Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogyan lesz a szőlőnől bor?...

Hogyan lesz a szőlőnől bor? Valaki légysz írja le részletesen.

Figyelt kérdés

2012. szept. 26. 18:51
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

A megérett szőlőre fejlődése során úgynevezett élesztőgombák tapadnak. A szőlőt ilyenkor, ősszel leszüretelik, majd a levét kipréselik. A megmaradó szilárd részt, a magokat, a szárat illetve a szőlő héját nagy sebességű centrifugával távolítják el.


A szőlőt kipréselve először mustot kapunk. Biztosan ittál már te is, mézédes és főként nagyon egészséges, hiszen tele van vitaminnal. Kár, hogy csak ilyenkor van lehetőségünk inni belőle!

Ezt a finom mustot néha kissé felmelegítik, vagy kénsavból előállított szulfitokat adagolnak hozzá, hogy néhány nem kívánatos alkotóelemet elpusztítsanak.


A must, az imént említett élesztőgombák hatására szépen, fokozatosan erjedésnek indul, lefordítva, a benne lévő cukor alkohollá alakul át.



A piros szőlőből vörös bort készítenek, melyet 21-29 oC-on erjesztenek úgy két hétig. Ennek a bornak a színét a szőlő héjának színanyaga adja. Ezzel szemben a fehér borokat csupán 10-15 oC-on erjesztik, mely jóval több időt, akár 3-6 hetet is igénybe vehet. Minél alacsonyabb ugyanis a hőmérséklet, annál hosszabb idő szükséges az erjedéshez.


Amikor az erjedés véget ért, a kiforrt mustot leszűrik, hordókba töltik, és itt érlelik, legvégül pedig palackozzák.


Napjainkban nem fahordókban, inkább rozsdamentes acéltartályokban érlelik a bort. Érlelése akár egy vagy több évig is elhúzódhat, ezalatt az íze is jelentős változáson megy keresztül.

2012. szept. 26. 19:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Első! Elfelejtetted hogy a vörösbor készítéshez több napig az összezúzott szőlőt a héján tartják mert ha ezt nem teszik nem vörösbor lesz hanem ún rosé.A festék a héjban van és ki kell oldódnia. A fehér szőlőt rögtön préselik.
2012. szept. 26. 19:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
csak kigoogleztam, mert a kérdező erre nem volt képes
2012. szept. 26. 19:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 bumbi02 ***** válasza:
100%

Attól függően meddig érlelik a héján, alakul ki a bor színe


Tévhit, hogy fehér bort csak fehér szőlőből készül. Ha nem érlelik héján a kékszőlőt, ugyanúgy lehet fehérbort előállítani (pl blanc de noirs).


Ha a kékszőlőt nagyjából 24-48 órán át érlelik a héján, akkor kapunk rozét, ha 48-72 órán át, akkor sillert, majd ha 72+ (akár hetekig), akkor vörösbort.

2012. szept. 26. 20:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:
kössz
2012. szept. 27. 14:57
 6/6 anonim ***** válasza:
a gólya hozza...
2012. szept. 28. 21:01
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!