Hogy lehet megenni a rántott csirkecombot?
Én húslevesnek megfőzöm, a zöldségekkel, mindennel együtt, és utána rántom ki. A nagymamámtól tanultam, az ő családjában generációk óta így készítették.
Nem tudom a 3.-as válaszoló miért húzta ki ennyire a gyufát az előre megfőzéssel. :D Az meg, hogy ő nem szereti, az ő dolga. Ezen sem kellene kiakadni.
Gondolom a 3-as válaszoló a második mondatával verte ki sokaknál a biztosítékot, és a megfogalmazás miatt némileg jogosan.
A világ változik, és a konyhai praktikák, szokások is változnak, amivel semmi gond.
Ki lehet rántani egy öreg tyúk, kakas húsát is, amit valóban ajánlott először megfőzni, sőt szükséges is lehet, a tyúk életkorától függően.
Az, hogy az illető szereti-e nem tartozik a kérdéshez, de ami még rosszabb, a minősítés.
Gondolom a lepontozás azért volt, mert a kijelentését úgy értelmezték többen, hogy aki rántott csirkecombot eszik, az szart eszik.
Vissza lépve a rántott csirkecomb elkészítésének mikéntjéhez, fontos a megfelelő, alapanyag.
Nem véletlenül rántott csirke a neve.
Amikor még nem az volt a jellemző, hogy boltokból vásároljuk a húsok túlnyomó többségét, és a baromfihúsok is jellemzően házi nevelésből származtak, a városban élők is a piacokon vásárolták meg a csirkéket, tyúkokat, kakasokat, kacsákat, libákat, stb, még tudták azt is, hogy a kívánt ételhez, milyen korú állatot érdemes felhasználni.
A háztáji, tanyasi baromfi lassabban növekedett, de más volt a húsának minősége, mint a mostanra teljesen elterjedt, nagyüzemi, tápos csirkéknek.
Akkoriban kirántani csak a fiatal, szinte még csak galamb méretű csirkéket vágták le, néhány hét alatt kiöregedtek a rántani való korból, és azokból készült a paprikás csirke, ami már hosszabb időn keresztül tartott, csak közben a főzési idő is növekedett.
Kirántani márt azért nem használták, mert valóban nehéz lett volna jól elkészíteni, mire a belseje is átsül, kívül megég paprikásnak tökéletes volt.
A tyúk, kakas kiváló pörkölt, vagy nagyon finom leves alany volt, és azoknál volt elterjedve, hogy a levesbe főzés után meg is sütötték, de sütőben, nem kirántották.
A mostanság vásárolható csirkehúsok többsége nagyüzemi termék, 6 hetes csirkék húsa, ami alkalmas kirántani, fölösleges előfőzni.
Háztól, termelőtől vásárolt csirkéknél merülhet fel a kérdés, hogy az elég zsenge még a kirántáshoz, vagy már inkább paprikásnak való.
Ez nem valami tudományosan eldöntendő kérdés, anno egyszerűen, szemmel felmérték, hogy "ez már paprikás lesz"
Talán ez segít a rántott húsok készítéséhez:
https://www.youtube.com/watch?v=pTknbp95F8g&t=1018s
Az evésről annyit, ha nem bízok benne, nem te készíted, vágd fel, ne harapj bele
Ne legyen láva forró az olaj, max 155-160 fok. És idő, jóval több, mint a szelet húsoknak. Csontig be szoktam vágni èles késsel.
Csirkecombnál nem kell előfőzni semmit, hiszen fiatal, zsenge.
Életemben egyszer maradt nyers a rántott csirkecomb: Iskolás koromban, gyakorlati óra keretein belül. Elég kínos volt, mert olyan jól nézett ki, hogy küldtek belőle az igazgatónak :)
Azóta tudom, hogy kell sütni és imádom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!