Leírná valaki részletesen, hogy kell kukoricából cefrét csinálni malátázással?
Nagy vonalakban annyit tudok eddig, hogy egy keveset ki kell csiráztatni és a kis csirákat lelökni a szemekről ez lesz a maláta, aztán kukorica darát kell főzni amíg folyós lesz (vagy amíg sűrű?) aztán belekeverni a malátát mikor megfőtt és lehült.
Ezzel kész is a cefre már csak várni kell?
Cukrot mikor és milyen arányban kell adni hozzá, és miből mennyit és mikor kell tennem ha egy 50 literes főző áll rendelkezésemre, és mennyi szeszre számíthatok?
Ugyanazt kell csinálni, mint a sörfőzésnél egészen a felforralásig (azt már nem kell), illetve persze komló se kell bele, és nem muszáj sörlét szűrni belőle (bár a főzést megkönnyíti, ha nincs minek odaégnie). A sörfőzést hagy ne írjam le, nem három sor. Azt mindenképpen ki kell hozzá tanulni, mivel ezt nehezebb megcsinálni, mint sört főzni, ugyanis sokkal kevesebb enzimmel dolgozol. Magyarul a legnehezebb cefretípusok közé tartozik, és ha nem megy minden hibátlanul, akkor nem lesz belőle alkohol.
Viszont nem tudok róla, hogy kukoricát valaha is cefréztek volna így, kukoricamalátából; elvileg régen igen, de csak említés szintjén hallottam ilyenről. Nem teljesen biztos, hogy a kukoricamaláta képes saját magát rendesen elcukrosítani.
Normális esetben minden gabonacefrénél az a hagyományos eljárás, hogy 10-15% árpamalátát adnak hozzá (házilag inkább 20%, mert kevésbé kiszámítható), és az képes az egészet elcukrosítani, ha nem sérült az eredeti enzimkészlete (rossz tárolás, szállítás, pörkölés, stb. miatt).
Cukrot a valódi gabonacefrébe nem tesznek, mert hülyeség, ugyanis sokkal drágább szeszforrás a gabonánál. A cukros gabonacefre (pl. az amerikai zugfőzőknél) valójában cukorcefre, a kukoricát csak élesztőtápnak teszik bele, ekkor nem lesz belőle alkohol, hanem több adag cukrosvizet is kierjesztenek rajta. Ez a módszer arra van kihegyezve, hogy minél egyszerűbben tudjanak zugszeszt főzni az erdőben lebukás nélkül.
Köszönöm a választ, az a baj h a sör főzést se tudom hogy megy. Nem értek hozzá nekem nagyon alap szinten kéne elmagyarázni h pl ha 50 literes a főző akkor tegyél oda főni 20 kiló kukorica darát x liter vízben és tegyél hozzá árpamalátát stb.
Hegesztő vagyok a főzőt összeraktam simán, de a cefrézés része nekem magas. Lépésről lépésre le tudná nekem írni valaki hogy csináljam?
De rég is volt már ez a kérdés:) köszönöm a választ.
Azóta rengeteget lefőztem már, sokmindent hasonlóképp csiálok mint ahogy írtad, komlót nem használok, 50 literes bográcsban főzöm csak kukorica és árpamaláta, élesztőnek hidegtűrő borélesztő és amint kiforrt már csinálom is belőle az alszeszt az már nem romlik, ha összegyűlik egy felöntésrevaló akkor tisztázom.
Ha én is adhatok neked egy tippet, próbál ki, hogy nem lepárlás után fokolod be hanem tölgyfa chipset teszel bele és úgy hagyod pihenni pár hétig esetleg hónapig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!