Pálinka bérfőzéskor hogyan verhet át a főzde?
Szomszéd mesélte, hogy leadott x mennyiség cefrét, de nem kapott rögtön papírt róla. Csak a pálinka elkészültekor utólag kapta meg a cefreátvételi papírt. És nem x, hanem 1,5-ször x mennyiséget írtak neki. Mert ha kevesebbet írnak, akkor pálinkából is kevesebbet adhattak volna át neki hivatalosan, mert az adott gyümölcsből a kihozatal állítólag nem lehet több, mint amit törvényileg meghatároztak.
Nem értem és a szomszéd sem érti, hogy mi történhetett.
-Talán a törvényileg meghatározott kihozatali mennyiségnél simán lehet több, ha szép érett gyümölcsből van???
-Vagy a főzdés cukrot tett hozzá, hogy többet fizessen az ügyfél neki? (szomszéd nem cukroz...)
-Vagy más cefréjét is hozzátették, esetleg nem vette meg a pálinkát, és rásózták a szomszédra?
Vajon mi lehet, mit gondoltok, mit hallottatok?
És hol verhet még át egy főzde???
Sokféleképpen át tud verni a főzdés. Azok rafkós emberek, és mivel általában nem is isznak, mindig józanok. Vagy több pálinkát lehet kihozni x mennyiségű cefréből, mint amit beismernek, akkor a maradékot egyszerűen lenyúlják.
Vagy a 2X mennyiségű cefréből csak 1.5 x pálinkát hoznak ki, és a maradékot lenyúlják. Vagy a 2x-ből 1.5x-et főznek ki, de hogy meglegyen a mennyiség+íz+fok, hozzáadnak annyi cukrot, hogy annyi pálesz legyen, mintha 2x cefréből lett volna. Ezenkívül azt is megtehetik, hogy ha jó minőségű volt a cefre, akkor a 2x-ből elvesznek 0.5-1 x mennyiséget és kipótolják rosszabb minőségű cefrével. A maradék mindenképpen haszon. Mármint a főzdésnek, nem a vevőnek. Ennyi trükkről tudok biztosan, de biztos van még.
Huh, ezt olvasva, rosszabb a helyzet, mint gondoltam...
Jó, de hogyan igazolja a főzde, ha saját néven árulja az én cefrémből készült pálinkát, hogy honnan származik a gyümölcs? Nem kell annyi saját gyümölccsel, vagy gyümölcs vásárlásról szóló számlájának lennie, amiből kijön amit saját néven főzött?
Ja persze az honnan tudhatja a hivatal, hogy mennyi volt a saját gyümölcstermése... Már meg is válaszoltam magamnak.
Nem könnyű, na... :(
Kivagyok. Hogy vigyek így főzetni?
Azért a főzőmesterek elsöprő többségének esze ágában nincs téged átverni. Nem érdeke, az egyetlen bevételforrásával játszik s persze jellemzően az egyetlen olyan pénzkereseti lehetőséget veszítheti el, amihez ért. Arról nem is beszélve, hogy téged is, mint visszatérő ügyfelet, hisz meddig tart pár km-rel arrébb húzni az utánfutót? Szóval ma már nem az van, mint régen, hogy ez van, Ő van a faluban és kész.
Ezt az elvesznek belőle, rosszabb minőséggel keverik a tiéd stb. legendákat azok tartják fenn, akik rossz cefrét gyártanak otthon, aztán le van biggyedve a szájuk, hogy a pálinkájuk kevés is meg szar is.
"hogy meglegyen a mennyiség+íz+fok, hozzáadnak annyi cukrot, hogy annyi pálesz legyen, mintha 2x cefréből lett volna"
Elkeserítően tudatlan a kommentelő. És a szamárság még tetszik is a többségnek, mert a rengeteg csacsi nyomkodja rá, hogy hasznos.
De jó lenne, hogyha a dolog úgy működne, hogy mielőtt lefőzöm, tolok a cefrébe cukrot, és annyivel több szesz jön le.
Alapvető biológiai fogalmakkal nincs tisztában aki ilyeneket ír, vagy ilyenekre nyomkod hasznost.
És akkor még finomkodtam!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!