Spájz nélküli panel háziasszonyok, hol tartjátok a spájzba való dolgokat?
a liszt hamarabb megromlik, megkukacosodik. A lekvár efféle inkább eláll. Szellőzzön a szekrény, valahová fúrass lyukakat.
Nálunk a használaton kívüli szemétledobó lett átalakítva a szomszéddal közös spajzá.Van benne szellőztető. Van aki a lépcsőfordulóba tett ételes szekrényt, azon is vannak 20 ft-os méretű lyukak.Egy hónapig bármi eláll a konyhában is, gyakrabban kell vásárolni.
Nem az vagyok, de ötletem lenne.
Spájzba való = hűvös helyet igénylő?
Nem tudom van-e pincétek, ott szokott lenni minden lakó részére ráccsal elválasztott terület. Itt elhelyezhető a befőtt, esetleg a felfüstölt hús, az éppen nem szezonális ruhanemű és minden ami fent útba lenn. Ilyen helyiség ehet még a garázs. Ha északi a fekvése, akkor kiválóan alkalmas hely ez is az élelmiszerek (a közvetlen hűtést nem igénylők) tárolására. Télen is sokáig nem fagy meg a zöldségféle, ha régi takarókkal, plédekkel vagy hasonlókkal véditek őket. Ha szerelőakna is van, akkor ott takarás nélkül tárolható, persze csak akkor, ha nem jön fel a víz.
Egyébként hány fokra melegszik fel a levegő?
Amiket írtál, az nem romlik meg. Már ha jól van elrakva, alaposan bedunsztolva.
Nekem a konyha egyik fala a "spájz", pontosabban nincs még teljesen kész, végig lesz polcozva, hogy a szabvány 7 decis befőttesüveg pont elférjen rajta. Most még csak egy része van meg. Mindent ezekben tartok, pl. a liszt nem kukacosodik meg, mert a befőttesüveg légmentesen zár. A spagettin, fűszereken és a hűtőt igénylő dolgokon kívül tényleg minden ezekben van. Amelyik lekvár más méretű üvegben van, meg a dobozos tejet betettem a szekrény felső polcára, de ennek pusztán esztétikai oka van.
Sajnos se pince, garázs vagy vmi. Csak a lakásunk van + 5 lakótárssal közös tároló, de ide nem mernék berakni ilyeneket.
Most arra gondoltam, hogy talán még a konyhaszekrény egyik része is jó, meg marad a beépített szekrény. Hát nyáron olyan 25 fok mindenképp van, bár kereszthuzatot szoktunk csinálni, meg éjjel minden nyitva van, és így aránylag "hűvös".
A közös tárolóban sem lehetne egy csak általatok hozzáférhető szellős részt lerekeszteni?
Mondjuk a 25 fok az panelban nagyon jó. Nálunk nyáron gyakran van 30 fok körüli hőmérséklet is. De még soha sem mértem, hogy a spájzban ilyenkor mennyi lehet. Gyanítom nem sokkal kevesebb. Mondjuk szoktak megromlani a befőttjeimből, lehet hogy ezért. Gondolkoztam már rajta, de ez nem jutott az eszembe. Ez ellen én sem tehetek semmit.
Hogy szellőzni kell-e a majdani tárolódnak? Szerintem a lezárt, bontatlan csomagolásúaknak nem. Pl. a száraz tészta, ha fel van bontva, annak szüksége van a szellőzésre, vagy valahogy zárni. Véleményem szerint, ha egy felfüstölt fél disznót nem is, a többi, általad felsoroltak jó helyen lesznek a tervezett helyen. Legfeljebb próbából csak néhányat tárolsz először, aztán ha beválik, bővítheted a választékot.
Aímikor panelben laktam és nem volt kamra, akkor a beépített szekrény funkcionált kamraként.
Ha jól van tartósítva (dunsztolva) a lekvár, befőtt, savanyúság, és nem nyúlunk bele koszos kanállal, akkor semmi bajuk nem lesz. A tej - amennyiben ultrapasztőrözött - teljesen mindegy, hogy hol áll, amíg száraz, nem napsütéses helyen tárolod.
Nekem semmi nem romlott meg "hamarabb", mint most a spájzban.
Üdv!
A közös tárolóból képesek lennének szekrényestül elvinni a cuccokat... vagy feltörni, stb.
Marad a beépített, más választás úgysincs. Sajnos (?) rengeteg eltett cuccom van, még tavalyról is, és féltem őket, de hát mindegy, ez van.
A beépített szekrény erre nagyon jó. Amelyik üveget megbontottad, azt viszont rakd a hűtőbe. (Befőtt, lekvár)
A csomagolt élelmiszer (liszt stb.) amíg fel nem bontottad, az is jól megvan a beépített szekrényben. Amikor felbontottad, attól kezdve öntsd át csavaros tetejű üvegbe és nem megy bele a moly, atka stb.
Közel 30 éve csinálom így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!