Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Őszintén; sosem éreztétek...

Őszintén; sosem éreztétek furának a húsevést? (Állatok a tányéromon)

Figyelt kérdés

Szögezzük le gyorsan:

1. Én nem vagyok vegán! :D

2. Nem egy vegán - húsevő vitát akarok gerjeszteni! Abból van már elég szerintem.

És tudom, hogy húst enni kell, fogazatunk alapján mindenevők vagyunk.

De tegyétek a kezeteket a szívetekre: Sosem gondoltatok bele, hogy de fura, hogy egy másik szemmel, szájjal, aggyal, stb összetett idegrendszerrel rendelkező önálló helyváltoztatásra képes élőlényt legyilkolnak és gyakorlatilag az izmait, zsírszövetét és belsőszerveit (amikhez hasonló nekünk is van) a szánka vesszük és esszük?

Gyakorlatilag hullazabálók vagyunk, nem? :D

2016. ápr. 30. 16:03
1 2 3 4 5 6
 41/57 anonim ***** válasza:

"Igen. Vannak emberek, akik allergiásak a gyümölcsökre vagy bizonyos gyümölcsökre.

Én vegetáriánusként szinte minden nap megeszek ennyi gyümölcsöt, és örülök, ha 3 naponta sikerül nagy wc-znem."

Őőőő, nem igen. :D Mindenki így van ezzel. Nem gyümölcsallergia. Vagy ha az, akkor a környezetemben mindenki az.

A 3 naponta történő székelés viszont baromira aggasztó most mindentől függetlenül, keressél fel egy orvost, ha még nem tetted.

2016. máj. 26. 11:25
 42/57 anonim ***** válasza:

Utolsó, minek kérdezed meg, ha nem hiszed el, hogy nem normális fosni a baracktól? :)

Mert egyáltalán nem az. Más és más enyhébb s durvább allergiái, intoleranciái vannak mindenkinek. Sokakat a kávé vagy a tej hajt meg, másokat a szilva, barack. Megint mások felpuffadnak bizonyos zöldségektől, gyümölcsöktől - én ilyet pl. sosem tapasztaltam. De a kávét én sem bírom. Minden ember más és más. Olyan általános jellegű biológiai törvény, hogy a barack meghajt, nincsen. Valószínűleg egyéni problémáról van szó nálad.

Egyébként a 3 naponta székelés normális; orvosilag minden normálisnak tekinthető a napi 3-tól a heti 1-ig - amennyiben fájdalommentes, problémamentes ürítésről beszélünk. Bár nem ez volt a kérdés :)

2016. máj. 26. 11:34
 43/57 anonim ***** válasza:
39%

A gyümölcsemésztéshez személyes tapasztalat: régen, még húsevő időmben olvastam hogy jó dolog gyümölccsel indítani a napot, és mivel akkoriban kora reggel az edzőterembe jártam, nem akartam nehezebb kaját enni de mégis kellett egy kis energia.

Az első kb egy hét nagyon gáz volt. Gyomorgörcsök, gyomorégés és hasmenés is. Ennek ellenére kitartottam és rendeződtek maguktól a "bajok". Utána sokkal jobban éreztem magam gyümölcs reggelitől mint azelőtt a szokásos szendvics vagy tojásreggelitől.

A gyomor és az emésztés nem egy buta gép, hanem egy saját önálló intelligenciával rendelkező rendszer. Pl ha minden nap évek óta ugyanazt reggelized (pl húsos szendvics), a gyomrod már előre "várja" a kaját, és még mielőtt felkelnél már készíti elő a gyomornedveket, enzimeket, savat. Ha rosszul "készül fel" mert hirtelen étrendet változtattál, akkor borul az egyensúly. Pl kenyérhez és húshoz sokkal több savra van szükség mint gyümölcshöz -> gyomorégés. A túl savas kajától pedig a beleid gyorsan meg akarnak szabadulni hogy nehogy kárt tegyenek mert ott már nem jó a túl sok sav -> hasmenés.

Ilyenkor egyszerűen "téved" az emésztésed és gyorsan meg akar szabadulni az "elrontott" adagtól.

Minden étrendbeli változtatás különféle átállási nehézségekkel jár. Ha amúgy nem eszel gyümölcsöt rendszeresen és egyszercsak hirtelen "megleped" a gyomrodat vele, ne várj kellemes hatást.

Minél összevisszábban eszel, annál kevésbé tud ráhangolódni a gyomrod a kajákra mert sose tudja mi vár rá. Minél több rendszert viszel bele, annál jobban alkalmazkodik majd a konkrét kajáidhoz és hatékonyabb lesz az emésztésed. Viszont a váltás is nehezebb lesz.

Pl a jógik sokáig csak nézik és szagolgatják a kajájukat mielőtt elkezdenék enni, mert úgy hiszik hogy a gyomruk információt kap az agytól, és felkészíti a megfelelő nedveket. ezzel is időt adnak az emésztésüknek. Ezen kívül külön figyelnek arra hogy nagyon sokáig és sokszor rágják meg a kaját, ami nem csak azért jó mert nagy felülete lesz a kajának ami segíti az emésztést és jól összekeveri nyállal (ami előemészt, nedvesít és jobban csúszik is le a nyelőcsövön a kaja tőle) hanem az ízérzékeléssel már előre információt közöl a gyomornak hogy pontosabb, a kajához jobban passzoló nedveket készítsen.

Szerintem nem vagyok egyedül azzal hogy amikor rákészülök már órákon át valami kajára, és az utolsó pillanatban kiderül hogy nincs otthon valami kulcs hozzávaló és mást kell ennem akkor nagyon csalódott tudok lenni még akkor is ha amúgy az alternatívát is szeretem. Simán el tudom képzelni hogy ennek az oka pont az hogy a gyomrom másra készült fel, és ez a rossz érzés ösztönöz arra hogy ha lehet ne egyek máskor mást mint amire készültem.

Szerintem ez a sok betegség és zavar azért van terjedőben mert az emberek csak úgy durr-bele élnek, semmi igazán fontossal nem törődve (pl a tv-re koncentrálnak vagy beszélgetésre a kajálás helyett) kisebb-nagyobb diszharmóniát hoznak létre magukban és ezeknek a hosszú távú hatása sok krónikus betegség.

2016. máj. 26. 12:43
 44/57 anonim ***** válasza:
47%

"A cikk nem mondta egyszer sem és gondolom te se hiszed hogy a táplálékhiány kizárólag 2 hónapra korlátozódik."

Nem hát, mert abszurd a feltételezés. Egy trópusi esőerdei területről beszélünk a Tanganyika-tó mellett! Ott még a száraz évszak sem azt jelenti, hogy elfogyna a gyümölcs, csak kevesebb van belőle.

Ha meg rendszeres lenne a táplálékhiány, már régen elvándoroltak volna, de erre nem volt példa. Elvégre egy minimális, mindössze 52 négyzetkilóméternyi nemzeti parkról beszélünk, ahol már hosszú évtizedek óta tökéletes körülmények között élnek a csimpánzok.

"Nekem mellesleg az is gyanús hogy a csimpánzok elsősorban egy másik majomfajtára vadásznak, és néha csak úgy elkezdik ölni őket anélkül hogy megennék."

Hogy miért rájuk vadásznak elsősorban (egyébként 35 féle gerinces állatot is említ a cikk, amelyeket megfigyelten vadászott már le csimpánz), az nem túl nehéz kérdés. Nagy mennyiségben vannak jelen, és a nemzeti park kevés meghatározó faja közül őket a legkönnyebb elkapni:

[link]

Azt a cikk is említi, hogy táplálékszerzés céljából nagyrészt még nem kifejlett állatokat kapnak el, akiket még könnyebb levadászni.

"But Gombe chimpanzees do not select the colobus they will kill randomly; infant and juvenile colobus are caught in greater proportion than their availability (Stanford et al. 1994a, 1998a); 75% of all colobus killed are immature."

"A tészta hasonlatod azért sem releváns itt"

Jól van, akkor hadd mondjak más példát, aminek az elve ugyanaz, de hátha így könnyebben megérted:

Tegyük fel akkor, hogy mondjuk egy hajószerencsétlenség következtében egy lakatlan szigetre vetődök, ahol nem találok se gyümölcsöt, se levadászható állatot, viszont a környék nyüzsög a különféle csúszómászóktól. Hogy ne haljak éhen, nyilván rá fogok fanyalodni, hogy mondjuk gilisztákat ássak ki a földből, stb.

De amint sikerült visszajutnom a civilizációba, és újra ehetem a számomra természetes ételeket, nem fogok többé gilisztákat keresni, mert az számomra nem egy természetes táplálék, és az íze se volt jó, csak a kényszer vitt rá hogy megegyem, és a fogyasztásom 100%-a csakis a kényszer szülte helyzetidőtartamára korlátozódott.

Szóval, nem tudom már hanyadszorra ismétlem, de ha a csimpánzok nem szeretnék a húst, nem éreznék természetes táplálékuknak, eszükben sem lenne egész évben vadászni.

"Nem csak a mértéktelen húsevés káros, arról csak egyértelműen kiderült hogy az."

Ööö... hát jó. Tudsz mutatni tudományos szaklapban megjelent, független kutatócsapat által objektív kísérletekkel végzett, a tudományos közvélemény alapján is alátámasztott kutatási eredményt, ami bármilyen szinten károsnak mutatná az ésszerű mértékű húsevést?

Csak mert hatásvadász cikkeket én is tudok a hús mellett és ellen, ugyanúgy a tej, a zsír, a különféle hús- és tejpótlók, rengeteg növényi étel esetében is...

"(Semmelweisnek sem akart senki hinni, hiába bizonygatta hogy kezet kell mosni boncolás után mielőtt szülést levezetni megy az orvos)"

Ebbe meg amúgy te is belegondolhatnál. Neked miért olyan nehéz elfogadni, hogy még a csimpánzok számára is természetes táplálék a hús?

"Cellulózt sem tudunk emészteni, azt csak a kérődzők tudnak ami egy másik emlős ág amibe mi sosem voltunk. A húsevők ágán sem. "

Ahogy mellesleg a kérődzők sem tudják, kizárólag az emésztőrendszerükben élő baktériumok képesek rá.

Szóval amennyire növényevőnek hívhatsz mondjuk egy tehenet vagy egy szarvast, legalább annyira vagyunk mi is mindenevőek.

Fizológiailag pedig az a meghatározó, hogy az adott élőlény emésztő szervrendszere milyen eredetű táplálékot képes feldolgozni. És ebbe bizony beletartoznak a szimbióta baktériumok is, nélkülük ugyanis nem is létezne növényevő emlős. Szóval azzal érvelni, hogy bacik nélkül a mi emésztésünk se lenne olyan hatékony, elég semmitmondó.

A mindenevőség fogalmának pedig javaslom, nézz utána. Bárhogy is szeretnéd, ha nem így lenne, de az ember az, ez tény.

"Mellesleg a krumpli is jó példa az elhagyásra, gondolom nem véletlenül nem nyersen eszed."

Valójában kisgyerekként sokszor rágcsáltuk nyersen, semmi bajunk nem lett tőle.

Egyébként a krumpli jutott először eszembe, de nem ez volt a lényeg, nem véletlen írtam hogy bármilyen más zöldséggel behelyettesíthető a példa.

A lényeg, hogy számodra nem természetes táplálék a hús, oké, úgy egyél ahogy te jól érzed magad. De ebből kiindulva senkit nem fogsz leszoktatni róla, csak mert neked ez nem természetes, az emberiség nagy részének nagyon is az.

Számomra például az lenne egy kényszerhelyzet, ha ki kéne zárnom a húst az életemből.

Ebből a szempontból akár vissza is térhetünk arra az érvedre, hogy egy majom csak kényszerből fanyalodna a húsevésre. Ha az én esetemben a hús elhagyása jelentene egy kényszerhelyzetet, akkor én mint ember milyen alapon ne lennék nyilvánvalóan mindenevő?

2016. máj. 26. 12:48
 45/57 anonim ***** válasza:

" Utolsó, minek kérdezed meg, ha nem hiszed el, hogy nem normális fosni a baracktól? :) "

Többször voltam egy másik nem emésztőszervi betegségem (enyhe asztma) miatt teljes allergiavizsgálaton. Ha ténylegesen allergia a gyümölcsallergia már réges-rég észrevették volna.

Most komolyan, kérdezz már meg bárkit, hogy egy jó nagy adag cseresznye zabálás után mi fog következni.

2016. máj. 26. 13:15
 46/57 anonim ***** válasza:

45: általában semmi. Ha teleeszed magad, akkor esetleg gyomorrontás mert túl sokat ettél.

De nem értem,miért nem tudod elfogadni, hogy nem normális dolog, ha hasmenésed van minden gyümölcstől? Más is leírta, mi ezzel a probléma.

Én elfogadom, hogy a te szervezeted így működik, de ez se nem átlagos, ne nem normális.

2016. máj. 26. 13:24
 47/57 anonim ***** válasza:
47%

"Most komolyan, kérdezz már meg bárkit, hogy egy jó nagy adag cseresznye zabálás után mi fog következni."

Amúgy ha veled ez minden esetben fellép, ott tényleg nálad van valami bibi.

Lehet fruktóz-intolerancia vagy fruktóz felszívódási zavar, vagy valamilyen hasonló betegség.

2016. máj. 26. 13:31
 48/57 anonim ***** válasza:
0%

Gabriel.Tailor:

OK ne higgy nekem. Higgy a klinikai kutatónak:

https://www.youtube.com/watch?v=ktQzM2IA-qU

Az emberek 15 fő halálozási okából 14 az állati fehérje evéshez köthető.

Szív és érrendszeri megbetegedés, cukorbetegség egyértelműen az állati fehérje és zsír következménye. Mutass egy hús- vagy "minden"evőt akinek ilyen bajai vannak ráadásul tömegesen.

2016. máj. 28. 10:15
 49/57 anonim ***** válasza:
36%

Tudsz is mutatni hivatalos kutatási eredményeket arról, amiről beszél?

Mert az hogy egy fickó jó beszélőkészséggel győzköd olyan embereket az igazáról, akik alapból hajlanak ugyanezt hinni, nos... remélem nem kell ecsetelnem ez mennyire bizonyít bármit is.

2016. máj. 28. 14:07
 50/57 anonim ***** válasza:
56%

"Az emberek 15 fő halálozási okából 14 az állati fehérje evéshez köthető. "

Tudtad, hogy a meghalt emberek szervezetének 100%-ában találtak dihidrogén-monoxidot? Kb. ilyen szintű volt ez a kijelentésed.

2016. máj. 28. 14:27
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!