Őszintén; sosem éreztétek furának a húsevést? (Állatok a tányéromon)
Szögezzük le gyorsan:
1. Én nem vagyok vegán! :D
2. Nem egy vegán - húsevő vitát akarok gerjeszteni! Abból van már elég szerintem.
És tudom, hogy húst enni kell, fogazatunk alapján mindenevők vagyunk.
De tegyétek a kezeteket a szívetekre: Sosem gondoltatok bele, hogy de fura, hogy egy másik szemmel, szájjal, aggyal, stb összetett idegrendszerrel rendelkező önálló helyváltoztatásra képes élőlényt legyilkolnak és gyakorlatilag az izmait, zsírszövetét és belsőszerveit (amikhez hasonló nekünk is van) a szánka vesszük és esszük?
Gyakorlatilag hullazabálók vagyunk, nem? :D
Na az a könyv pont tele van olyan hibákkal, amikor az ember a kutatási eredményeket igyekszik mindenáron az elméletébe passzírozni, ahelyett hogy a kutatási eredményekhez igazítaná az elméletet.
Nagyjából minden szóba kerülő témában fontos tényezőket hagyott figyelmen kívül, vagy helytelenül következtetett, stb.
Elég sok oldalt lehet találni a neten ahol rámutatnak a hibáira, ez épp egy alaposabban összerakott cáfolat, 36 oldalban vesézi ki a könyv alapvető tévedéseit:
Gabriel:
Kutatási eredményeket kértél. Amikor rámutatok, akkor egy túlbuzgó bölcsész cáfolatát linkeled be?
"Kutatási eredményeket kértél. Amikor rámutatok, akkor egy túlbuzgó bölcsész cáfolatát linkeled be?"
Valójában te is egy könyvet linkeltél, nem konkrét kutatási eredményeket.
Az más kérdés, hogy a könyv bizonyos statisztikai kutatásokon alapul, ahhoz viszont nem kell egyetemi professzornak lenni, hogy az ember rájöhessen, hogy erősen ferdít a statisztikákkal, sőt, néha meg is hamisítja őket, mert különben nem őt igazolnák.
"For example, Campbell conveniently fails to mention the county of Tuoli in China. The folks in Tuoli ate 45% of their diet as fat, 134 grams of animal protein each day (twice as much as the average American), and rarely ate vegetables or other plant foods. Yet, according to the China Study data, they were extremely healthy with low rates of cancer and heart disease; healthier, in fact, than many of the counties that were nearly vegan."
A linkhez pedig írtam, azért választottam épp ezt, mert úgy láttam, ő vesézte ki a legrészletesebben. De ha akarod, linkelhetek 20-30 másik cáfolatot is, úgy talán hinnél bárkinek is, aki nem a te elképzelésedet propagálja?
"Annak, aki a cáfolatot linkelte: elolvastad egyáltalán? Ugyanis többször kijelenti ő is, hogy a kína tanulmánynak igaza van, csupán forrásokat és konkrét példákat hiányol a teljességhez. Öngól..."
Attól függ, mire is gondolsz. Ha arra hogy egészséges a növényi diéta, azt én sosem vitattam, ez tény.
De amikor valaki amellett próbál érvelni, hogy az állati eredetű táplálék fogyasztása egészségtelen lenne az ember számára, ezt viszont soha senkinek sem sikerült hitelt érdemlően bebizonyítania. És nem, ezzel a cikk írója sem ért egyet:
"If both whole-food vegan diets and non-Westernized omnivorous diets yield similar health
benefits, this is a strong indication that the results achieved by McDougall, Esselstyn, Ornish, et
al are not due to the avoidance of animal products but to the elimination of other health-harming
items."
"The success of the Chinese on plant-based diets does not invalidate the experiences of other
populations who evade disease while consuming animal products."
Mielőtt beleszólsz valamibe, tájékozódj egy kicsit, miről is megy a vita! Esetünkben például szó nem volt arról, hogy a vegán diéta ne lenne egészséges, Huhuhaha amellett próbált kardoskodni hogy az állati táplálék az ami káros, és még csak nem is természetes.
Na ez az amit nem sikerült se neki, se másnak alátámasztania.
Gabriel.Tailor:
Attól hogy nem leszel beteg valamitől és bizonyos fokú toleranciád van iránta az nem jelenti azt hogy nem káros. Ha egyetlen szál cigit elszívsz, statisztikailag kimutathatatlan a hatása az életkorodra vagy az egészségedre. Sőt ha egész életedben egy egész dobozzal elszívsz, az sem kimutatható. Mégsem mondanád se azt hogy nem káros, se azt hogy része a természetes szokásainknak.
Bizonyos körülmények között a cigi még növelheti is a várható életkorodat (pl levegőben terjedő betegségeket lehet hogy írtja, csökkenti a stresszt, stb). Ezért eldönthetetlen ez az álatad mutatott módszerekkel és attól hogy nem tudod kimutatni, még lehet káros.
Ez a statisztikai "zaj" ad lehetőséget a véleménykülönbségre mert nincs egyértelmű meggyőző bizonyíték egyik oldalon sem.
Nekem logikusabbnak tűnik az hogy minden állati fehérje káros, annyi kiegészítéssel (amit már korábban is írtam) hogy esetleg bogarak és tojás is képezheti még a természetes táplálékunk részét elsősorban azért mert ezeket már a kezdetek óta még véletlenül is ehettük ezért mindig jelen lehettek az étrendünkben. (pl gyümölcsben/gyümölcsön megbújó hernyó/bogár, elhagyott fészek, a tojásnak akár még gyümölccsel is összetéveszthető alakja van és ráadásul az is fán szokott lenni, stb)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!