Miért a búzaliszt terjedt el, miért nem a mandulaliszt, rizsliszt, tökmagliszt?
A glutén miatt kérdezem, mert egyre nagyobb számban növekednek a glutén intoleránsok, illetve cöliákiában szenvedők
le lehetne vinni a maglisztek árát olyan olcsóra mint a búzalisztét, ha olyan nagy mennyiségben termelnék?
10-15x áron, nem túl előnyös így étkezni
Az ok többrétű egyben. Részben a termesztése kedvezőbb a gabonáknak, több bennük a szénhidrát így elegendő erőt is ad, búzából finomabb pékárukat lehet sütni, sokrétűen használhatóak.
A rizsliszt keleten általános dolog és olcsó is mint kb a rizs is, rizslisztből készül a nálunk tévesen 'üvegtésztának' nevezett rizstészta, ami keleten nagyon általános.
rizstészta (nyamm szeretm) :D
1. nézd meg ezt, tojás van, benne meg ecet, kb ennyi a plusz, de marha jól néz ki
2. de, ha eleve nagyon nagy mennyiségben termesztenének mondjuk tökmagot, akkor sem lehetne levinni az árát?
olyan szemétség ez:D majd ha 1000 év múlva már szinten minden 2. ember valamelyest érzékeny lesz a gluténra lehet majd akkor változik a világ
és mi van a zsírral?
abúza nem tartalmaz, a mandula viszont igen.
A búzalisztböl lessz a süti téstája, a mandulalisztöl meg a tölteléke.
A kereslet is ott van, egy csomó olcsón előállítható cucc roppant drága, de ez bonyolult téma és én nem vagyok a szakértője távolról sem.
Nekem a paleós étkezésem se kerül többe (mivel korábban is mindenfélét ettem, nem sajnálva rá nagyon a pénzt, de most sem sütök fel napi fél kiló mandulalisztet ;)). Ha a liszt, olaj, cukor ára határozná meg az ember ételköltségét, az emberek havi párezerből ennének... A párom jobbára 200 forintos rizsen él, folyton azt eszi, de azért neki is napi ezer forint az ételköltsége, mint nekem... A liszt csak egyetlen dolog, a normál ember amúgyis a drága péksütiket veszi...
Egyszer kiszámoltam az egyik olcsóbb és teljesen ehető paleós kenyeremet, annyi volt kalóriára vetítve, mint valami akciós tescós buci. Nyilván az olcsó kenyérrel nem tud versenyezni, de valamit valamiért.
Persze nem kell paleós kenyeret enni, de még olajos magvakat sem (bár szerintem érdemes :))... Kivéve, ha túl speciális az étrendünk és nem lakunk jól akármivel...
Említettem a rizst. Abban nincs glutén. Sok olcsó étel akad azért búza nélkül is. Én vega paleo keto vonalon mozgok, nem akarnám kihagyni az olajos magvakat, de azért jól tudok lakni minimális mennyiségű mellett is, amíg van zöldség, tojás, zsíradék...
Rántáshoz és rántott dolgokhoz, valamint galuskához egyébként tökéletesek az olajos magvak, legalábbis számomra és a párom számára. A kenyerek világa már egészen más, de amíg finom, addig engem nem érdekel, hogy hasonlít-e a normálra, ami szép és ropogós (bár a saját sütésű kenyerem nem szeretett ropogni, csak finom volt), de amivel sosem tudtam jóllakni...
A lenmag egyébként olcsó s igenis megvan a szerepe. Én szeretem :) Csak önállóan nem jut eszembe kenyeret sütni/aszalni belőle (hogy a nyersvegánok aszalt lenkenyere milyen elképesztően drága tud lenni, ha veszi az ember... egyszer fesztiválon találkoztam vele). Mert arra nem jó, bár fűszerezve ehető. De én finomat akarok, így minimum diót teszek mellé :)
Bocs, kissé elragadott a frazeológiám, de hátha szélesítettem valaki látókörét :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!