Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » "Ahány ház annyi szokás"!...

"Ahány ház annyi szokás"! Mégis melyek a jellegzetességei azon ételeknek, amely vidéken élsz?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Mitől lesz jellegzetesen a környékedről való,miből lehetne felismerni,mitől más az étel nálatok ,mint más vidékeken?

Érdekelne egy-két alaptól eltérő, "ételbolondító" furfang!

Előre is köszönök minden választ!


2011. márc. 16. 10:24
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%

Nógrád megye - Mátramindszent falujában nagyon régi hagyomány szerint készítenk sós-túrós lepényt, amit pl. Szenteste fokhagymával esznek előételként!


Ez a fajta lepény, nem a kapros-túró és nem is a fahéjas-túrós! :)

2011. márc. 18. 19:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/25 A kérdező kommentje:
Köszi nektek!
2011. márc. 21. 10:14
 13/25 anonim ***** válasza:
100%

Én zalai vagyok.

Itt gyakran készítenek dödöllét, prószát, és tökös-mákos, káposztás, krumplis rétes.


Prósza hasonlít a tócsnihoz, kell bele reszelt krumpli, tojás, aludtej/kefír, liszt, só.

Dödölle: krumpli+liszt, beleszaggatva bő hagymás zsíradékba, és jól lesütve.


Üdv!

2011. ápr. 18. 14:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/25 anonim ***** válasza:
100%
Párom szabolcsi, és ott a töltött káposzta édes káposztával készül. Először kicsit morbidnak hangzott, de nagyon finom :)
2011. ápr. 18. 17:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Én a prószát egészen másmilyennek ismertem,Baranyában ettem nagyon finomat.Édességként kínálták,amolyan kukoricalisztből készült lepényszerűség volt szilvalekvárral!Bár a receptet nem kérdeztem meg.

A zalai változatot nem ismerem,de a hozzávalók alapján,rosszullétig tudnám habzsolni!:)

2011. ápr. 18. 19:12
 16/25 A kérdező kommentje:

Christine!

Köszi neked is!

No azért MORBIDNAK nem titulálnám a szabolcsi töltött káposztát!:D

Nagyanyám szabolcsi származása lévén ismerem ezt a finom "módozatát" a töltött káposztának!Sokan ismerik ám!Még jó!:)

2011. ápr. 18. 19:19
 17/25 anonim ***** válasza:
100%
Nem is tudom mi rá a kifejező mód. Én Pest megyeiként úgy nőttem fel, hogy a töltött káposzta savanyú káposztából készült, de már rég nem ettem úgy. Sokkal jobb sima káposztából :D csak elején olyan fura volt. Meg a halászlé tésztával.
2011. ápr. 18. 21:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/25 diagnostic ***** válasza:
100%
A mátra környékén a gancsos, ganca,lepcsánka és a hasonló krumplis ételek elég gyakoriak. Legalábbis amerre én szoktam megfordulni:-) Ezek többségét azelőtt nem is ismertem.
2011. ápr. 19. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/25 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!


Amit Baranyában ettél biztos, hogy prósza volt? Nem tarkedli? Azt szokás szilvalekvárral enni.


Ja, és zalában készítenek hasonló ételt, mint a savanyúkáposzta marharépából. Ugyanúgy megsavanyítják,é súgy is főzik, mint a káposztát.


Üdv!

2011. ápr. 19. 13:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/25 A kérdező kommentje:

Köszi!

Utánajártam ennek a prósza "ügynek"!Nagyon nehéz volt,az első két recept amit a gugli kidob:

-Zalai-vasi prósza/ahogy a válaszban íródott/

-Prósza szilvalekvárral/mely nekem rémlett/

Mindkettő finom,mindkettő szép,mindkettő prósza,mégis teljesen különböznek egymástól!

Szomszédos megyék,és máris világnyi eltérés prószában!:D

Ezért tettem fel a kérdést!

A zalait feltétlenül elkészítem,szeretem ezeket a tócsni féléket!

2011. ápr. 19. 14:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!