Őszintén; sosem éreztétek furának a húsevést? (Állatok a tányéromon)
Szögezzük le gyorsan:
1. Én nem vagyok vegán! :D
2. Nem egy vegán - húsevő vitát akarok gerjeszteni! Abból van már elég szerintem.
És tudom, hogy húst enni kell, fogazatunk alapján mindenevők vagyunk.
De tegyétek a kezeteket a szívetekre: Sosem gondoltatok bele, hogy de fura, hogy egy másik szemmel, szájjal, aggyal, stb összetett idegrendszerrel rendelkező önálló helyváltoztatásra képes élőlényt legyilkolnak és gyakorlatilag az izmait, zsírszövetét és belsőszerveit (amikhez hasonló nekünk is van) a szánka vesszük és esszük?
Gyakorlatilag hullazabálók vagyunk, nem? :D
Az a baj az evéssel, hogy ha túlságosan belegondolsz és nekiállsz vizsgálódni, akkor minden undorítónak fog tűnni.
Itt ütődött ez a paradicsom. Ott fonnyadt az a paprika. Ott mászik egy valamilyen féreg a frissen mosott salátán. Ott egy döglött muslinca a levesben. Stb.
Az hogy valamit gusztustalannak tartasz azért az nem csak annyi hogy belegondolsz és akkor már minden az. Ha egy gyönyörű, üde tökéletes paradicsomra gondolsz, azon akármennyit vizsgálódhatsz, nem fogod gusztustalannak tartani normális esetben (kivéve persze ha allergiás vagy rá, volt gyomorrontásod paradicsomos kajától vagy bármi más nagyon rossz élményed fűződik hozzá).
Bármi amit gusztustalannak tartasz annak valódi alapja van, ha nincs saját tapasztalatod vele akkor az ösztöneink jeleznek ilyenkor (azaz a több millió év alatt felgyülemlett tapasztalatok).
A fonnyadt ill. ütődött paradicsom azért gusztustalan ha sokat vizsgálod, mert ténylegesen van rá esély hogy bajod lesz tőle, pl mérgező hernyókat, bacikat vagy penészt tartalmazhatnak. És ha megfigyeled, minél éhesebb vagy, annál kevésbé leszel válogatós, éhhalál szélén pedig a penészes, rohadt, fonnyadt, ütődött stb kajának is nagyon örülsz és nem találod majd gusztustalannak. A szervezeted ilyenkor úgy ítéli meg hogy inkább egyél olyat ami LEHET hogy megbetegít, minthogy ne egyél és akkor BIZTOS éhenhalsz. Szerintem jól ki van ez találva.
A hús alapvetően gusztustalan és nyersen, feldolgozatlan állapotban, véresen, büdösen normális esetben nem sok ember nyúlna egyáltalán hozzá. Nem véletlen, hiszen baromi könnyen megbetegíthet. Mielőtt az őseink elkezdtek vadászni, alapvetően gyümölcs- ill. növényevők voltak, számunkra ezek a legvonzóbb ételek máig is. Csakhogy egyszer valószínűleg megváltozott az éghajlat, az étrendünket alkotó növényekből hiány lépett fel, és az éhezés rákényszerített minket más állatok leölésére és megevésére. (pl tele poci nyugalmat okoz, éhség pedig agressziót, hiszen az élte túl aki az éhezéskor elkezdett ölni a túlélésért, annak a génjei adódtak tovább. A békésen éhezők vszeg kihaltak.)
A vegánság nem véletlenül csak most kezd terjedni, hiszen csak most jutott el a világ oda hogy nem kell éheznünk és hiányt szenvednünk állati eredetű ételek nélkül. 100 éve még elképzelhetetlen volt hogy télen-nyáron csak betérsz a sarki boltba és mindig van friss gyümölcs, zöldség, ráadásul hatalmas választékban.
Most hogy ezek a lehetőségek megvannak, és sok embernek van ideje megfigyelni a saját ösztöneit, érzéseit ill. el tud gondolkodni az addigi automatikus (örökölt, szokás alapú) étrendjén, sokaknak megnyílt a lehetőség a változásra.
Én úgy látom ezt mintha egy több százezer (millió?) éves szükséghelyzet vége felé közelednénk, és most hogy már nem szükséges állatokat kihasználnunk, megennünk és kínoznunk a túlélésünkért, most már szép lassan (talán sok generáció alatt) visszatérhetünk a békésebb létfenntartási módokhoz.
Nagyon szép amit a 27-es leírt, de amíg vannak olyan emberek mint én, aki nagyon is gusztusosnak talál egy marha hátszínt, addig nem fognak kihalni a tenyészállatok. Márpedig úgy tudom mi vagyunk többségben.
Amit gusztustalannak találok, az a velük való bánásmód, mert sajnos hallottam durva történeteket első kézből vágóhídon dolgozóktól. :-( Ezen kívül nem esszük meg azokat sem, akik a barátaink. pl. nem enném meg a saját lovamat, ellenben ettem már lókolbászt.
A férjem mikor még gyerek volt, a mamája egyszer csak gondolt egyet és levágta a bárányt, aki úgy élt az udvarban, mint egy kiskutya. A férjem nagyon nagyon haragudott rá ez miatt, természetesen nem is evett belőle. Igaz a néni a háborúban nőtt fel, és abban az időben ettek mindent ami ehető volt. Természetesen idős korára neki is jó világ lett, de mégsem értette meg, hogy nem kell mindent megölni ami mozog. Ösztönből csinálta.
Kedves Huhuhaha!
"Mielőtt az őseink elkezdtek vadászni, alapvetően gyümölcs- ill. növényevők voltak, számunkra ezek a legvonzóbb ételek máig is. Csakhogy egyszer valószínűleg megváltozott az éghajlat, az étrendünket alkotó növényekből hiány lépett fel, és az éhezés rákényszerített minket más állatok leölésére és megevésére. (pl tele poci nyugalmat okoz, éhség pedig agressziót, hiszen az élte túl aki az éhezéskor elkezdett ölni a túlélésért, annak a génjei adódtak tovább. A békésen éhezők vszeg kihaltak.)"
Ezt az elképzelésed amúgy tudod is bármire alapozni? Vagy csak szeretnél ebben hinni?
Csak mert annyi biztos, hogy amióta csak egyértelműen emberről beszélhetünk, azóta a fajunk természetes tápláléka a hús. Hiszen 2-3 millió éves kőeszközöket is találtak már, amelyek hús darabolására voltak alkalmasak, ebben az idősávban jelent meg a Homo habilis is, amely még csak egy nem is felegyenesedett emberelődünk.
Szóval ember legfeljebb rákényszerülhetett néha növénydiétára, bizonyos környezetben, de semmi nem utal arra hogy az ember mint faj valaha is húsmentesen táplálkozott volna.
Sőt, már az ember előtt is minden valószínűség szerint ugyanaz a helyzet. Fennmaradt eszközök híján ugyan csak következtetni lehet, de elég ha megnézzük legközelebbi emberszabású rokonainkat, akiknek ha megadatik a választás lehetősége, szintén a húst preferálják. A természetben például a csimpánzok között is teljesen általános jelenség a vadászat:
Ebből elég valószínűen következtethető, hogy a Homo habilisnél jóval régebbi, majomszerű őseink között is hasonló volt a helyzet.
Eleve gondolj bele abba, hogy egy vegánnak milyen szigorú étrendre van szükség, ha minden állati eredetű tápanyagot növényekkel kell pótoljon! És ezen növények legtöbbje közel sem egy helyen őshonos.
Pl a kelet-ázsiai szójababot alig 60-70 éve termesztik Magyarországon.
Szóval egyrészt igaz, hogy a vegán életmód elterjedését elősegítette hogy az ember télen is vehet gyümölcsöt és zöldséget a boltban, de a rengeteg itt nem őshonos növény behozatala nélkül is lehetetlen lett volna a dolog, ahogyan minden valószínűség szerint az emberiség őstörténete során mindig is az volt.
Félre ne értsd amúgy, senkit nem akarok lebeszélni a vegetáriánus vagy vegán étrendről, részemről mindenki azt egye amivel ő jól érzi magát.
Csak arra próbáltam rámutatni, hogy ez az elképzelés, hogy az embernek bármikor is ne lett volna természetes tápláléka a hús, ez elég alaptalan elgondolás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!