A pálmaolaj, avokádó és a mandula vegán?
Kapitalista társadalomban élünk, nem lehet úgy élni, hogy minden szempontból fenntartható és öko meg nemtommik legyünk. A társadalomból nem tudsz kiszálni.
Max akkor tud valaki kikerülni ebből a rendszerből, ha saját farmon saját saját zöldségeket termeszt, azokat eszik, saját gyapotot termeszt, saját maga szövi a pamutot, saját maga varrja a ruháját.
Én személy szerint eszem őket, de ha elérhető mentes alzernatíva valamiből, akkor azt választom. Természetesen mondjuk avokádó nagyon ritkán kerül az étlapra, mandula már többször, a pálmaolaj pedig még ennél is gyakrabban becsúszik, annak ellenére, hogy most már a gyártók is figyelnek arra, hogy mást használjanak helyette - aminek túlzott fogyasztásával ugyanoda jutunk, ahol most vagyunk, terület kell az ültetvénynek, feláldozzuk érte az állatok élőhelyét.
Az ilyenek egyéni döntés kérdései, önmagában vegánnak számítanak, attól függetlenül, hogy nem etikusak.
Nem értem, mi köze egymáshoz a kettőnek.
Lehet valami vegán attól, hogy nagy az ökolábnyoma. Lehet valami nemvegán úgy, hogy kicsi az ökolábnyoma.
A "vegán" nem azt jelenti, hogy "0 ökolábnyom", hanem hogy nem állati eredetű a cucc.
Persze van átfedés a két csoport között, sok vegán odafigyel az ökolábnyomára, de maga a vegánság nem feltétlenül ezt jelenti.
Sőt, épp egyik nap olvastam, hogy van rosszabb a pálmaolajnál: [link]
4-es:
„A közönséges étkezési olajok közül a legveszélyesebb a kókuszolaj és kókuszzsír, a maga 88%-os telítettzsír-tartalmával. A második legveszélyesebb olaj a pálmaolaj és pálmazsír, amely 64%-ban telített zsírokat tartalmaz. A harmadik helyen van a gyapotmagolaj, amely 24%-ban tartalmaz az emberi szervezetre rendkívül káros telített zsírsavakat, sőt ezen felül még toxinokat is.”
Idézet egy 10 évvel ezelőtt megjelent cikkből.
De legalább már több helyen írnak róla.
#6os: a 10 évvel ezelőtti információ nagyon elavult. A mostani ajánlások szerint a napi energiabevitelünk 10 %-át kifejezetten ajánlott telített zsírokból bevinni. A pálmaolaj más szempontból sem egészséges, de a kókuszzsír igen.
Egy másik megfontolandó dolog, ha az egészségesség kerül szóba, hogy az oliva és napraforgóolaj például hő hatására átalakul és transzzsírok keletkeznek belőle, ami drasztikusan növeli a rossz koleszterin szintjét. Míg a telített zsírok nem alakulnak át így
#8
Mindenféle olaj előállításához kell termőföld, vagyis kell irtani ottani növény- és állatfajokat.
Nyilván van ami kevésbé rossz mint a másik, de LEHETETLEN úgy étkezni, hogy annak semmilyen negatív hatása ne legyen. Ha így fogjuk fel, akkor konkrétan nem léteznek vegánok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!