Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Miért télen szokás disznót vágni?

Miért télen szokás disznót vágni?

Figyelt kérdés

júl. 20. 16:59
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Bizonyára az időjárás miatt...Tessék:

"Hűtő hőmérséklet: A hideg téli hónapok alacsonyabb hőmérséklete lehetővé teszi, hogy a vágott disznóhús hűtő környezetben maradjon. Ebben az időszakban a hús hűtését és tárolását könnyebb megoldani, mint a melegebb hónapokban.

Hagyomány és táplálkozás: A hagyományos ételek és eljárások gyakran a környezeti adottságokhoz igazodnak. A télen tartott disznóvágások lehetővé teszik a hús megőrzését hűvös időjárásban, amikor a hűtési lehetőségek korlátozottabbak voltak. A téli hónapokban készített disznóhús alapanyaga lehetett a tápláló és tartós ételeknek a kemény téli hónapokra."

[link]

júl. 20. 17:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
93%
Amit az 1-es írt meg ha nyáron vágsz egyből tele lesz minden léggyel meg mindenféle bogárral ill. a hidegfüstöléshez is alacsony hőmérséklet kell.
júl. 20. 17:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Télen hideg van, nem kell aggódni a legyek, darazsak miatt, amik lepnék a húst…
júl. 20. 17:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
85%
Ahogy már írták, a hideg miatt. Érdekesség: a zsidó és az iszlám vallás eredetileg azért tiltja a disznóhús fogyasztását, mert ahol ezek a vallások kialakultak, azon az éghajlaton pillanatok alatt megromlik, és akkoriban még nem létezett hűtőszekrény vagy fagyasztó.
júl. 20. 17:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
92%

1, télen nem volt már mivel etetni, így nem hogy tovább hízott volna, hanem lefogyott volna a disznó.

2, hűtő híján a téli hideg sokat segített abban, hogy nem romlott meg az az egy családnak azért egyszerre sok hús.

3, télen az embereknek se volt nagyon mit enniük, így megették a jószágok egy részét

júl. 20. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
10%
Miért gondolod, hogy a hentesüzletben vásárolt friss disznohus téli vágásbol származik? (Nem igazán lenne friss!)
júl. 21. 00:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Manapság már szokás nyáron is disznót vágni.

De 50 éve még nem volt hűtőláda, nem tudtak mit kezdeni a húsokkal. A Lehel hűtőnek volt egy pár literes fagyasztó része, oda esetleg be tudtak tenni egy tepsire való hurkát, és ennyi. Még korábban pedig hűtőszekrény se volt.

Azért tenyésztettek régen nagyon zsíros mangalicát, mert a zsír kisütve, a szalonna pedig felfüstölve elállt egész évben, legfeljebb kicsit megavasodott, de hát attól még megették, mert hús nem volt. Esetleg a mészárosnál lehetett venni nyáron is friss húst, de erre nem sok embernek volt pénze.

A disznóvágásból származó húst azon frissen felhasználták, egy részéből kolbász lett, ami a sonkával meg még pár dologgal együtt felfüstölve a hideg idő végéig elállt, de a maradékot, ill. a hurkát egy héten belül meg kellett enni még télen is. Nem az adott család ette meg persze, hanem küldtek kóstolót a rokonoknak, szomszédoknak. A kóstolóküldésnek pont az volt a lényege, hogy a romlandó cuccot szétosszák. Úgy volt megszervezve a rokonságban, hogy ne egyszerre vágjanak disznót, hanem legalább 1-2 hetente, és ki mennyit küldött, annyit kapott vissza, így az egész rokonságban hosszabb időn keresztül volt friss hús és hurka, friss tepertő, meg egyebek.

júl. 21. 06:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
80%
#6: A kérdező nyilván nem a húsiparra gondolt, hanem a házi vágásra.
júl. 21. 08:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 Senior Séf ***** válasza:
100%

"A disznóvágásból származó húst azon frissen felhasználták, egy részéből kolbász lett, ami a sonkával meg még pár dologgal együtt felfüstölve a hideg idő végéig elállt, de a maradékot, ill. a hurkát egy héten belül meg kellett enni még télen is."

Sok helyen divat volt még a friss zsírban eltett oldalas, vagy pecsenyehús. A pincében hetekig, néha hónapokig elállt, ha a maradékot mindig leöntötték az olvasztott zsírral.

júl. 21. 17:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
A sonkát, szalonnát pácolni, aztán füstölni kell, magánembereknek nem nagyon van hűtőkamrája, ezért csak hideg időben tudták megoldani
júl. 21. 21:42
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!