Jó még a hajnalban hűtőbe tett paprikás krumpli (4 óra a főzéstől)?
Párom lesz majd a “teszt alany”, felforrósítás után megkóstolja, mivel nekem most nem nagyon szabad kísérleteznem ilyenekkel…, de addig is:
Este 22-re lett kész, nagyon nagy (bazi nagy..) adag, mert eltenni is szeretnénk. 25 fok lehetett este.
Az a baj h éjfélre még nem hűlt le, utána hajnal 2-kor néztem, akkor a kaja lehűlt, de meg mindig meleg/forró volt a nagy fazék alja…
Kiszedtem kisebb porciókba és 2 órakor végül eltettem így.
4 óra alatt 25 fokon lehet már baja? Ha bográcsba fő akkor is áll kint néha 3-4 órát ilyen időben, nem?
Van benne kolbász, virsli kis szalonna.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Simán jó még!
A szalonna és a kolbász régen a padláson volt.
Én bográcsban megfőzöm a paprikás krumplit, és sokszor egy jó félnap múlva teszem hűvös helyre, nem hűtőbe, és rájárok amíg van.
Mi tudna benne megromlani?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
13. Miért nincs egyetlen kérdés sem trágárság nélkül? Miért?
Egyébként a burgonya nem gyorsan romló, és a füstölt szalonna, kolbász sem.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
9:
Tojásos lecsó volt?
... vagy mivel rendezvény volt, került bele valami más is, a konyhán vagy tálaláskor.
Sima lecsóban, zsír, hagyma, paprika, paradicsom, mit keres a szalmonella... 🤔
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Ez a szalmonellózis valami mese lehet. Ugyan nem csak tojás lehet a fertőzés forrása, hanem sok egyéb, így a lecsóba nem feltétlenül kell tojás.
Viszont a lappangási ideje 6-8 óra. Ha a párod tíz óra körül evett lecsót, akkor délután 4-5 óra körül jelentkezhettek az első tünetek.
A legtöbb ember úgy esik át rajta, hogy semmiféle tünet nincs. Szalmonella természetes módon is van bennünk.
Viszont ha súlyos tünetek jelentkeznek, nem a mentőápoló vagy orvos fogja megállapítani annak okát és nem a helyszínen.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A krumpli szó után. De lépjünk már túl ezen.
Szóval ez a szalmonellózis erősen sántít, és a több órás fáziskésé miatt aligha bizonyítható, hogy a lecsóból származik.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Én nyáron a húsleves és egyéb ételek maradékait, amik étkezés után még nem hűltek le, berakom a fürdőkádba, hideg vízbe. Nagyjából negyedóra és minden olyan hőfokra kerül, hogy mehet a hűtőbe. Még 38 fokban sem romlott meg ételem, mert nem azon próbálom kihűteni.
Kérdező!
A paprikás krumplidnak semmi baja.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!