Az ízlés az ösztönös, vagy inkább kialakult szokás kérdése?
Nagyon sok ösztönös dolog, de van tanult is benne. Amit gyerekkorában nem szokott meg valaki, azt késöbb általában nehezen szereti meg.
Az édességeket meg én sem szeretem,sütemýneket ugyan sütök a családnak, de enni nem szoktam.
Is-is.
Én sem vagyok édesszájú, ez szerintem egyénfüggő dolog. Vannak, akik jobban szeretik a sósat, mások a savanyút, megint mások az édeset (bár igazából ez fejlődésfüggő is, pl. az édes ízt minden gyerek szereti, később a sós ízt is megtanulják szeretni, majd a savanyút, legvégül a keserűt, ehhez fejlődni kell, és nem is mindenki jut el odáig, hogy pl. a keserű ízeket is megszeresse). De egy alap ízlés szerintem ösztönös az embereknél.
Aztán ott van az, ami tanult: a saját, otthoni ízek preferálása, pl. hogy én úgy szeretem a zöldbab főzeléket, ahogy az anyukám csinálja (meg ahogy én csinálom), mert azt szoktam meg. Ez főleg az ilyen egyszerűbb, "alap" ételeknél van így, amit mindenki szokott csinálni, és mindenki kicsit máshogy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!