Hogyan lesz a szőlőnől bor? Valaki légysz írja le részletesen.
A megérett szőlőre fejlődése során úgynevezett élesztőgombák tapadnak. A szőlőt ilyenkor, ősszel leszüretelik, majd a levét kipréselik. A megmaradó szilárd részt, a magokat, a szárat illetve a szőlő héját nagy sebességű centrifugával távolítják el.
A szőlőt kipréselve először mustot kapunk. Biztosan ittál már te is, mézédes és főként nagyon egészséges, hiszen tele van vitaminnal. Kár, hogy csak ilyenkor van lehetőségünk inni belőle!
Ezt a finom mustot néha kissé felmelegítik, vagy kénsavból előállított szulfitokat adagolnak hozzá, hogy néhány nem kívánatos alkotóelemet elpusztítsanak.
A must, az imént említett élesztőgombák hatására szépen, fokozatosan erjedésnek indul, lefordítva, a benne lévő cukor alkohollá alakul át.
A piros szőlőből vörös bort készítenek, melyet 21-29 oC-on erjesztenek úgy két hétig. Ennek a bornak a színét a szőlő héjának színanyaga adja. Ezzel szemben a fehér borokat csupán 10-15 oC-on erjesztik, mely jóval több időt, akár 3-6 hetet is igénybe vehet. Minél alacsonyabb ugyanis a hőmérséklet, annál hosszabb idő szükséges az erjedéshez.
Amikor az erjedés véget ért, a kiforrt mustot leszűrik, hordókba töltik, és itt érlelik, legvégül pedig palackozzák.
Napjainkban nem fahordókban, inkább rozsdamentes acéltartályokban érlelik a bort. Érlelése akár egy vagy több évig is elhúzódhat, ezalatt az íze is jelentős változáson megy keresztül.
Attól függően meddig érlelik a héján, alakul ki a bor színe
Tévhit, hogy fehér bort csak fehér szőlőből készül. Ha nem érlelik héján a kékszőlőt, ugyanúgy lehet fehérbort előállítani (pl blanc de noirs).
Ha a kékszőlőt nagyjából 24-48 órán át érlelik a héján, akkor kapunk rozét, ha 48-72 órán át, akkor sillert, majd ha 72+ (akár hetekig), akkor vörösbort.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!