Vannak olyan magyar ételek amiket külföldön is esznek Vagy csak mi eszünk külföldi ételeket?
#19 szerencsére nem kell arra hagyatkoznunk hogy te mit vélsz látni, mivel sok felmérés van a témában. Konkrétan a magyar a 4. legelhízottabb nép VILÁGSZINTEN is. Lolikszdé...
Az ázsiaiak kajálási szokásaival valóban nem vagyok képben, nyilván baromi változatos náluk is. De ez a történet amit leírtam, a szemem előtt zajlott le.
Most nem azért, de 10-15 millió emberrel mi a világ népességének a 0.2%-át tesszük ki, így nem túl meglepő, hogy a világ gasztronómiájában se sokkal nagyobb a szerepünk. Van pár masszívan felülteljesítő nemzet (olasz, francia, mexikó, thai, stb) de a legtöbb nép nincs a gasztronómia fősodrában. Téged bánt, hogy nem eszi a világ a túrós csuszát, de közben téged se érdekel a litván rottyantott káposzta.
De ha megnyugtat: Németországban a legnépszerűbb chips az "ungarisch", ami pirospaprikást jelent. Minden szupermarketben az a legszélesebb polc, és imádják. Nyilván Németországban készül és a pirospaprikán kívül nincs köze a magyar gasztronómiához, de mégis magyarnak hívják, és az is van ráírva a zacskóra. Szóval legalább van valami identitásunk a szemükben, ellentétben pl a szlovákokkal, finnekkel, románokkal, meg hasonló marginális országokkal. Pörköltet is esznek, Gulasch-nak hívják, és magyarnak gondolják, noha nem úgy készítik, mint mi.
Kajában nemzetieskedni a legnagyobb baromság a világon, hiszen annyi finom étel létezik, és legalább a globalizáció egyik pozitív mellékhatása, hogy mi is megismerhetjük ezeket, és ide is eljutnak a világ minden szegletéből. Ismerek olyan embereket, akik szinte csak magyaros házikosztot esznek, és még büszkék is rá, vagy legalábbis hozzád hasonló becsmérlő módon nyilatkoznak a pizzáról, hamburgerről, szusiról, curryről és mindenről. Számomra ez olyan, mintha valaki arra lenne büszke, hogy soha nem hagyta el a faluját, és nem is akarja.
Nem azt mondom, hogy ne ápoljuk a hagyományainkat, egy magyar ember igenis tudjon csirkepaprikást készíteni nokedlivel, de ismerje és szeresse a világ egyéb konyháit is. Mátyás király is behozatott mindent, amit a korában be lehetett szerezni.
Ha eszik se lehet túl nagy sikere. Én külföldön direkt célba szoktam venni a "magyar" szóval fémjelzett ételeket, és hát bárhol bármennyi pörköltet, gulyást, töltöttkáposztát, dobostortát, paprikás csirkét, palóclevest, lángost, kürtős kalácsot vagy bármi mást ettem, hát finoman szólva pénzkidobás volt. Az itthoni legnépszerűtlenebb kifőzdében is jobban készítik a magyar ételeket mint a külföldiek bármelyikében :/ Nem túl jó marketing.
(direkt nem a kiköltözött magyarok kifőzdéiben, éttermeiben ettem, hanem minden más ottani étteremben, ahol láttam magyar kajákat)
Másik meg: Egy hamburgert összedobni, meg a kólát levenni a polcról meg nyilván egyszerűbb, mint bedagasztani a lángost, vagy pörköltet rotyogtatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!