Hogy kell tárolni az avokádót, hogy ne menjen tönkre de mégis beérjen?
Sose vettünk még avokádót, de nemrég gondoltuk miért ne, megpróbálunk valami mártogatóst csinálni belőle.
Megvettük a zöld, kőkemény gyümölcsöt, megnéztem neten, minden oldalon egybehangzóan azt írták, hogy:
- ne tároljuk hűtőben, mert nem fog beérni, megpuhulni
- akkor érett, amikor már barna a héja
- akkor romlott, ha már nagyon löttyedt és szaga van
Ezeket észben tartva a konyhapulton tároltuk (nem napsütötte, nem túl meleg helyen).
Ma gondoltam, hogy több nap után végre elkészítem, mert bár az egyik fele még mindig zöld kissé, a másik fele már bebarnult és jó puha (de NEM löttyedt).
Félbevágtam és belül tiszta penész, foltos, és nagyon büdös.
Nem értem, hiszen elvileg még félig kéne csak érettnek lennie...???
Mit csináltunk rosszul?
Most akkor hogy kell tárolni, hogy végül meg lehessen enni?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ohh, akkor nem csak én csesztem el ezt az avokádósdit.😅
Kb fél évvel ezelött én is megakartam kóstólni, mert nagyon jókat hallottam róla, viszont 4 nap szekrényen való tárolás után is zöldes volt és kemény, viszont már nem akartam tovább érlelni, mert féltem, hogy megromlik.
Szépen szétvágtam, erre mit látok ?
Tiszta penész belül és büdös... 😔
Azóta nem vettem, mert nincsen szívem kiadni érte 500-800 ft-ot úgy, hogy közben nem lesz jó.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Mi elég gyakran csinálunk avokádókrémet, de sosem tesszük előtte hűtőbe. Előfordul néha, hogy penészes belül, de azért nem ez a jellemző szerencsére. Szerintem csak kifogtatok egy rossz minőségű példányt, nem ti csináltátok rosszul.
Mondjuk mi általában direkt érett avokádót szoktunk vásárolni. Tehát nem kemény zöldet, és otthon érleljük, hanem olyat, ami már a boltban pont jónak, feldolgozásra alkalmasnak tűnik.
#3
Épp erre akartam rákérdezni, hogy vajon az érettként hirdetett, már barna avokádóval vajon jobban lehetne-e járni.
Köszönöm a válaszokat, bár őszintén szólva jobb lett volna ha mi rontottunk volna el valamit, mert akkor tudnánk tenni ellene, nem fordult volna elő ez többször. :(
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
1. Elöször is a "kökemény" avokádót nem szabad megvenni, mert az házi módszerekkel sosem lesz jó!
2. Nem minden avokádónak lesz barna a héja éretten, ez fajtától függ.
3. Viszont semmi esetre sem szabadna penészesnek, büdösnek lennie, ez már eleve rossz volt akkor is, amikor megvetted.
Én CSAK érett avokádót veszek, ez az egyetlen módszer, hogy legyen esély arra, hogy ehetö.
De sosem a barna színt kell nézni, mert sok fajta éretten is zöld marad!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Aldiban vettük.
Nem értek hozzá, hogy melyiknek kell zöldnek és melyiknek barnának lennie...
Akkor még egyszer megpróbáljuk majd az érettet venni. Ha az se válik be, akkor hagyjuk a fenébe az egész gyümölcsöt szerintem, ennyit nem ér. :D
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Az a trükk, hogy le kell szedni azt a kis szármaradványt. Ha zöld, akkor jó, ha barna akkor döglött.
Így szoktam venni puhákat, eddig működik.
Kemény avokádót elvileg banán mellé kell betenni, szobahőn, elvileg az segít neki.
Érett avokádó általában kb mint a szobahőmérsékletű vaj olyan állag, krémes de nem szottyos.
Az a trükk még, hogy citromlét kell rá csepegtetni, hogy ne oxidálódjon. Így finomabb, és nem barnul be a piritóson.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!