Jó még a hajnalban hűtőbe tett paprikás krumpli (4 óra a főzéstől)?
Párom lesz majd a “teszt alany”, felforrósítás után megkóstolja, mivel nekem most nem nagyon szabad kísérleteznem ilyenekkel…, de addig is:
Este 22-re lett kész, nagyon nagy (bazi nagy..) adag, mert eltenni is szeretnénk. 25 fok lehetett este.
Az a baj h éjfélre még nem hűlt le, utána hajnal 2-kor néztem, akkor a kaja lehűlt, de meg mindig meleg/forró volt a nagy fazék alja…
Kiszedtem kisebb porciókba és 2 órakor végül eltettem így.
4 óra alatt 25 fokon lehet már baja? Ha bográcsba fő akkor is áll kint néha 3-4 órát ilyen időben, nem?
Van benne kolbász, virsli kis szalonna.
Színre, szagra, állagra stb jó, de én is mondtam neki, hogy emiatt azért nem vagyok biztos h még jó, így óvatosan.
Sokat dolgozott vele, este 22-re lett kész, megértem ha nem akarja kidobni. :( itt is azt írja mindneki hogy én vagyok túl aggódós, ennyi idő alatt nem lehet baja, férjem is ezt mondja..
#32
Akár romlott, akár nem, TE ne egyél belőle!
Ha egy percre is felmerült benned ennek a lehetősége, akkor tuti, hogy minden bajod lesz utána, mert nem fogod gusztussal enni.
"fentebb bemásoltam egy (több szervezet) ajánlást"
Hiába kerestem szerte az interneten, az egyetlen Origós cikken ( [link] ) kívül sehol másutt nem találtam meg ezt a szamárságot, amit idéztél az #5-ös kommentedben. A cikk amúgy 10 éves, és a szerzője pszichológus. Szóval a hír nem vonatkoztatható a paprikáskrumplidra!
Az a helyzet, hogy ha egy paprikáskrumpliban a krumplinak kell legalább 20 perc fővés, hogy megpuhuljon, ez alatt a 20 perc fővés alatt az összes betegséget okozó élő kórokozó elpusztul benne. Szóval "steril" lesz. (Ha nem is sebészi értelemben, de házi környezetben annak vehető. A cumisüveget a babáknak is így sterilezed otthon.) Ha ezt lefödve hagyod kihűlni (hogy a bogarak ne tudjanak belerepülni) akkor még a levegőből sem tudna semmi belepotyogni. Nyilván a hűlés közben a levegő összemegy, és a fedő szélénél egy kis levegő beszivárog a krumpli fölé, de a konyhád vagy a spájzod levegőjében nem hemzsegnek az ételmérgezést okozó bacik. Tehát akár úgy hűtöd ahogy #17-es válaszoló ajánlja, a fürdőkád hidegvizében negyed óra alatt, akár a konyhában vagy a spájzban másnap reggelig - annak a sterilre főtt paprikás krumplinak lefedve semmi baja nem lehet másnap reggelig.
Ennyit a paprikás krumpliról. Akit csak ez érdekelt, és a rizs nem érdekli, az ne olvassa tovább.
De felemlegették a kommentekben a rizset is, és azzal egészen más a helyzet. A rizs ugyanis olyan környezetben terem, ahol nagyon sok a Bacillus cereus baktérium. A kereskedelmi forgalomban kapható rizsek mindegyike szennyezett ezzel a baktériummal. Ez a baktérium két ok miatt veszélyes. Egyrészt spórás baktérium, és a spórája nem hőérzékeny. Másrészt olyan toxint termel, ami szintén nem hőérzékeny. Dióhéjban előadva a mikrobiológiai tankönyv ide vonatkozó részeit, az a helyzet, hogy amikor megfőzöd a rizset, akkor a Bacillus cereus baktérium élő alakjait elpusztítod. A spórák viszont nem hőérzékenyek, azokat nem nyírod ki. [Ha ezt a rizset az étteremben az előírás szerinti 60 fokos melegentartó tálalóban tárolják, nem lesz semmi baj, mert 60 fokon a spórák nem képesek feléledni és szaporodni.] A főtt rizsben lévő Bacillus cereus spórák 50 fok alá hűlve kezdenek kikelni és baktériumként szaporodni. A hőmérséklet függvényében akár egy-két óra alatt is képes olyan mennyiségben elszaporodni, hogy az általa termelt toxin mennyisége veszélyes szintet ér el a rizsben. És ezt a rizset utána hiába melegíted mikróban 100 fokra. A spórából kikelt összes Bacillus cereus baktérium természetesen elpusztul, de az általuk termelt toxin hőstabil, az benne marad az ételben, és a toxintól kapsz ételmérgezést.
Tehát az ebédből megmaradt főtt rizset a #17-es válaszoló által ajánlott gyorsított eljárással hidegvízben érdemes szobahőfokra kihűteni, és utána azonnal betenni a hűtőbe. A 4-8 fokon tárolt rizsben is szaporodnak a Bacillus cereus baktériumok, de sokkal lassabban. Másnap még biztonsággal fogyasztható, vagy átalakítható az ilyen módon eltett maradék főtt rizs.
Tehát a nyári kánikulában a konyhapulton órákra ottfelejtett főtt rizset az érzékeny gyomrúak inkább dobják ki. Nyilván egyéni érzékenység függő, kinek mennyi toxint tolerál a szervezete.
33 köszi a részletes leírást!
Amúgy en is írtam korábban reagálva a 26-ra, hogy van olyan baci által termelt toxin (nem baci, toxin), ami nem pusztul el hő hatására), csak hát az én kommentjeim ezekre mind törölve lettek szinte egyből érdekes módon, pedig normálisan válaszoltam rá, és csak azok… az a stílus, meg h offol nem számít.
Örülök, hogy írtál! :)
Amúgy a benne lévő hús inkább ami olyan, nem is a krumpli: kolbász, virsli, szalonna. Tehát a hús fehérje.
Minden esetre tapasztalat, a lehűtésre az itt kapott javaslatot fogom hasonló esetben használni, én is érte jutottam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!