Vasárnap mindenki húsos ételt főz?
"A tejipar még undorítóbb - elveszik a tehéntől a gyermekét (őket általában azonnal vágóhídra küldik - ez a borjúhús, ezt eszitek a helyi gyrososnál), mesterségesen megtermékenyítik évente, majd 4 év múlva, amikor kipréseltek belőle minden életet, levágják. "
Óriási félreértésben élsz.
A teheneket nem kell folyamatosan mesterségesen megtermékenyíteni ahhoz, hogy tejet adjanak. Rendszeres fejés mellett az első borjadzás után évekig tejelnek. Nem tudom mennyire jártál biológia órára, de ez minden emlős állatnál így van, sőt mi több, az embernél is. Régebben pl. voltak szoptatós dajkák ugye, és gyerekük néha már 10-15 éve nem született...
A teheneket NEM a tejipar MIATT termékenyítik meg és borjadztatják, hanem a HÚSIPAR MIATT, azért, hogy borjúhúst ehessenek. Tejet adna borjak nélkül is - illetve hogy pontosabban fejezzem ki magam egy borjú után.
Tudom, hogy szeretitek ezzel befeketíteni a vegetarianizmust, de ez a ti mocskotok, viseljétek is!
U.i.: falun élek, házi tejet és tojást vásárolok!! Normális, szabadban tartott állatoktól származik!
#30: Igen, ezt tudom, elég nyilvánvaló, hogy a növényevéshez kevesebb földterület kell, kevesebb energia... Fenntarthatóbb a dolog. De sokszor előhozzák a vegákkal kapcsolatban azt, hogy a növények is éreznek, de valahol meg kell húzni a határt s valamit enni kell (bár nekem aztán kb. tökmindegy, hogy ha eszem valamit, az leesett gyümölcs vagy kihúzott élő növény. sőt, növényi bébiket eszem tucatszám csíraként. nem vagyok kedves ember :D)
Nem tudom, mennyire igaz a mélyalmosra a kép, én csak azt tudom, hogy az íze finom, a ketrecesnek pedig nem. De ahogy írtam, azt csak a legnagyobb szükségben veszem, amikor az általam ismert, jól tartott tyúkok (hatalmas udvar, fák, sok zöld, néha viszek nekik hernyót, ha rámásznak a virágaimra, hercig kakasok, nekem tetszik a hely) épp sztrájkolnak s a fehérjebevitelem leesik, az életminőségem is, de persze akkor is erősen takarékoskodom a tojással, tudok én növényekből is fehérjéhez jutni, de bizonyos okokból nem akarok azokra alapozni. Az ismerős tyúkok jobbára kiöregedett tojótyúkok egy üzemből, de attól még rendesen tojnak, ha épp jó hozzá az idő. Oké, ez csak az egyik tojásforrás, de a többi sem látszik rossznak, csak ott nem látom akármikor az állatokat, mint itt. Ennél többet én már nem tudok tenni. A bolti sajtokat már hanyagolom, vajra kéne házi forrás, annyi legelő tehenet látok folyton, ha elutazom valahova, mégse könnyű. De vaj nélkül azért lehet élni.
A tojásra, tejtermékekre annyit mondanék amúgy csak, hogy akinek nincs lehetősége faluról, tanyáról vásárolni az is tud bio, fairtrade termékeket venni. A legegyszerűbb termékekből szinte minden áruházban van már ilyen, szóval nem is kell messze szaladni érte.
Aki elvi, erkölcsi vegetáriánusként nem ilyet vesz, arról meg is van a véleményem nekem is.
Óriási félreértésben élsz.
"...A teheneket nem kell folyamatosan mesterségesen megtermékenyíteni ahhoz, hogy tejet adjanak. Rendszeres fejés mellett az első borjadzás után évekig tejelnek. Nem tudom mennyire jártál biológia órára, de ez minden emlős állatnál így van, sőt mi több, az embernél is. Régebben pl. voltak szoptatós dajkák ugye, és gyerekük néha már 10-15 éve nem született..."
Csakhogy a tej mennyisége és minősége nem lenne ugyanolyan ellés után pár héttel, mint ellés után 3-5 vagy akár ahogy te írtad 10 évvel. És a tehenészetekben, ahol csak ez számít, és a húsnak leadott hím borjakból szinte semmi hasznuk nincs, emiatt igenis minden évben újra megtermékenyítik a teheneket. Már ellés után pár héttel. Dolgoztam tehenészetben Németországban, úgyhogy saját szememmel láttam, ott is voltam a mesterséges megtermékenyítéskor. az a tehén, aki nem lesz vemhes, vagy kevesebb tejet ad, vagy gyakran betegeskedik, az egyből megy a vágóhídra. Nagyüzemi körülmények között nem ugyanúgy mennek a dolgok, mint 50 éve egy parasztnál.
"A tojásra, tejtermékekre annyit mondanék amúgy csak, hogy akinek nincs lehetősége faluról, tanyáról vásárolni az is tud bio, fairtrade termékeket venni."
Ez nagyon kedves, tényleg, hogy legalább megfordult a fejedben, de ez csak önámítás. "Nem vagyok hajlandó lemondani róla, majd mások intézkednek helyettem, hátha úgy kevésbé rossz"=önámítás.
Nézd. Olvasd el Bonifác Anna könyvét: ingyen letölthető.
Nem tudom, hogy nő vagy-e. Képzeld el, hogy megszületik a gyermeked. Éppen csak megérezted a szagát, amikor jön pár férfi és elveszik tőled. (És nemsokára meg is ölik.) Téged lefognak, te ordítozol, toporzékolsz, 10 férfire és kötelekre van szükség ahhoz, hogy ne rohanj kétségbeesetten a gyermeked után. Te sírsz, gyakorlatilag életed végéig gyászolsz. A boci ugyanez: rövidke élete végéig vágyakozik az anya után. De tejet nem kap: az a miénk!
Tudom, nagyon sokan nem értitek, és ez most halál komolytalanul hangozhatott, hogy a tehén és borja közt ugyanolyan kapcsolat van, mint édesanyátok és köztetek.
A hölgy, a könyv írója, sok "bio tejtermelőhöz" látogatott el. Megkérdezte tőlük, és mikor választják el a borjút az anyjától? Néztek hülyén: "mi az hogy mikor? hát azonnal. különben hogy lenne profit?"
És mondhatjátok, hogy "jajj, én nem tudnék sajt nélkül élni"
Ők sem. Amikor tejet isztok, egy borjú nem.
36-os leírhatod ezerszer is, értjük, hogy a tejelő tehenek ellenek (mert amúgy ki más??) - de mint írtam nem a tejipar, hanem a húsipar miatt.
Annak, hogy tejet fogyasztok - mint írtam egyébként normális forrásból - semmi köze ahhoz, hogy miért ellenek a tehenek folyamatosan.
A "logikád" teljesen működésképtelen. Úgy beszélsz, mintha a borjú a melléktermék lenne, hogy a tehén tejelhessen. Ez pont fordítva van. A húsipar az elsődleges, ezért elletik a tejelő teheneket.
Rosszul látod. Teljesen. Az előttem lévő bővebben kifejtette. Nincs kedvem többször.
És aki nem érti mi a probléma a képpel, annak baj van a fejében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!