Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Miért kerül szója és pálmaolaj...

Miért kerül szója és pálmaolaj a tejcsokoládéba?

Figyelt kérdés

Mostanában már nem is veszek tejcsokoládét, mert szinte mindegyik szóját és pálmaolajat tartalmaz. Sokszor sovány tejport és sovány kakaóport. Nem lenne jobb, ha inkább zsírosabb kakaópor és tejpor (ha már) kerülne bele, és elmaradna a pálmaolaj?

(Pálmaolaj tartalmú dolgokat nem veszek elvi okokból.)

Illetve sokszor látom az összetevők közt, hogy karobot is tartalmaz. Miért?



2017. febr. 10. 17:52
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
82%
Nyilván a nagyobb haszon miatt... Én is inkább megcsinálom a saját csokimat vagy kakaós szószomat, néhány rendes összetevőből.
2017. febr. 10. 17:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 Lazy Lover ***** válasza:
32%
mert az a legolcsóbb méreg. de a itthoni csokik ehetetlenek nem is eszek már csokit
2017. febr. 10. 18:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 A kérdező kommentje:
Én Angliában élek, de itt is kb. ugyanaz a sztenderd a tejcsokik összetevőinél.
2017. febr. 10. 18:08
 4/11 anonim ***** válasza:
91%

Szójalecitin azért kell a csokiba, hogy az egymásban nem oldódó anyagok is oldódjanak egymásban, ezt nevezzük emulgeálószernek.

Rendes étcsokoládéban/tejcsokoládéban (nem tejtábla,bevonó,főzőcsokoládé) nincs pálmaolaj.

Pálmaolajat a kakaóvaj helyettesítésére használják mert olcsóbb.

2017. febr. 10. 18:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
57%
Mi a baj a pálmaolajjal? Nem kötekedésből kérdezem, tényleg érdekel. :)
2017. febr. 10. 18:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Sok telített zsírsavat tartalmaz, meg borzasztóan környezetromboló az előállítása.
2017. febr. 10. 19:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Baromi olcsó a pálmaolaj. A nutellát nemrég betámadták hogy nem kéne használniuk, de több száz tonna olaj kell nekik évente, olvastam hogy a második legolcsóbb is(már nem emlékszem mi, valami növényi az is) kategóriákkal többe kerül.
2017. febr. 10. 19:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Az nem csokoládé, amiben a kakaóvajon kívül más zsiradék is van, csak csokoládé néven árult élelmiszeripari hulladék. A pálmaolaj könnyen tárolható, rendkívül olcsó, rendkívül egészségtelen és még annál is környezetkárosítóbb, de ebből csak az ár számít sok gyártónak és kereskedőnek. Ha kabátgombokért hozzá tudnak jutni több tonna pálmaolajhoz, és az ezzel felturbózott terméket is ugyanúgy megveszik az emberek, akkor miért is gyártanának normális minőséget drágább alapanyagokból? Szomorú, de sajnos így megy.


A karobot a kakaó helyettesítésére használják, mert olcsóbb. Megérjük még azt is, hogy kizárólag édesítőből, karobból és hidrogénezett növényi zsiradékból fog állni egy tábla "csokoládé" (hasonlóak már most is vannak), mert az olcsó helyettesítők jó üzletet jelentenek, a minőség meg nem érdekel senkit. Megfelelő marketinggel ezt a szemetet is eladnák.

2017. febr. 10. 23:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Kicsit utánaolvasva: az előállítása környezetszennyező(ez tény), rengeteg orvos szerint rákkeltő(ez véleményes), viszont iszonyat olcsó: egy tonna 800 dollár, 250 forintos usd-vel számolva 20 forint egy kg pálmaolaj. Nyilván a Ferrero óriási tételben veszi, de azért 20 forint egy kg olajért érezzük hogy iszonyat olcsó, persze hogy ragaszkodnak érte.
2017. febr. 11. 00:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 A kérdező kommentje:
Igen, főleg az előállítása miatt nem. És mi a helyzet a karobbal? Miért kell csokiba kakaópótló?
2017. febr. 11. 04:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!