Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Miért jobb gyártástechnológia...

Miért jobb gyártástechnológia szempontjából, ha az emberek a boltba viszik vissza a PET palackokat, sörös dobozokat, mintha a szelektívbe dobnák ahoyg eddig is?

Figyelt kérdés
Most ha vissza akarod kapni a pénzed, rá vagy kényszerítve, hogy visszabattyogj velük a boltba. Különben fizetsz. A szelektív kukákból nem ugyanoda kerülnek, mint ezekből az automatákból? A szerelktiv kukákat ürítő autók meg gondolom nem fognak megszűnni, párhuzamosan járni fognak ezentúl is. Több munka, enegia, felesleges légszennyezés. Ezért nem igazán látom ennek olyan hatalmas előnyét. Azon kíül, hogy a hajléktalanok ezeket is guberálják majd, ha pénzt kapnak érte. De ez olyan tömeges többletvisszagyűjtést jelentene?
júl. 9. 20:59
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

"7: szelektív tudom hogy van. De a kommunálist szerintem csak lerakják."

Nem jártam az ország összes hulladékkezelőjében. De a lerakás neki a legrosszabb mert tonnánként súlyos pénzeket kell érte fizetni, hiába a saját területére rakja le. Budapesten égetik, ott pár éve jártam a hulladékégetőben.

A fémleválogatás teljesen gépesíthető. Megy a gépsor, a leválogatott fémet meg eladják. Nálunk a papírt, műanyagot is leválogatják. A baj, hogy sokszor ezeknek nincs magyarországi újrahasznosítója. Így vagy elviszik külföldre, vagy mennek égetésre erőműbe, cementműbe energiatermelésre. A maradékot meg rothasztják. Ami nem rohad el biológiailag rövid időn belül, az az amivel nem nagyon tudnak mit kezdeni, az megy a lerakóra.

júl. 10. 12:21
 12/16 anonim ***** válasza:
11: köszi. Próbálok utánaolvasni, de sokat nem találtam. Egy helyen azt írják 2023-ban a lerakott hulladék aránya 50% volt, és ezt 2040-re le akarják vinni 10%-ra.
júl. 10. 13:46
 13/16 anonim ***** válasza:
Pont azokat próbálják ösztökélni, akik nem a szelektív gyűjtőkbe dobták őket eddig. Nálunk is van házhoz menő gyűjtés legalább egy évtizede, némely szomszédaim viszont a mai napig is össze-vissza használják a kukákat, csak azért sem hajlandóak megjegyezni, hogy mi melyikbe való.
júl. 11. 20:45
 14/16 A kérdező kommentje:
Az durva! Pedig annyira nem bonyolult. Nálunk három kuka van. Sima kommunális, hasznosítható hulladék (ebbe megy a műanyag, fém, papír, csak üveget nem szabad bele dobni) és a zöldhulladék (ebbe mehez a kerti gaztól kezdve a dinnyahéjjig minden). Ha már van ilyen, nekem eszembe nem jutna a kommunálisba bepréselni még a pet-palackokat is! Ott van egymás mellett a három kuka. Soha nem okozott különösebb erőfeszítést a megfelelőt kiválasztani.
júl. 12. 06:18
 15/16 A kérdező kommentje:
Ezzel szemben most ezek szerint pár csicskajancsi miatt, akiknek ez nehezére esett, mindenkit szívatnak azzal, hogy gyűjtögesd otthon a palackokat, sörösdobozokat, amiket össze sem lehet lapítani, tehát a helyéigényük sem elhanyagolható és utána szaladgálj vissza velük a boltba... Nem lett volna egyszerűbb otthon a megfelelő kukába bedobni? Nem értem ezeket az embereket...
júl. 12. 06:25
 16/16 anonim ***** válasza:

#13-as vagyok, nálunk kommunális, papíros és fémes+műanyagos kukák vannak, nem győzöm újraszortírozni a tartalmukat. A műanyagosnak olyan tömény szemétszaga van, hogy visszapattan róla az ember. :(

Sajnos mindig is a hülyékhez igazodott a társdalom. Mit tudunk tenni?

júl. 12. 09:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!