Pizza rendeléskor ciki ha étkezési utalvánnyal fizetek és nem adok borravalót?
Egyik sem nyert :-)
Amúgy abszolút nem csóróság, szimplán a cég azt mondta ha koliba rendelsz akkor minden 570 ami amúgy több lenne.
Bár bizonyára aki itt osztja az észt a csórózással az ilyenkor azt mondja, hogy öcsikém nekem 800-ért számold ugynaazt a pizzát, mert 570-ért csóróság :D
És mellé még 400 a futinak nehogy éhen haljon :-)
Ha jattot adsz pl a fodrászodnak, taxisnak, pincérnek, stb akkor te azért adod hogy nehogy éhen haljon csóró?
Mert ezt írod, olvasd vissza az előző hsz-t.
Tudod a borravaló intézménye NEM azért van, hanem mert SZOLGÁLTATNAK, és ezzel fejezed ki az elégedettséged a szolgáltatásukról!
De ha neked ezt magyarázni kell, ide a rozsdást, hogy nem vagy több mint 12 éves, vagy tényleg biciklibelsőben élsz..
Még annyit, hogy akinek azért adsz párszáz forintot "hogy nehogy éhen halljon csóró" azt úgy hívják hogy koldus!
A különbség az hogy az egyik szolgáltat, a másik meg lófaszt sem csinál. Mert akármennyire is furcsa neked a pizzakiszállítás is egy szolgáltatás, ha nehéz is ezt felfognod.
Pontosan ahogy mondod.
Ő szolgáltat, ezért kapja a szolgáltatásért járó díjat --> A pizza árát.
Nekem az a szolgáltatás, hogy a megrendelt pizza megérkezzen hozzám. Ennek díja a pizza ára. Ennyi.
A pizzafuti semmi mást nem csinál csak a dolgát, amiért a FIZETÉSÉT kapja.
Engem marhára nem érdekel, hogy az ő fizetését hogyan kalkulálták ki. Millió ember dolgozik minimálbéren, nagyon sok ember a saját kocsijával dolgozik emellett, és mégsincsen borravaló mindenhol. Tehát akár ki is jelenthetjük, hogy a pizzafuti még jól is jár, mert neki még lehetősége is van a borravalóra, míg másnak nincs.
Csak azért nem ad az ember borravalót mert valaki elvégezte a munkáját.
Ha valami pluszt ad, amivel meg vagy elégedve, akkor igen, mint a szemüveges kiöregnek. Őt nagyon bírjuk, jutalmazzuk is a kedvességét.
De a többinek nem jár alanyi jogon.
Főleg akkor nem, amikor mondom megcsörget (!!!) akkor amikor még indul a pizzástól, én meg állok mint fax a lagziban a portánál. Ez nem megfelelő szolgáltatás, és az sem, hogy sajnos csak 2 kiló apróval tud visszaadni.
Ezt magyarázhatod tovább, csűrheted-csavarhatod, azért mert ő szolgáltat, azért ő a fizetését kapja, a cége pedig a pizza árát.
A borravaló azért jár, ha adott valami extrát, amivel kiérdemli tőled a borravalót. Alanyi jogon csak a burzsuj osztja, igaz nem is tudja miért de azért adja, csak mert JÁR....
"Pontosan ahogy mondod.
Ő szolgáltat, ezért kapja a szolgáltatásért járó díjat --> A pizza árát."
Tényleg fogalmatlan vagy.. Szerinted a pizza árát a pizzafutár kapja. :)
"Tényleg fogalmatlan vagy.. Szerinted a pizza árát a pizzafutár kapja. :)"
Látom neked is csak 2 mondat elolvasását tanították meg, a többit nem :D
Csak a kedvedért kiemelem a lényeget:
"azért mert ő szolgáltat, azért ő a fizetését kapja, a cége pedig a pizza árát. "
A kimeelt mondatban nyilván őt mint a cég képviselőjét értettem, de ha netán végig is olvastad volna akkor esetleg-talán fel is fogod, így nem :(
Minden a mennyiségtől függ. Csak a koliba csak ez az egy cég napi 200 pizzát hoz, minimum. És akkor a másik 3 koliról és a maradék összes többi rendelőről még nem is beszéltem. (Ráadásul nekik rendes áron viszi a pizzát.)
Amúgy meg te is fénnyel táplálkoznál, ha tudnád mi van 1-2 kajába, amit te szintén két marékkal tömsz magadba.
Tudod milyen jól mutat a turha a kelttésztában, amiből neked készül a friss meleg ropogós kenyér?
Tudod milyen ganéjon pattog végig a gyógyszeres flakonod, amiből beveszed az életmentő gyógyszereidet?
Tudod milyen körülmények között dolgozzák fel a halat, amit nemsokára Szentestére megfőzöl?
Jobb ha nem tudod meg, én ezeket már tudom :-)
Tisztában vagyok vele, hogy millió dologról jobb ha nem tudja az ember miből van. Ezzel annyira nem hatottál meg.
"Gondolkozz el egy kicsit hogy a Te nagyon finom 570 ft pizzádon amit 2 pofára falsz milyen minőségű feltétek vannak:)) egy 1090 ft pizza önköltségi előállítási ára doboz, szállítás,áram,rezsi ,bérleti dij,szakács,adó,áfa,diszpécser, tészta,feltétek stb... kb 430-490(inkább 520) ft,OLCSÓ alapanyagból de azért minőségi,szerinted akkor amit Te eszel 570-ért azon mi lehet???Gondolod hogy 100ft haszonért dolgoznak?Nem!!! Az összes szart ami van a konyhán rá rakják neked(+ egy csula a futártól a közepébe) hogy boldog legyél,és Te az vagy:))"
És akkor miért is adna borravalót? ha már nektek ez a legnagyobb bajotok. Ezért? Na persze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!