"Ahány ház annyi szokás"! Mégis melyek a jellegzetességei azon ételeknek, amely vidéken élsz?
Sziasztok!
Mitől lesz jellegzetesen a környékedről való,miből lehetne felismerni,mitől más az étel nálatok ,mint más vidékeken?
Érdekelne egy-két alaptól eltérő, "ételbolondító" furfang!
Előre is köszönök minden választ!
Nógrád megye - Mátramindszent falujában nagyon régi hagyomány szerint készítenk sós-túrós lepényt, amit pl. Szenteste fokhagymával esznek előételként!
Ez a fajta lepény, nem a kapros-túró és nem is a fahéjas-túrós! :)
Én zalai vagyok.
Itt gyakran készítenek dödöllét, prószát, és tökös-mákos, káposztás, krumplis rétes.
Prósza hasonlít a tócsnihoz, kell bele reszelt krumpli, tojás, aludtej/kefír, liszt, só.
Dödölle: krumpli+liszt, beleszaggatva bő hagymás zsíradékba, és jól lesütve.
Üdv!
Köszönöm!
Én a prószát egészen másmilyennek ismertem,Baranyában ettem nagyon finomat.Édességként kínálták,amolyan kukoricalisztből készült lepényszerűség volt szilvalekvárral!Bár a receptet nem kérdeztem meg.
A zalai változatot nem ismerem,de a hozzávalók alapján,rosszullétig tudnám habzsolni!:)
Christine!
Köszi neked is!
No azért MORBIDNAK nem titulálnám a szabolcsi töltött káposztát!:D
Nagyanyám szabolcsi származása lévén ismerem ezt a finom "módozatát" a töltött káposztának!Sokan ismerik ám!Még jó!:)
Kedves kérdező!
Amit Baranyában ettél biztos, hogy prósza volt? Nem tarkedli? Azt szokás szilvalekvárral enni.
Ja, és zalában készítenek hasonló ételt, mint a savanyúkáposzta marharépából. Ugyanúgy megsavanyítják,é súgy is főzik, mint a káposztát.
Üdv!
Köszi!
Utánajártam ennek a prósza "ügynek"!Nagyon nehéz volt,az első két recept amit a gugli kidob:
-Zalai-vasi prósza/ahogy a válaszban íródott/
-Prósza szilvalekvárral/mely nekem rémlett/
Mindkettő finom,mindkettő szép,mindkettő prósza,mégis teljesen különböznek egymástól!
Szomszédos megyék,és máris világnyi eltérés prószában!:D
Ezért tettem fel a kérdést!
A zalait feltétlenül elkészítem,szeretem ezeket a tócsni féléket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!