Van aki lenézi (ebben) azokat az embereket, akik számára már az 1000-1500 forintos palackárú bor is minőséginek számít?
Nézd, én 23 évesen éppen végeztem a jogi egyetemen, már megvolt a jelölti helyem. És buliztam, de soha nem ittam 300 ft-os literárú szutyok"bort".
Ez pár éve volt.
Hitegetheted magad, amivel akarsz, de 23 évesen 5 éve felnőtt vagy, és az, hogy a mamahotel és a papabank tejel, meg neked ez marhára kényelmes, nem változtat azon a tényen, hogy nagyon ciki 400ft-os literes kannásborokat vedelni, és közben azzal hitegetni magad, hogy még nem vagy felnőtt, nincs ízlésed. Hát, nincs.
De ez nem ízlés, hanem igény kérdése. A felelősség lerázása magadról, mert nemakarokfelőni, mertkvakényelemshaeltartanakapuék, ésmindenhaveromkibuliztaugyanezt, az rohadtul ciki.
És nem fektettem le "szép r.bancokat". Én az ilyen gáz kisfiúkat fogyasztottam, mint te. Úgy rúgva ki őket sorban, ahogy a lábuk nem érte földet, és szedhették a lábukat, a kamasz öntudatukhoz mért egyéb méreteket és kvalitásokat a lábuk közé behúzogatva. Ha már r.bancozzuk a nőket, fiúka.
Ja, nem kellett korán felnőnöm és nem vagyok visszafogott. De nem iszok meg minden moslékot, sem 23 évesen, sem 15 évesen nem tettem, mert nem vagyok hülye.
És nem vagyok visszafogott. A r.bancozást meg nehezen viselem. Főleg egy kisfiútól, aki gyerek még. Te az vagy. Ha férfi lennél ilyen szóhasználattal, akkor bunkó lennél emiatt. Így ciki bunkó.
Borokra vissza: nem tízezer ft egy üveg tisztességes bor. Ezer kétezerért már korrekt tételeket is lehet vásárolni. Nem kötelező. De ne hívd bornak azt a moslékot, amit háromszázas literáron döntesz magadba. Vagy alakíts ki ízlést e tárgyban, vagy hagyd el ezeknek a hulladéknak a vedelését. Egyszerű.
Van mondjuk egy 1000-1500 Ft-os és egy 3000-5000 Ft-os bor. Az elsőről is feltételezem, hogy szölöböl készült. Akkor mi az a különbség, ami miatt az utóbbi sokkal drágább? Ha mindkettő reduktív módon készült - és a világban állítólag ma ezek a népszerűbbek - akkor nem látok rá okot, ha csak nem arany szemcsékkel dúsítják :-)
Másik kérdés: szupermarketekben 700-1000 Ft-ért lehet (számomra) nagyon is iható portugál, spanyol, olasz, dél-afrikai, argentin, chillei vagy ausztrál borokat kapni. Ezek miért fínomabbak, mint az azonos árért kapható hazai borok?
"Akkor mi az a különbség, ami miatt az utóbbi sokkal drágább?"
A teljes eljárás menete (szőlőtőkétől a palackozásig), és a végtermék minősége:)
_
"Ezek miért fínomabbak, mint az azonos árért kapható hazai borok?"
Nagyobb és hatékonyabb termelési volumen.
Kedves előző, szerintem ott az is sokat számított, hogy faterod a saját borát kínálta, gondolom láthatóan jó szívvel, és közvetlenül.
Ez kb olyan lehet, mint amikor valaki disznót vág, és megkínál a saját töltésű hurkájából, vagy saját füstölésű sonkából. A közvetlenség, és a kínáló személye sokat számít, és ilyenkor bizony előfordul, hogy egy saját töltésű házi szalámi kiüti a nyeregből a legdrágább nemespenészes érlelésű húsipari csúcsterméket, még akkor is, ha a minősége egyébként elmarad attól.
Gondolom a rendezvényen nem kannás borhoz szokott emberkék voltak, de a házi, saját készítésű termék varázsa, és a készítő személyes jelenléte erős befolyásoló tényező volt. Az általad említett csúcsminőséget bármelyik vinotékában be tudja szerezni, faterod otellója pedig csak ott és csak akkor, mellé ha az öreg még jó társasági ember, akkor az úgy együtt simán vihette a prímet.
A lenézés pedig emberfüggő. Ha egy társaság kellően nyitott és intelligens, akkor nem nézik le senkinek az egyéni ízlését, vagy anyagi lehetőségeit.
a borsznobságnál nincs nagyobb üzlet!
szégyentelenül idd azt a bort, ami gyümölcsből van és ízlik és röhögj azokon, akik az árcimkéken és a hájpolt márkákon recskázik.
Azért a házi borokkal kapcsolatban megjegyezném, hogy a legtöbb, amivel megkínáltak, elég pocsék minőségű volt, de a készítőjüknek ízlett, mondván, hogy "ezt legalább tudom miből van" vagy "ezt érzem a fejemben, ha bekapok egy jó pohárral belőle". Ismerek olyanokat (idősebb generációból), akiknek a kereskedelemben kapható boroknál is fő elvárás, hogy "érezzék", ha isznak belőle.
Áltlában, sokan nem tudják értékelni egy jobb ital ízét (akár égetett szeszt sem), nem is nagyon ízlik nekik, mert egész életükben csak "pancsokat" ittak, és ahhoz szokott az ízlelésük. Ennek anyagi okai is lehetnek, persze. A kúltúrált italozás pedig látszólag nem nyert teret itt, kínáltak engem már borral evés előtt, pálinkával két fogás közben, sörhöz "felest" isznak "gyorsítónak" (én is szoktam, sajnos).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!