Van aki lenézi (ebben) azokat az embereket, akik számára már az 1000-1500 forintos palackárú bor is minőséginek számít?
Az 1000-1500-as kategóriában nagyon jó "ivós" hétköznapi borokat lehet találni. Lelovitcs Primőr Portuguieser, Bodri Bodrikutya, Eszterbauer-től bármelyik.
De ezek akár egy ünnepi asztalon is megállják a helyük. (persze valaszthatsz Sauska-t is)
Több borász ismerősöm is van és pár éve én is elvegeztem egy sommelier tanfolyamot.hidd el, hogy az átlagos ember nem tud különbséget tenni az 1500, a 4000 és a 15000-es borok között.
Az évfolyam társad egy buta sznob. Ne törődj vele
"Ha te leszel majd az otp vezérigazgató akkor már ciki lessz"
Csak érdekességként: az otp vezérigazgatója saját elmondása szerint sem hajlandó egy étteremben (ahol egy palack bor rendszeresen a beszerzési ár kétszerese) 10ezer forintnál drágább bort rendelni.:)
"Általánosságban jó középkategória"
1000-1500 forintra azért középkategóriát ne aggassunk:) Vannak közöttük oké és kifejezetten jó ár/érték arányú borok persze, de ezek inkább olyanok, mint az autópiacon a Suzuki.
Köszi a válaszokat ismét!
23:
Mi neked a középkategória?
Azért kérdezem mert ha mondjuk 2-5 ezer forint, akkor azt nem értem hogy mi neked a felső kategória már.
Ezt azért mondom, mert ittam már életemben mondjuk 3 ezer forintos bort és 9 ezer forintost is, de nagyságrendileg ízben nekem ugyanolyanok voltak például.
Vagy ez most olyan mint a kocsiknál hogy az átlagos embernek a 2 és 8 millió forintos kocsi között van különbség, de a 8 és 25 millió forintos között már nincs, mert azok közt már olyanok a különbségek ami a legtöbb embert nem érdekli?
A legtöbb ember szerintem ezért látja sznobizmusnak ezeket a dolgokat: Várunk az adott dologtól valamilyen konkrét, funkcionális dolgot.
-Aki 400 forintos bort vesz, az berúgni akar, aki 2 milliós kocsit az el akar jutni A-pontból B-pontba.
-Aki 1500-5000 forintos bort vesz, az inni akar egy finom bort, aki 8 milliós kocsit vesz az szeretne birtokolni és vezetni egy jó kocsit.
-Aki 10 ezer forintos bort vesz vagy 25 milliós kocsit, azokat pedig nagyon érdeklik a borok/kocsik az átlagnál jobban és az érdeklődésből fakadóan az átlagnál több pénzt szán rá.
És akik egy adott dolgot (kocsi, bor, stb) funcionálisan különböztetnek meg egymástól, azok szemében a 2 ezer forintos bor vagy 8 milliós kocsi ugyanolyan jó, mint a 10 ezer forintos bor vagy a 25 millás autó.
De hangsúlyozom hogy az élet bizonyos területein mindenki ilyen, más területein meg olyan. Nekem a bor (vagy az autó) nem olyan nagy érdeklődésem tárgya mint neked vagy a korábbi őrült módra vitatkozó nőnek az előző oldalon, hanem inkább funkcionális tárgy. De nekem is vannak az életemnek olyan érdeklődési területei, ahol fizetek nagyságrendekkel többet valamiért, miközben azt a legtöbb kívülálló lazán sznobizmusnak és/vagy pénzkidobásnak ítélné.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!