Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Spájz nélküli panel háziasszon...

Spájz nélküli panel háziasszonyok, hol tartjátok a spájzba való dolgokat?

Figyelt kérdés
Nincs spájzunk, és arra gondoltam, hogy a beépített szekrény egyik fakkját nevezném ki annak. Liszt stb oké, de félek, hogy a befőtt, dobozos tej, lekvár megromlik. Tapasztalatok?
2011. jún. 27. 13:12
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
83%

a liszt hamarabb megromlik, megkukacosodik. A lekvár efféle inkább eláll. Szellőzzön a szekrény, valahová fúrass lyukakat.

Nálunk a használaton kívüli szemétledobó lett átalakítva a szomszéddal közös spajzá.Van benne szellőztető. Van aki a lépcsőfordulóba tett ételes szekrényt, azon is vannak 20 ft-os méretű lyukak.Egy hónapig bármi eláll a konyhában is, gyakrabban kell vásárolni.

2011. jún. 27. 13:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:
83%

Nem az vagyok, de ötletem lenne.

Spájzba való = hűvös helyet igénylő?

Nem tudom van-e pincétek, ott szokott lenni minden lakó részére ráccsal elválasztott terület. Itt elhelyezhető a befőtt, esetleg a felfüstölt hús, az éppen nem szezonális ruhanemű és minden ami fent útba lenn. Ilyen helyiség ehet még a garázs. Ha északi a fekvése, akkor kiválóan alkalmas hely ez is az élelmiszerek (a közvetlen hűtést nem igénylők) tárolására. Télen is sokáig nem fagy meg a zöldségféle, ha régi takarókkal, plédekkel vagy hasonlókkal véditek őket. Ha szerelőakna is van, akkor ott takarás nélkül tárolható, persze csak akkor, ha nem jön fel a víz.

Egyébként hány fokra melegszik fel a levegő?

2011. jún. 27. 13:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 anonim ***** válasza:
77%

Amiket írtál, az nem romlik meg. Már ha jól van elrakva, alaposan bedunsztolva.

Nekem a konyha egyik fala a "spájz", pontosabban nincs még teljesen kész, végig lesz polcozva, hogy a szabvány 7 decis befőttesüveg pont elférjen rajta. Most még csak egy része van meg. Mindent ezekben tartok, pl. a liszt nem kukacosodik meg, mert a befőttesüveg légmentesen zár. A spagettin, fűszereken és a hűtőt igénylő dolgokon kívül tényleg minden ezekben van. Amelyik lekvár más méretű üvegben van, meg a dobozos tejet betettem a szekrény felső polcára, de ennek pusztán esztétikai oka van.

2011. jún. 27. 13:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 anonim ***** válasza:
77%
Az első válaszadóval abban vitatkoznék, hogy nem lesz baja a lisztnek, ha nem az eredeti csomagolásában tárolod, hanem átöntöd csatos vagy csavaros üvegbe - nem megy bele a moly. 20 kg-ot így persze nem tudsz tárolni, de egy 3 vagy 5 literes üvegbe azért elég sok belefér.
2011. jún. 27. 13:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 A kérdező kommentje:

Sajnos se pince, garázs vagy vmi. Csak a lakásunk van + 5 lakótárssal közös tároló, de ide nem mernék berakni ilyeneket.


Most arra gondoltam, hogy talán még a konyhaszekrény egyik része is jó, meg marad a beépített szekrény. Hát nyáron olyan 25 fok mindenképp van, bár kereszthuzatot szoktunk csinálni, meg éjjel minden nyitva van, és így aránylag "hűvös".

2011. jún. 27. 13:34
 6/16 anonim ***** válasza:
83%

A közös tárolóban sem lehetne egy csak általatok hozzáférhető szellős részt lerekeszteni?

Mondjuk a 25 fok az panelban nagyon jó. Nálunk nyáron gyakran van 30 fok körüli hőmérséklet is. De még soha sem mértem, hogy a spájzban ilyenkor mennyi lehet. Gyanítom nem sokkal kevesebb. Mondjuk szoktak megromlani a befőttjeimből, lehet hogy ezért. Gondolkoztam már rajta, de ez nem jutott az eszembe. Ez ellen én sem tehetek semmit.

Hogy szellőzni kell-e a majdani tárolódnak? Szerintem a lezárt, bontatlan csomagolásúaknak nem. Pl. a száraz tészta, ha fel van bontva, annak szüksége van a szellőzésre, vagy valahogy zárni. Véleményem szerint, ha egy felfüstölt fél disznót nem is, a többi, általad felsoroltak jó helyen lesznek a tervezett helyen. Legfeljebb próbából csak néhányat tárolsz először, aztán ha beválik, bővítheted a választékot.

2011. jún. 27. 13:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 anonim ***** válasza:
83%

Aímikor panelben laktam és nem volt kamra, akkor a beépített szekrény funkcionált kamraként.

Ha jól van tartósítva (dunsztolva) a lekvár, befőtt, savanyúság, és nem nyúlunk bele koszos kanállal, akkor semmi bajuk nem lesz. A tej - amennyiben ultrapasztőrözött - teljesen mindegy, hogy hol áll, amíg száraz, nem napsütéses helyen tárolod.

Nekem semmi nem romlott meg "hamarabb", mint most a spájzban.


Üdv!

2011. jún. 27. 13:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 A kérdező kommentje:

A közös tárolóból képesek lennének szekrényestül elvinni a cuccokat... vagy feltörni, stb.


Marad a beépített, más választás úgysincs. Sajnos (?) rengeteg eltett cuccom van, még tavalyról is, és féltem őket, de hát mindegy, ez van.

2011. jún. 27. 14:26
 9/16 anonim ***** válasza:
30%
A befőtteket a nagymamánál szokták tartani - vagy elajándékozod.
2011. jún. 27. 14:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 anonim ***** válasza:
93%

A beépített szekrény erre nagyon jó. Amelyik üveget megbontottad, azt viszont rakd a hűtőbe. (Befőtt, lekvár)

A csomagolt élelmiszer (liszt stb.) amíg fel nem bontottad, az is jól megvan a beépített szekrényben. Amikor felbontottad, attól kezdve öntsd át csavaros tetejű üvegbe és nem megy bele a moly, atka stb.

Közel 30 éve csinálom így.

2011. jún. 27. 16:50
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!