott zöldborsó kell. Jó a mirelit zsenge borsó, nyersen is eszem, szuper, egész évi kedvencem, de... Nem olyan.
De már eltértem az eredeti témától.
Nálam mindig van hó végén is kaja, pedig elég kevés a jövedelmem. Úgy csinálom, hogy húst nem akkor veszek fél kilót, amikor mondjuk pörköltet szeretnék főzni, hanem megveszek a piacon, pláne ha akciós, egy nagyobb darab sertéscombot. Itthon szépen nekiállok trancsírozni, a szebb részéből kivágok néhány szeletet, a nagyját felkockázom pörköltnek, a maradékot meg ledarálom. Ezeket kiadagolva, felcímkézve beteszem a fagyasztóba. Vagy megveszek egy darab karajt, megkérem a hentest, hogy csontozza ki, a csontjából fantasztikus leves készül, a színhúst pedig felszeletelem, és kettesével lefagyasztom. Csirkemell szintén. Amikor olcsó, veszek kettőt, kicsontozom, lebőrözöm, mehet a levesbe, a filét felszeletelem, a leeső részeket felcsíkozom, abból lesz a kínai csirke. Ha látok a piacon szép gombát 3-400 forintért, akkor megveszek egy kilót, a feléből készítek valamit (a svédgombát imádom), a másik felét megtisztítom, felszeletelem, szintén megy a fagyasztóba. Milánóiba, pizza tetejére, tojásosgombához csak letörök belőle két maréknyit, és nem akkor veszek 20 dekát, amikor éppen kell, és csak 800 forintért kapok.
De olaj, krumpli, hagyma, tojás, szalonna, kolbász mindig van itthon, végszükség esetén egy rántottát is össze tudok dobni, vagy sütök tükörtojást, hozzá hasábburgonyát. Liszt is van itthon, egy tojásos nokedli is megvan szinte 0 forintból.
Én így szoktam spórolni, meg elejét venni annak, hogy hó végén ne legyen mit ennem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!