Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Sárgabarack Dzsem készítésekor...

Sárgabarack Dzsem készítésekor muszáj a héját eltávolítani?

Figyelt kérdés
2015. júl. 24. 18:20
 1/6 anonim ***** válasza:
29%

szia!


Főztél már valaha dzsemet?


A héjában van a pektin, ezt senki se hámozza le....

Nyugi, szétfő, és nem lesz a lekvárban felismerhető. Persze ez akkor érvényes, ha lekvárt főzöl, régi, hagyományos módon.

Mert ha valami újfajta dzsemfixet akarsz használni, és úgy hiszed, 10 perc alatt kész is leszel vele, akkor vedd elő a hámozót...


Amúgy: sárgabarack, és cukor. Összeöntöd, és elkezded főzni. És csak főzöd és főzöd, és főzöd....és egyszer csak kész a lekvár. Arra számíts, hogy köpköd. Nagyon. A végén tegyél rá egy kis késhegynyi szalicilt minden üvegbe. És nehogy meghámozd.

2015. júl. 24. 18:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:

Eszembe se jutna :) Teljesen jó a héja.

Dzsemben mondjuk nem vagyok otthon, én csak simán befőzöm, minden nélkül. Forrás után 15 percet kap kuktában, félben maradnak a barackok (bár elég könnyen szétomlanak, már nyersen is félig lekvárszerűek :)) s nagyon finomak héjastul is, semmi gond nincs velük.

2015. júl. 24. 19:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
1es válaszoló megoldására egy tipp. csak azután tedd bele a cukrot, hogy rendesen szétfőtt a barack, mert nálunk mindig leszokott égni ha egyszerre dobjuk a fazékba a kettőt (még keverés mellett is)
2015. júl. 24. 19:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
Én ledarálom héjastól és beleteszem egy nag tepsibe vagy lábosba és alacsony fokozaton a sütőben főzöm. Amikor már eléggé elfőtte a levét, akkor teszem bele a cukrot. Néha megkeverem. Igaz, hogy elég hosszú idő, mire sűrű lesz, de nem kell mellette állni, nem ég le és nem fröcsköl.
2015. júl. 24. 20:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
A válaszokhoz csak azt az óvatos megjegyzést teszem, hogy pektin azért van a gyümölcshúsban is mindaddig, amíg alaktartó és kissé kemény a barack. A héjazás mellett csak az szól, hogy a molyhos héj nem tisztítható meg tökéletesen, ezért elvileg nagyobb az esély, hogy tárolás közben a dzsem megromlik. Egyébként meg emlékezetem szerint a régebbi szakácskönyvek szerint, ha rajta marad a héja, akkor savanyúbb lesz a dzsem/lekvár (ez persze lehet csupán nem ellenőrzött és nem hiteles mítosz is).
2015. júl. 24. 21:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
Dehogy muszáj. Lehet így is, meg úgy is. Nagymamám mindig forrázás után lehúzta a héját. Én is így csinálom. Kóstoltam már héjasat is, de nekem amúgy finomabb,és szebb a színe is. . De sokan esküsznek rá, hogy héjjal az igazi.
2015. júl. 25. 23:03
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!