Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Miért a búzaliszt terjedt el,...

Miért a búzaliszt terjedt el, miért nem a mandulaliszt, rizsliszt, tökmagliszt?

Figyelt kérdés

A glutén miatt kérdezem, mert egyre nagyobb számban növekednek a glutén intoleránsok, illetve cöliákiában szenvedők


le lehetne vinni a maglisztek árát olyan olcsóra mint a búzalisztét, ha olyan nagy mennyiségben termelnék?


10-15x áron, nem túl előnyös így étkezni



2014. nov. 4. 22:24
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

mandula: milyen közel tehetsz 1-1 fát? kell köztük sok helynek lennie, ráadásul egy fáról nem jön le túl nagy mennyiségű mandula.

rizs: Magyarországon csak kevés helyen terem meg, az importért meg kell fizetni x lóvét és mire leőröljük rákerül még sok munkadíj is

tökmag? mindent telepítsünk be tökkel? 1 tökből elég kevés mag jön ki így rengeteget kell termeszteni ahhoz hogy olcsó legyen (és akkor mást nem is igen fog tudni termeszteni)

búza: a többihez képest ebből jön ki a legtöbb 1 m^2-enként. ezt szinte bárhol lehet termeszteni, mivel jó a klíma hozzá itt Magyarországon, tehát ez a legolcsóbb. Tekintetbe véve hogy az ország nagy része csórónak számít így ezt fogják venni, mert ez legalább megfizethető áron van a többihez képest.

gondolom érthető, hogy miért ez a legelterjedtebb.

2014. nov. 5. 13:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/15 anonim ***** válasza:
Áruld már el a korodat!
2014. nov. 5. 17:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/15 anonim ***** válasza:
#11: A rizs mégis az egyik legolcsóbb alapanyag...
2014. nov. 5. 18:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/15 TappancsMancs ***** válasza:
A glutén érzékenységet megértem ha valaki ezért keres valami megoldást. A kereslet kínálattal viszont nem értek egyet, a gabonák mint egyik fő táplálék az nem ezért terjedt el mert volt kereslet amire válaszként keletkezett kínálat. Ilyesmihez semmi köze sincs. A gabonamagvak energia tartalma a termesztéséhez képest nagyon jól jön ki, ráadásul sokféleképpen felhasználhatóak, ízük miatt is sok mindenhez ehetőek. Főként jó típusú szénhidrátokat tartalmaznak míg zsírt és fehérjét azt keveset. Viszont lehet hozzá enni olyan ételeket amik tartalmazzák a zsírt és fehérjét, sőt az ételkészítésnél is egyből hozzáadódik sokszor valamennyi zsíradék, mert sok mindent abban sütünk, mégpedig azért sütünk zsírban mert finom lesz tőle az étel. A többség úgyis eszik húst > zsír megvan, eszik zsíradékban sütött húst vagy zöldséget > zsíradék megvan, meg lehet enni hozzá tojást tejet sajtot > zsíradék megvan. Nem önmagában esszük a búzát rizst stb, így nem is kell a kenyérben legyen zsír.
2014. nov. 5. 19:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/15 Julie S válasza:

Europaban a buza volt nagy mennyisegben konnyen termesztheto. A glutentartalma miatt jol ragad, ez tartja egyben a kenyeret, mikozben levegosre kel. Sajnos a mai buzanak mar magasabb a glutentartalma, mint a regebbieknek (koszonhetoen a nemesitesnek), ezert is utkozik ki egyre jobban, egyre hamarabb az emberek glutenerzekenysege.


Mellesleg nem jo dolog a monokulturas, ipari novenytermesztes. Csokkenti a biodiverzitast, rontja a talaj termokepesseget, nagyobb az eselye a betegsegeknek a tablakban, tonkre is tehetik az egesz termest, emiatt sok novenyvedo szer alkalmazasat igenyli, ez megint tovabb csokkenti a biodiverzitast, stb, stb. Szoval manapsag mar annyira nem kene nyero legyen a gabonatermesztes, de ezen alapul a jelenlegi kulturank, szoval nem fognak felhagyni vele.


Es nem a lisztek arat kell levinni, hanem az etkezesi szokasokat kene kicsit megvaltoztatni. Persze, ez nem fog menni, tudom jol. De szerintem nem kene folyton kenyerfeleket enni, ha maglisztbol keszul, akkor sem.

2014. nov. 5. 20:51
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!