Miért kerül szója és pálmaolaj a tejcsokoládéba?
Mostanában már nem is veszek tejcsokoládét, mert szinte mindegyik szóját és pálmaolajat tartalmaz. Sokszor sovány tejport és sovány kakaóport. Nem lenne jobb, ha inkább zsírosabb kakaópor és tejpor (ha már) kerülne bele, és elmaradna a pálmaolaj?
(Pálmaolaj tartalmú dolgokat nem veszek elvi okokból.)
Illetve sokszor látom az összetevők közt, hogy karobot is tartalmaz. Miért?
Szójalecitin azért kell a csokiba, hogy az egymásban nem oldódó anyagok is oldódjanak egymásban, ezt nevezzük emulgeálószernek.
Rendes étcsokoládéban/tejcsokoládéban (nem tejtábla,bevonó,főzőcsokoládé) nincs pálmaolaj.
Pálmaolajat a kakaóvaj helyettesítésére használják mert olcsóbb.
Az nem csokoládé, amiben a kakaóvajon kívül más zsiradék is van, csak csokoládé néven árult élelmiszeripari hulladék. A pálmaolaj könnyen tárolható, rendkívül olcsó, rendkívül egészségtelen és még annál is környezetkárosítóbb, de ebből csak az ár számít sok gyártónak és kereskedőnek. Ha kabátgombokért hozzá tudnak jutni több tonna pálmaolajhoz, és az ezzel felturbózott terméket is ugyanúgy megveszik az emberek, akkor miért is gyártanának normális minőséget drágább alapanyagokból? Szomorú, de sajnos így megy.
A karobot a kakaó helyettesítésére használják, mert olcsóbb. Megérjük még azt is, hogy kizárólag édesítőből, karobból és hidrogénezett növényi zsiradékból fog állni egy tábla "csokoládé" (hasonlóak már most is vannak), mert az olcsó helyettesítők jó üzletet jelentenek, a minőség meg nem érdekel senkit. Megfelelő marketinggel ezt a szemetet is eladnák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!