Vasárnap mindenki húsos ételt főz?
Hát, én rengeteget járok étteremben, sőt, egy időben dolgoztam is konyhán, és nem tudom mire veritek magatokat hogy milyen jó húsmentes ételek vannak, én egyel sem találkoztam még.. Persze a csoki is jó, meg a pogácsa, de nem nevezném étkezésnek. Én is szeretem a zöldségeket nagyon, sokat is eszek belőlük. De húsmentes ételt nem nagyon tudnék egyet sem mondani hirtelen. A lecsót pl kifejezetten lecsós csirkének fogyasztom.
A ratatouille-t, vagy esetleg egy sima húsmentes pizzát el tudok képzelni, vagy nem tudom hogy nektek húsnak minősülnek-e a halak, rákok, csigák, stb., azokkal is el tudok képzelni egy-egy fogást. De nehogy már a répás tészta, vagy a tejbegríz étel legyen.. Ja meg kukoricás rizs.. Persze finom, de az egy köret.
Én akiket ismerek vegákat folyamatosan pékárukkal és tésztákkal tömik magukat. Én szerintem ez nem egészséges, de az tuti biztos, hogy nem finom.
Tényleg, mondjatok már valami olyan húsmentes ételt, amivel úgy rendesen megetetsz egy családot, és mondjuk egy 2-3 fogásos ebéd, főtt étellel.
Borsóleves, paradicsomos-cukkinis spagetti sajttal, brownie vanília fagyival.
Pl., kedves uccsó. :)
És én imádom a húst...
#21: A hal az természetesen hús.
A tésztás ételek is ételek, de speciel azokat mi sem esszük...
Hogy kinek mi az étel, az változó. Számomra az ideális ebéd jelenleg a tükörtojás, sokat változik az ember :D
Rántott zöldség, sült zöldség, zöldségcurry, zöldségpörkölt, nyersvegán fasírt maglisztes pitában, házi ezersziget öntettel, ezek nekem mind olyan ételek, hogy semmilyen húsosért nem cserélném el, kivéve évi párszor sült lazacra, mert az nagy jóság, de az se lenne jó zöldség nélkül, míg a zöldség lazac nélkül remek és nem is unom meg.
Van, aki rakott ételeket készít, én nem. Viszont van egy tandori masalás, borsós-paradicsomos, azontúl vegyes zöldséges ételünk, főtt tojásos, laktató és szuper. A párom rizzsel eszi s biza az az egyszerre megfőzött 2000 kcal egy nagy tál rizzsel azért jól tud lakatni két embert, kétszer is.
De pl. a főzelékek tükörtojással, tócsnival, zöldségfasírttal, bundáskenyérrel, ki mit szeret, szintén ételnek számítanak.
Én már nem vagyok vega, ehetnék húst bármikor, de... Minek? A zöldségek finomabbak, a tojás remek fehérje, a kalóriabevitelem zöme pedig zsírból jön. Nincs szükségem húsra, de néha színesít. Aztán 1-2 hónapig inkább nélküle vagyok el.
Az én étrendem korlátozottabb, mert ketogénezek, de rengeteg érdekes gabonára lehet ételeket alapozni. A zöldséges gersli mennyire jó már, rizottó is van millióféle... Ott vannak a gombák s kismillió növény. Hús? A többség alig eszik 1-2-félét, bolti ízetlen verzióban (nem mintha a termelői piacon könnyű lenne jóízű disznóhúst találni, sajna gyermekkoromban remek házi disznótorosakat ettem, tudom, mi a jó).
"és nem tudom mire veritek magatokat hogy milyen jó húsmentes ételek vannak, én egyel sem találkoztam még.. Persze a csoki is jó, meg a pogácsa, de nem nevezném étkezésnek. "
Hát nem tudom érdemes-e olyannal vitatkozni, aki a csokit meg a pogácsát hozza fel az egyetlen húsmentes alternatívának.... :D
"De húsmentes ételt nem nagyon tudnék egyet sem mondani hirtelen. A lecsót pl kifejezetten lecsós csirkének fogyasztom."
Magánügy, de a lecsó, paprikáskrumpli is alapvetően húsmentes ételek, amiknek létezik húsos változata is. Ha kifejezetten magyaros húsmentes ételekre vagy kíváncsi akkor pl. erdei gombapörkölt vagy paprikás, stíriai metélt, bármilyen főzelék, ehhez zöldségfasírt, spenót tükörtojással, bármilyen leves a zöldséglevestől a bablevesen át a grízgombócos levesig, túrógombóc, rakott krumpli hús nélkül (helyette zöldség vagy gomba bele), tojásos nokedli, karfiolpörkölt, bármilyen rántott vagy rakott zöldség, babos káposzta, stb., a végtelenségig tudnám sorolni és ezek még csak a magyaros dolgok voltak, amiket én nem is főzök!
"Vagy nem tudom hogy nektek húsnak minősülnek-e a halak, rákok, csigák, stb.,"
Mert szerinted minek minősül a hús, ha nem húsnak, te nagyon okos? :D
"Én akiket ismerek vegákat folyamatosan pékárukkal és tésztákkal tömik magukat. Én szerintem ez nem egészséges, de az tuti biztos, hogy nem finom."
Gondolom reggeltől estig figyelemmel tartod mit esznek. Vagy abból indulsz inkább ki, hogy reggelire megesznek egy lekváros buktát? :) Nálunk egész héten nem fogy el összesen fél kiló kenyér... :)
"Tényleg, mondjatok már valami olyan húsmentes ételt, amivel úgy rendesen megetetsz egy családot, és mondjuk egy 2-3 fogásos ebéd, főtt étellel."
Nálunk pl. ilyesmik voltak a héten (pont be tudom másolni mert tegnap írtam le egy kérdéshez):
- spenótos-ricottás cannelloni paradicsomöntetben
- brokkoli, gomba tejszínes-fokhagymás mártásban, vadrizzsel
- padlizsán, újkrumpli, cukkini sütve, rozmaringosan, salátával
- ratatouille sült paprikakrémmel magvas zsemlével, sajttal
- sült avokádó kéksajttal, mellé pirított magvakkal
és tegnap még volt sült paradicsomkrémleves ruccolával, parmezánnal, mozarellás pirítóssal, mellé gomba-koktélparadicsom-kaliforniai paprika nyársak, saláta.
Nem tudom már melyik nap de volt zellerkrémleves is (leves általában 2 napra van). Desszertnek meg van itthon fagyi és gyümölcsös túrótorta :))
jajj most tényleg? ejj (csak hogy még gonoszabb legyek, ezek vegánok lesznek:D)
-tésztasaláták (narancsos, chilis..ejj)
-tepsiben sült rozmaringos burgonya
-falafel pitában, fokhagymaszósszal (növényi joghurtból, persze)
-"gyros" szejtánból - minden vega nézzen utána a szejtánnak, 100 g szejtán több fehérjét tartalmaz mint 100 g csirkemell, és többnapi adag 300ft-ból kijön
-xxxx féle főzelék (lencse, zöldborsó a kedvenc, mellé zöldségfasírtok - amiből xxxx féle van, ellentétben a húsból készültekkel-uncsi.)
-xxxx féle krémleves (brokkoli, gomba a kedvenc) - mellé fokhagymás bagett
-xxxx féle sima leves - mellé tk magvas kenyér (házi)
-persze a lecsó:D bele gabonakolbász
-töltött paprika szójából, vagy gabonából (egyéni)
-bolognai spagetti tofubóól
-rakott kelkáposzta, rizzsel
-rakott zöldbab tarhonyával
-rakott karfiol
-gombapörkölt
-paradicsomos káposzta
-kínai sült tészta hagyma és répa csíkokkal
-xxxx féle smoothie
-xxxx féle gyümölcs, magában, aszalva
-xxxx féle zöldség magában, párolva köretnek, kipréselve lének
-xxxx féle saláta (szójaszószon párolt tofuval, sült hagymadarabokkal, növényi joghurtos, "veganéz"-es öntettel, vagy csak olíva, lenmag, egyéb olajjal)
meguntam..a lényeg az, hogy nincs olyan kaja, aminek ne lehetne megcsinálni a vegán verzióját.:) ó, és ha a 85 kilós barátom, aki egész életében csak húson élt, már nem igényli a húst, az szerintem elárul valamit:) és aki azt mondja, hogy nem tud jóllakni ilyen étkezéssel, azzal játssza az agyát. már bocsánat.:)
Én tényleg nem értek a vegasághoz, de a tojás, tejtermékek és sajtok zabálása nekem sántít azért. Ezek is állati eredetűek. Ha meg a lényeg a hús ízén van, akkor nem tudom a kagyló, vagy csiga miért minősül húsnak.. De biztosan igazatok van.
Amiket leírtatok én is szeretek mindent, de nyilván nem vega fasírtot fogok enni, meg nem brokkoliból készítem a pörköltet..
Engem egyáltalán nem zavar, ha valaki nem szeret bizonyos ételeket, bár úgy gondolom az csak nem volt még igazán éhes, de az hogy a vegák meghallják hogy hús, akkor már fúj, de az ha folyékony bébi csirkét esznek azzal semmi gond nincs, nekem ez ilyen érthetetlen dolognak tűnik. Amivel nincs is semmi baj, amíg nem kezdik el téríteni az igét. A vegák nagyon félelmetesek. Én hacsak tehetem elkerülöm őket messzire.
Nem mindenki lelkiismereti okokból vega, de az sem egyszerű dolog :) Van, aki nem vega, de lelkiismereti okokból nem eszik vadat. A legállatkínzóbb nagyüzemi állattartás az oké, az azért van, de szegény szarvas hadd éljen. Nekem ez fordítva van, a szarvas legalább élt, az üzemi pedig szenvedett. Az öléssel nincs akkora bajom, bár nem akarom túlzásba vinni, ha egyszer semmi szükségem rá. De az természetes dolog eme bolygón, tápláléklánc meg minden. A növény is érez, bár máshogyan s a vegák zömét szerintem pont úgy nem érdekli a növény érzése, mint sok embert az állatoké, sőt még embertársaié is (bár utóbbiakat ritkán eszik meg).
Engem a halak érdekelnek a legkevésbé, ráadásul azok ízét nem befolyásolja közel sem annyira a nem megfelelő tartás, ezért eszem tenyésztett lazacot. A disznó a másik állat, amit szeretek, de macerás jót szerezni és én nagyon szeretem őket mint okos, játékos lényeket is... Úgyhogy azt nagyon keveset és ritkán eszem. A többi pedig nem hat meg, néha még eszem szarvast, az még egész jó.
Nálam a lelkiismereti, ízbeli és gyakorisággal kapcsolatos igény s egy csomó más kéz a kézben járt vega koromban s ma is.
A tojásfogyasztás a világon semmi lelkiismereti gondot nem okoz, annyira nem vagyok érzékeny :) Kivéve, ha ketreces, azt soha. Ízre se jó. Házi, azon belül jól tartott házi kell, ennek nagyon erős hiányában bolti mélyalmos, ízre megfelel.
A bolti tejtermék pont az a kategória, mint a hús, nem érdekel az állat halála, az élete minősége érdekel... Plusz nem igazán eszem tejterméket. Vannak remek házi sajtok, néha azt, de inkább a teljesen tuti tojásra alapozok. Hol érdekel az engem, hogy lehetett volna belőlük csirke? Annak a potenciális csirkének nem fáj, a tyúk lehet, hogy egyesek szerint kizsákmányolt, de legalább elvan a fák alatt kapirgálva a 2 hercig kakassal, élhet, cserébe tojik. Nem is olyan rossz üzlet, sok ember munkakörülményei rosszabbak... Önző ember vagyok, valamit ennem kell, úgyis rengeteg állat hal meg miattam, elég elmennem motorozni vagy ennem valamit, amit ideszállítottak (vagy kukacos, az amúgy üzemi baleset, nem sajnálom a kukacot. nem fűz hozzájuk olyan mély érzelem, mint pl. a pókokhoz).
Az ember lehet extrém elszánt vegán, akkor is árt az állatoknak némely dolgával. Ez ilyen. Attól még jó, ha törekszik arra, hogy kevesebbet ártson. Én is igyekszem, max. másutt húzom meg a határt, mert a saját érdekeim igencsak fontosak (bár ha nem akarom támogatni az állatkínzó állattartást, az is merő önzés, a saját elveim miatt csinálom).
#27: nagyon fontos dologról írtál. Nagyon sok vegetáriánus azt hiszi, ő nem bántja az állatokat, és (legbelül, csöndben) gyilkosnak tituálja a húsevőket, miközben fogyaszt tejet és tojást. Ez a legszörnyűbb hiba. A tejipar még undorítóbb - elveszik a tehéntől a gyermekét (őket általában azonnal vágóhídra küldik - ez a borjúhús, ezt eszitek a helyi gyrososnál), mesterségesen megtermékenyítik évente, majd 4 év múlva, amikor kipréseltek belőle minden életet, levágják.
A világon mindig ugyanannyi fiú és lány születik - így van ez z állatvilágnál is. A tojásipar számára a fiú csibék feleslegesek, nem tojnak: azonnal mennek tömegestül a darálógépbe (élve - általában ez a chicken mcnuggets, csontostul), vagy berakják őket egy zsákba és agyonnyomják, megfojták egymást. És azért, a tojónak sem álom az élete: olyan helyen vannak, ahol nem tudják szárnyukat kibontani, és levágják a csőrüket (ami olyan érzékeny, mintha a lábadat vágnák le), hogy ne öljék le egymást a szűk helyen.
Szóval örülök, hogy húsevőként észre vetted ezt a problémát. Mert általában a legtöbb etikai vegetáriánus sem látja be, hogy ő sem sokkal jobb, mint egy húsevő.
" A növény is érez, bár máshogyan s a vegák zömét szerintem pont úgy nem érdekli a növény érzése, mint sok embert az állatoké, sőt még embertársaié is (bár utóbbiakat ritkán eszik meg). "
Egy húsevő felmérhetetlenül több növényt pusztít el:) Egy kg marhahús előállításához 16 kg gabonára van szükség. Ha vegán vagy, 1/1milliomod annyi növényt "ölnek le" :D Ami amúgy azért vicces, mert azt a gabonát megetethettük volna a harmadik világ éhezőivel. Na mindegy, ezt eddig csak Bill Clinton látta be a hatalommal rendelkezők közül..
Mélyalmos tartás:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!