Háziasszonyok! Mikor nagybevásárlásra mentek mondjuk az Auchanba, vagy Tescoba, mi mindent szoktatok venni, hogy az elég legyen hetekig?
Előre tervezd meg 1-2 hétre, hogy miket fogsz főzni, ehhez mik kellenek, és aszerint vásárolj. A romlandókat kell csak gyakrabban pótolnod, de a nagy része eláll sokáig. Alap élelmiszerek mindig legyenek otthon (liszt, rizs, cukor, tojás, tej), ezeket sokféleképpen felhasználhatod.
Tisztításra én ecetet használok szinte mindenre, meg 1 flakon domestos is van itthon, úgyhogy ecetből 2 flakon mindig van.
Minden pénteken megyek vásárolni hipermarketbe, egyéb napokon nem járok boltba, csak ha valami kimondottan frissen kell (pl. kenyér, péksütemény, ha kifogy, tej).
Csütörtök este leülök és írok egy jól átgondolt bevásárlólistát. Kategóriák vannak, ezeket veszem sorra, miből mennyi van, mennyi kell az elkövetkező héten. Nem csak kaja, hanem tisztítószer, egyéb háztartási kellék. Átgondolom, melyik nap mit fogok főzni, receptgyűjteményt lapozgatok. Nagyjából összeáll a fejemben egy menü, ahhoz a hozzávalókat felírom.
Nagyon sokat lehet spórolni így, hogy nem rohangál az ember mindennap boltba, és esik kísértésbe. :)
Én hetente-kéthetente járok. Valóban az a megoldás, hogy előre össze kell állítani a menüt. Plusz nálam mindig van itthon valami "vésztartalék", konzerv kaja, zacskós leves.
Kenyeret bőven szoktam venni és fagyasztom, tejből pedig zacskósat. De ha lenne egy nagyobb fagyasztóm, akkor házi tejet fagyasztanék.
A menühöz a hozzávalókat jó bő rátartással vásárolom, hogy biztosan elég legyen.
Innivalót nem szoktam venni, csak teafiltert, abból is ügyelek, hogy lehetőleg 5-6 féle mindig legyen itthon, ha valamelyik elfogyott, hozok újat. Ez azért is jó, mert alapvetően nagyon spórolunk, de amikor kinyitom a teásdobozt és látom benne a sokféle filtert és hogy válogathatok, az nagyon jó érzés :)
Mindig van itthon valami rágcsálnivaló, télen inkább édesség, most már lassan ráállok a csak gyümölcsre, ebből is jó sokat szoktam venni, de adagolom, minden nap csak az aznap megehető mennyiséget teszem ki szem elé :)
Egyébként ha elkezded, az első pár hétben még biztosan nem lesz tökéletes a dolog és néha le kell szaladni valamiért a boltba, de amikor beleszoksz, utána már nagyon jól működik a rendszer :)
Mondjuk ez attól is függ, hogy mi van otthon, és mi az, ami elfogyott és pótolni kell.
Ami mindig kell, hogy legyen a kamrában:
- liszt, dara, cukor, bab, lencse
- sütőpor, van.cukor, élesztő
- olaj, ecet, tartós tej
- konzerv: hal, borsó, bab, paradicsom
- zöldség: krumpli, hagyma, fokhagyma
- mirelit zöldség, fagyasztott hús, kolbász, szalonna
- tojás, pudingporok, étcsoki, margarin, fűszerek, só, rízs, száraztészta
- plusz: mosópor, domestos, mosogatószer, öblítő, szappan, papírtörlő, pzs, wc papír, eü dolgok,
Napi szinten vásárolandók:
- joghurt, kefír, tejföl, felvágott, túró, gyümölcs, pékáruk, kenyér
Nem biztos, hogy teljes a lista, de ezekkel ki lehet húzni egy darabig.
tervzed meg előre hogy mi lesz az ebéd/vacsora-ez fontos
én ezeket szoktam havi szinten:
kakaópor/fűszerek/lekvár/méz
szendvicskrémek/joghurtok/kefír/tartós tej/vaj, margarin/sajtok/szalámik/virsli/felvágott/kolbász-ezek sokáig akár 2-3 hétig is elállnak
tojás, cukor, liszt, rizs, olaj, tészták, konzervek (májkrém, tonhal,stb) zacskós leves, mártások
üdítő, sör, bor, ásványvíz, paradicsomlé(hirtelen egy levesenek jól tud jönni)
citromlé, kekszek, ropi, csoki, kávé, tejpor, müzli, sósak
szivacs, mosogatókendő, hipó, öblítő, fehérítő, vízkőoldó, mosópor, kéztörlő, pzsbei, wc papír, felmosó fej
szemeteszsák, alufólia, csomagoló, uzsonnás zacskó
fogkrém, sampon, szappan, tusfürdő, krémek
befőtt, mirelit zöldségek, hal, hús
gyümölcs, zöldség, kenyér 2-3 naponta
1hétig a savanyúságok, uborka, paprika, alm áll el
sztem kb ennyi:)
Hát erre a kérdésre nincs kőbe vésett szabály ha sokáig szeretnéd megúszni a következő vásárlást, akkor SOKAT vásárolj egyszerre. Ami nem rövid lejáratú (pl. tisztítószerek, kekszek, üdítő, kakaópor, csemegeuborka stb. abból lehet annyit venni egyszerre, amennyit a pénztárcád és a kamrád mérete megenged. Ami gyorsan lejár (pl. felvágottak, tejtermékek, pékáru), azt vagy lefagyasztod, vagy csak kevesebbet veszel. Lényeg, hogy mindig nézd a szavatossági idejét mindennek! Amúgy az én módszerem, hogy rendszeresítettem egy blokkot a konyhába, és amiből az utolsó csomagot kivettem a kamrából, azt rögtön fel is írom. Így egy idő után egy kellemes kis listád lesz, amiből tudsz vásárolni. Aztán az akciós dolgokat is érdemes nézni. Én nem szoktam előre tervezgetni, mert ha pl. veszek májat, vagy gombát, vagy bármit, amit pár napon belül nem főzök meg, mert úgy hozza a jósorsom, hogy nem érek rá, akkor annak annyi, már meg is romlott. Hetekre előre lehetetlenség tervezni.
Szerintem fontos az, hogy jegyzetelj. Mindig amikor eszedbe jut valami, gyorsan írd fel, mert mire eljutsz az áruházba, ott a sokféleségek hatására a legfontosabbak fognak kimenni a fejedből. Papírból dolgozz. Sok sikert !
Én is előre tervezek egy hétre, mit főzök, aztán a hiányzó hozzávalókat felírom egy listára. Ezzel megyek vásárolni. Aminek mindíg kell otthon lennie:
Liszt, cukor, étolaj, zsír, tojás, tej, tészták ill nálam még hozzá jön a mirelit sóska, és parajkrém. Ez utóbbiak azért, mert ha közbejön valami, és el kell rohannom valahová, vagy hirtelen kell főzni, akkor ezeket csak előkapom, és pillanatok alatt kész a kaja.
Alapélelmiszereket nagyobb tételben vásárolok, így hetekig elég, pl lisztből tíz kilót szoktam venni, cukorból öt kilót, étolajból is nagyobb kiszereléssel, és tejet is tíz litert szoktam vásárolni, így ezek kitartanak egy darabig, és ezután heti bevásárlás szintjén csak a hiányzó hozzávalókat kell megvenni.
Ezen kívül ha húsakció van, akkor abból is veszek, és otthon adagokra szedve beteszem a fagyasztóba.
Tisztítószereket akkor veszek ha elfogy, van nálunk Eurós bolt, ott mindíg van egyet fizet kettőt kap, vagy hasonló akció, így ez változó hogy meddig elég. Mosóporból is a nagyobb kiszerelést választom, mert úgy olcsóbb.
Innivalóra nem költök, jó minőségű csapvizünk van.
Tésztánál is figyelem az akciókat, ha van, akkor több csomaggal veszek, így van olyan hónap, hogy nem is vásárolok tésztát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!