Az emberek ősei mikor, és miért döntöttek úgy, hogy az ételeket megfőzik, és sütik mielőtt megeszik? Úgy jobb az ízük, vagy mi az oka, hogy csak ember nem eszik nyers húst?
42.654 évvel ezelőtt,szeptember 2.-án délelőtt kb 7 órától délig volt egy nagy bozóttűz,sok állat elpusztult,megsült.Az akkor,ott élő embereknek nem volt más választásuk,mint a sült dögök megevése.
Mivel észrevették hogy könnyebb rágni,emészteni,és okosabbak is lettek tőle,rászoktak.
Próbáltál te már nyers húst, úgy ahogy van, elrágni? Esetleg nem szín húst, hanem ami inas, esetleg csontos is? Utána próbálj meg egy ugyanilyet puhára főzve! Nem lesz semmi különbség?!
Amúgy nem kellett ehhez olyan hatamas tudomány. Az ősember azt evett amit talált, vagy el tudott ejteni. Akár dögöket is. Erdőtüzek, villámcsapás, vagy öngyulladás következtében akkor is voltak. Ez után meg talált elhullott, megégett állatokat. Észrevette, hogy más az íze, állaga, könnyebb elrágni.
A fönt említett példák jók, de nyílván az egy sok ezer éves folyamat volt, amíg eljutott az ember odáig, hogy már célzottan hőkezelte az élelmet, megsütötte, megfőzte.
Tapasztalások hosszú sorozata volt az, hogy rajött, a sült húsnak más az íze, könnyebb megrágni, és ritkábban is lesznek betegek a sült hús elfogyasztása után.
A baktériumok vírusok létezéséről semmit nem tudva, azt tapasztalták, hogy sok előnye van, ha megsütik a húst.
Ez még a fogazat evolúciós változásán is követhető azért nincs hatalmasra megnőtt szemfogunk mert arra évezredek óta nincs szükségünk, a hőkezelt ételek fogyasztása fölöslegessé tette a fpgsorból kiemelkedő szemfog méretet.
"mi az oka, hogy csak ember nem eszik nyers húst?"
Bizonyos esetekben az ember is eszik nyers húst, de mondj másik élőlényt, amelyik tudja használni a tüzet.
Egy bozóttűzben elpusztult állatok "megsült" húsát megeszik a ragadozók, dögevők, de a tűz használatát csak az ember tanulta meg.
Jól mondja a 7es.
A szavan tűz után a dögevők szedegetik össze a megèget apróbb állatok, amik nem tudnak elmenekülni
Valószínűleg az ember így ismerkedett meg a tűzzel és sült hússal.
4es neandervölgyi fogain olyan lopások voltak, ami alapján arra gondoltnak hogy nyersen ették a húst, bár ismertek a tüzet
Természeti népeknel is van erre példa.
Illetve kőszerszamoktol származó karcolasok is voltak a fogaikon. Valószínűleg az allapcsukban tartottak a ragos húst és közben elvágták.
Egy elmélet szerint a főt és sült étel hozzá járult, hogy a beszéd kitudjon alakulni, hiszen nem volt szükség olyan erős alkapocsra és nagy fogakra mint a majmoknak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!